Dimecres, 24 de Abril del 2024

Actualitzada Dimecres, 24 de Abril del 2024 a les 13:08:16 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dimarts, 10 de Maig del 2022
TRADICIONS

La Geperudeta ix al carrer dos anys després

Des de 2020 els torrentins i torrentines no havien pogut gaudir d'un dels caps de setmana més bonics de l'any

Visca la Geperudeta! Després de dos anys de restriccions i prohibicions la Patrona de Torrent va tornar a trepitjar els carrers de la capital de l'Horta Sud. Des de 2020 els torrentins i torrentines no havien pogut gaudir d'un dels caps de setmana més bonics de l'any.

 

Per fi, set-cents trenta dies la localitat ha pogut tornar a celebrar la festivitat de la Verge dels Desemparats que en 2023 celebra el centenari de la seua coronació. Els actes van començar amb el primer dels trasllats que enguany va recórrer els carrers que separen la parròquia de San José de la parròquia de l'Asunción. Centenars de persones van acompanyar als clavaris d'enguany i a la imatge per la localitat el dissabte 7 de maig.

 

En aquest primer "passeig" precedeix a la imatge una dansà en la qual participen els grups de ball de Torrent així com torrentins i torrentines que d'aqueixa forma reten homenatge a la Patrona de Torrent. Entre versos, poesies i pluja de pètals de rosa la Geperudeta va arribar a l'Arxiprestal passada la mitjanit.

 

És també aqueix dia quan milers de torrentins i torrentines compleixen amb la tradició d'anar a València caminant per a viure en el cap i casal els actes religiosos i festius que se celebren durant tota la matinada del dissabte a diumenge, una tradició paralitzada per la pandèmia i que s'ha tornat a recuperar.

 

El segon diumenge de maig és el dia gran. La jornada va començar amb una eucaristia en la parròquia de l'Asunción amb la presència dels clavaris de 2022. A la vesprada va ser el moment de la solemne processó en honor a la Verge dels Desemparats que va recórrer els carrers del barri antic.

 

La quantitat de persones que van voler acompanyar a la imatge va provocar que la processó arribarà a l'església més de dues hores després. Durant tot el recorregut la pluja de pètals de rosa no van deixar de caure des dels diferents balcons, una pluja d'alegria i de ganes de veure a l'alcaldessa perpètua per fi als carrers de Torrent.

 

El dilluns és l'últim dia de trasllats a Torrent i sens dubte el més emotiu. A les 9 de la nit la imatge de la Verge dels Desemparats va eixir de la parròquia de l'Asunción entre aplaudiments i les 21 salves d'avís. Hi havia ganes de dedicar-li versos i poesies i de donar les gràcies. Sens dubte és un dels anys amb més quantitat de persones acompanyant a la imatge, dos anys sense veure-la passejar per Torrent va provocar que quasi un miler de torrentins i torrentines acompanyaren a la Geperudeta fins passades les 12 de la nit quan va arribar a l'Ermita.

 

La primera parada va ser en la falla de la plaça on els seus màxims representants li van dedicar poesies i aplaudiments, entre una pluja incessant de pètals de rosa la imatge va encarar el seu camí al carrer de Sant Cristòfor on els seus veïns cada any disparen una traca en el seu honor i li dediquen versos. Enguany ha sigut en el qual s'han oferit més xiquets a la imatge.

 

La següent parada va ser en la plaça de Bisbe Benlloch on els portadors de la Verge van començar a voltejar la imatge entre els aplaudiments dels centenars de persones que continuaven acompanyant a la seua Patrona.

 

Una altra de les parades obligatòries és en l'edifici de l'antic ajuntament on les Falleres Majors de Torrent, la Reina de la Trobada i la Musa de la Música li dediquen unes paraules a la Geperudeta entre una pluja de pètals de roses i aplaudiments i és on la imatge "entra a l'Ajuntament".

 

L'última de les cites és en el col·legi de la Puríssima on els seus alumnes li canten i reciten versos. Enguany dedicats a les persones que han patit i han mort per Covid. Ja fregant la mitjanit la imatge entra en la parròquia de Sant Lluís Bertran entre els aplaudiments dels centenars de persones i un castell de focs artificials.

 

 

 

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
18.116.36.192

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.