Dimecres, 24 de Abril del 2024

Actualitzada Dimecres, 24 de Abril del 2024 a les 13:37:18 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Diumenge, 17 de Abril del 2022
SETMANA SANTA

Azucena Guimerá anuncia la resurrecció de Crist dos anys després en l'Encontre Gloriòs

Les germandats han participat de l'acte després de la pandèmia amb un sol radiant i més de 18 graus de temperatura.

Al voltant de dos hores ha durat enguany l'encontre Gloriòs més esperat, després de dos anys sense poder celebrar-lo públicament al carrer a causa del coronavirus. La serenitat de la reina de l'encontre de 2020-22, Azucena Guimerá Palop, i la seua veu han il·luminat este encontre especial, on la protagonista ha pronunciat el conegut "Aleluia", el seu parlament amb el que anuncia la resurrecció de Crist. 


En el recorregut, milers de torrentins han acompanyat a la Reina, que custodiava la imatge de la Mare de Déu de Mont-Sió per la baixada del convent amb la germandat dels Dolors, a l'espera de reunir-se amb el seu fill, el Crist ressuscitat, portat des del Raval per la germandat de la Vera Creu.

 

En arribar a la Carxofa, les paraules d'Azucena cridant el tradicional "Alegria, Alegria, Alegria" han fet explotar la plaça on milers de torrentins escoltaven l'anunci que dona pas a la Pasqua per als cristians. En aqueix moment familiars, autoritats civils i eclesiàstiques han felicitat la Reina davant un núvol de periodistes que han acompanyat a la Reina durant tot el recorregut per a donar a conéixer aquest acte únic en la Setmana Santa Torrentina, declarada d'interés turístic autonòmic des de 2009. Azucena, junt a la Germandat del Prendiment de Jesús, ha estat acompanyada per la complicitat dels deus 15 patges (d'entre els quals destacava el seu germà) i dos cambreres, Teresa Martí e Irene Palop.

 

Vestit ple de simbolisme

Azucena es va inspirar per la seu vestit de reina en sengles quadres de les reines Isabel I d'Anglaterra i Isabel de Portugal, centrant-se en el tall de la mànega i sobremanga d'inspiració medieval, així com la camisa de seda que connecta l'escot amb el coll arrufat i la col·locació sobre el mateix d'una creu daurada amb cadenes simètriques.

 

La capa la va estrenar la seua tia Ave María Palop en 2001 quan va ser reina, amb la germandat de la qual forma part la seua família, el Sant Sepulcre. La iaia de la reina, de nom també Azucena, era brodadora i no va poder gaudir del regnat de la seua filla Ave María, però les seues filles van brodar en el seu record 72 flors de Lis i un gran centre, que va dissenyar la mare de l'actual reina, la segona Azucena de la família. Un detall carregat de simbolisme: “era una manera de portar el seu nom i el seu record, ja que la flor de Lis és de la família de les azucenes, i a la vegada marcar  la capa amb el símbol reial”- recorda la mare de la reina. Un gest emocional en portar brodat el llegat familiar de tres generacions d' "Azucena": iaia, mare i neta. 

 

La tela per a la capa, en vellut grana, va ser comprada pel seu iaio, José María Palop (germà major suprem enguany), qui la va portar de Terol i feia broma de la seua bona qualitat ja que llueix com el primer dia 20 anys després. En total la capa mesura 7 metres i serà portada pels patges, d'entre els quals destaca el seu germà xicotet. La corona també és herència familiar de la seua tia i ha rebut un bany en or, al gust de la protagonista. Azucena ha volgut reutilitzar aquests símbols per a transmetre un missatge de sostenibilitat, però sobretot, un gest emocional en sentir de prop a la seua iaia i la seua tia en aquest dia tan important per a ella. 

 

D'altra banda, la creu sobre el seu pit és en or amb pedres verdes, reforçant el vincle amb el color de la germandat del Prediment de Jesús. Aquest detall és regal dels seus patges. L'Al·leluia és regal dels seus companys de comunitat religiosa de la parròquia de la Sagrada Família, des d'on viu la fe. La banderola porta brodada la Tau franciscana (símbol de la seua germandat)  i la creu amb el verd de les oliveres. El disseny és molt similar al que va lluir la seua tia. 

 

Trajecte final 

En el trajecte final, la reina s'ha passejat ja amb més calma davant centenars de mòbils que intentaven captar una instantània d'Azucena. En arribar el carrer de l'Església s'ha realitzat una altra de les fotos típiques d'aquest acte, la de la llarga capa sostinguda pels patges amb el campanar de fons. 

Amb la Verge i la reina dins l'arxiprestal, tan sols faltava l'arribada del Crist ressuscitat que porten com és tradicional la germandat de la Vera Cruz que canvia el seu capell pel blanc immaculat.

Dins del temple, s'ha celebrat la missa major més important de l'any religiós, la que celebra la resurrecció per als cristians, que dona pas al dilluns de Pasqua, on l'alegria plena els carrers també de tradicions com les mones de Pasqua, el xocolate i les vacances que per a molts escolars s'allargaran enguany fins al 26 d'abril.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.144.97.189

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.