Dijous, 18 de Abril del 2024

Actualitzada Dimecres, 17 de Abril del 2024 a les 10:35:06 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dijous, 09 de Juny del 2022
ECONOMIA

La cistella de la compra s'encareix més del 10% des de fa un any

Els productes que més s'han disparat són les creïlles i els ous que han doblegat el seu preu

Omplir la cistella de la compra és cada vegada més car. Els preus de l'alimentació s'han encarit més del 10% des de fa un any. Els productes que més han disparat són les creïlles i els ous que han doblegat el seu preu. Tampoc es deslliuren de la inflació les fruites i verdures.

 

Un exemple són el meló i el meló d'Alger, tan típiques en aquesta època de l'any, que han passat de 60 o 70 cèntims el quilo l'any passat a 2 euros el quilo, mentre que les tomaques del terreny poden arribar a costar entre 4 i 5 euros el quilo. Tampoc es deslliura d'aquest augment l'oli d'oliva, fonamental en la dieta mediterrània que ha augmentat el seu preu en un 50%.



El peix també pateix l'augment de preus, sobretot el salmó que ara mateix costa dos euros més per quilo i un euro el llobarro i l'orada. La carn també és més cara ara que fa un any. El pa se situa ja 10 cèntims més a causa de l'escassetat del blat que fa disparar el preu de la farina i també del llevat que ha incrementat el seu valor en el mercat.



En definitiva, la compra setmanal per a quatre persones que fa un any costava 100 euros, ara comprant els mateixos productes costa 120 euros. La inflació està posant en escac a les famílies i a les empreses que veuen com han d'encarir els seus productes i serveis per l'augment del petroli, la llum i el gas.



Espanya entre els països amb més inflació
Espanya ja figura entre els 20 països que acabaran l'any amb una inflació mitjana major, segons l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE). Segons les previsions d'aquest organisme, Espanya acabarà 2022 amb la inflació més alta de les grans economies de l'euro (8,1%), per davant d'Alemanya (7,2%), Itàlia (6,3%) i França (5,2%). I el futur no és encoratjador, ja que l'OCDE preveu que la inflació continuarà "alta" per l'impacte de l'embargament del petroli de la UE a Rússia. En concret, preveu que se situe en el 4,8%, enfront de l'1,5% que augurava fa sis mesos.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.142.200.226

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.