Dissabte, 20 de Abril del 2024

Actualitzada Divendres, 19 de Abril del 2024 a les 13:17:30 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dilluns, 13 de Juny del 2022
MÚSICA

La Unió Musical arranca el seu 50 aniversari amb un concert en la plaça de l'Església

Es tracta del tret d'eixida a un ampli programa d'activitats que es desenvoluparà fins a finals de 2023

El pròxim dissabte 18 de juny a les 10 i mitja de la nit arranca oficialment el 50 aniversari de la Unió Musical de Torrent amb un concert de la seua banda simfònica dirigida pel seu titular Frank de Vuyst en la plaça de l'Església Una actuació molt especial que estarà marcada per la presentació del disc que l'entitat ha dedicat al que fóra el director fundador de la Unió, Mariano Puig Yago. Per això, moltes de les peces seleccionades en el programa provenen de l'enregistrament, concretament sis pasdobles dedicats a altres tantes persones que, a més, estaran presents en el concert.

 

Es tracta dels titulats Javier i José Luis Puig, nets del seu germà menor Vicente Puig Yago, qui  també va desenvolupar la seua carrera en la Banda Municipal de València com saxofonista; Isabel Sánchez, la dona del seu fill José Puig i mare de l’única neta de D. Mariano, Mª José Puig Sánchez, que dona nom a altra de les peces; Ana Mª Yago, pasdoble dedicat a la filla del seu nebot Ricardo Yago, músic fundador de la Unió Musical de Torrent a qui li unia una estreta relació; Angelita Martínez, encàrrec de Salvador Beguer, amic i músic de Torrent qui va voler oferir este bonic detall a la seua dona; i Arturo Boix, soci fundador i mecenes de la Unió Musical de Torrent, persona que va contribuir activament en l’origen de la Unió Musical de Torrent i va ajudar a donar un fort impuls en els seus primers anys, motiu pel qual també és una de les persones que va rebre la medalla d’or de la societat.

 

El concert s’obrirà amb Egmont, de Ludwig Van Beethoven, que “ens remet al primer programa que va dirigir Mariano Puig amb la Unió Musical durant el concert de presentació el 28 de juny de 1973”, segons explica el director Frank de Vuyst, i finalitzarà amb Marchas de Duelo e Ira d’Arturo Márquez. Després del concert d’inauguració, les activitats continuaran el 25 de juny amb la XXII edició del Festival Coral, que enguany comptarà amb la participació de l’Orfeó Polifònic del Cercle Catòlic de Torrent, Plèiades Cor Jove, Cor de La Rectoria El Ràfol d’Almúnia, Conjunt coral de l’escola de la UMT i Coral Polifónica de la Unió Musical de Torrent.

 

Ja en el mes de juliol, a més de celebrar una nova edició del FORUMT, la Unió Musical participarà en el festival Torrent a dos bandes que se celebrarà el dia 23 en la plaça de l’església i un dia més tard, el 24, tindrà lloc l’espectacle Kiko Berenguer Freedom Symphonic junt a la banda simfònica UMT, amb el qual es tancarà el Festival de Jazz Ciutat de Torrent en els jardins de l’Hort de Trénor.

 

El dia 26 la sarsuela serà la protagonista de la mà de la Jove Orquestra Simfònica i la Coral Polifònica, acompanyades dels solistes Pascual Andreu, Saray García, Belén Roig i David Asín. Més de 20 activitats conformen l’extens programa dissenyat per a celebrar el naixement de la Unió Musical de Torrent en febrer de 1973 fruit de la fusió entre la centenària Banda de Música “Patronat de la Joventut Obrera” i l’Associació Musical “La Clàssica” de Torrent.

 

A més de les ja esmentades, cal destacar la participació de la banda simfònica en el Certamen Internacional de Bandes Ciutat de València en juliol de 2023 així com una exposició commemorativa i l’edició del llibre 50 anys de vida de la UMT.

 

50 anys d'històriaLa Banda Simfònica Unió Musical de Torrent és una banda jove. La seua fundació data de febrer de 1973 quan es van fusionar la centenària Banda de Música “Patronat de la Joventut Obrera” i l'Associació Musical “La Clàssica” de Torrent. Va ser el seu Director-Fundador Mariano Puig Yago. Després de la seua defunció, a l'octubre de 1978, es va fer càrrec de la direcció Enrique Andreu Romero.

 

Al setembre de 1981 es contracta com a Director a Francisco Idilio Gimeno Martínez i en octubre de 1996 es va fer càrrec de la Banda Manuel Enguídanos Cotanda. Després de la seua defunció, al març de 2011 es va fer càrrec de la direcció José María Ortí Soriano. Des de març de 2014 Frank de Vuyst és el Director Titular i Director Artístic.

 

Són ja famoses les Setmanes Musicals que organitza aquesta Societat anualment amb motiu de la festivitat de la Patrona de la Música, Santa Cecilia, havent actuat en elles els millors concertistes actuals i grups de cambra d'Espanya i internacionals. Actualment aquesta Societat compta, a més d'amb la Banda Simfònica, amb una Banda d'Iniciació, Banda Juvenil, Orquestra d'Iniciació, Orquestra Simfònica, Coral Jove, Coral

 

Polifònica, Big band, així com amb un quartet de saxos, quintet de clarinets, grup de metalls i grup de percussió que realitzen nombroses actuacions. La inquietud de la Unió Musical de Torrent per la música i l'ensenyament li va portar a organitzar un curs d'estiu, pioner a Espanya, que en 2022 amb el nom de “FORUMT d'Interpretació i Perfeccionament Musical Ciutat de Torrent” celebrarà la seua XXXIX edició.

 

En 2015 la banda simfònica va obtenir el Primer Premi i Menció d'Honor en el Certamen Internacional Vila d'Altea. Des de l'any 1991 participa en la Secció d'Honor del Certamen Internacional de Bandes de Música de València, havent obtingut sis primers premis.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.144.93.73

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.