Dissabte, 27 de Abril del 2024

Actualitzada Divendres, 26 de Abril del 2024 a les 13:32:43 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dimecres, 13 de Abril del 2022
SETMANA SANTA

Azucena Guimerá Palop revela tots els secrets del seu vestit de tall medieval

El secret millor guardat de la Reina de l'Encontre de 2020-22, Azucena Guimerá Palop, ha vist hui la llum. El vestit que lluirà el Diumenge de Glòria està creat pel dissenyador i patronista Emiliano Belda, inspirat i documentat en els llibres d'Història, quadres i il·lustracions de l'època a partir de la investigació de la seua mare, Azucena Palop.

 

Azucena es va inspirar en sengles quadres de les reines Isabel I d'Anglaterra i Isabel de Portugal, centrant-se en el tall de la mànega i sobremanga d'inspiració medieval, així com la camisa de seda que connecta l'escot amb el coll arrufat i la col·locació sobre el mateix d'una creu daurada amb cadenes simètriques. Les sedes adamascades amb les quals s'ha confeccionat sorgeixen de telers valencians i s'han tintat per a aconseguir el blanc trencat desitjat. A més, els adorns i pasamaneria sobreposats són d'alta qualitat.

 

Simbolisme real 

La capa que lluirà Azucena la va estrenar la seua tia Ave María Palop en 2001 quan va ser reina, amb la germandat de la qual forma part la seua família, el Sant Sepulcre. La iaia de la reina, de nom també Azucena, era brodadora i no va poder gaudir del regnat de la seua filla Ave María, però les seues filles van brodar en el seu record 72 flors de Lis i un gran centre, que va dissenyar la mare de l'actual reina, la segona Azucena de la família. Un detall carregat de simbolisme: “era una manera de portar el seu nom i el seu record, ja que la flor de Lis és de la família de les azucenes, i a la vegada marcar  la capa amb el símbol reial”- recorda la mare de la reina. Un gest emocional en portar brodat el llegat familiar de tres generacions d' "Azucena": iaia, mare i neta. 

 

La tela per a la capa, en vellut grana, va ser comprada pel seu iaio, José María Palop (germà major suprem enguany), qui la va portar de Terol i feia broma de la seua bona qualitat ja que llueix com el primer dia 20 anys després. En total la capa mesura 7 metres i serà portada pels patges, d'entre els quals destaca el seu germà xicotet. La corona també és herència familiar de la seua tia i ha rebut un bany en or, al gust de la protagonista. Azucena ha volgut reutilitzar aquests símbols per a transmetre un missatge de sostenibilitat, però sobretot, un gest emocional en sentir de prop a la seua iaia i la seua tia en aquest dia tan important per a ella. 

 

D'altra banda, la creu que portarà sobre el seu pit és en or amb pedres verdes, reforçant el vincle amb el color de la germandat del Prediment de Jesús. Aquest detall és regal dels seus patges. L'Al·leluia és regal dels seus companys de comunitat religiosa de la parròquia de la Sagrada Família, des d'on viu la fe. La banderola porta brodada la Tau franciscana (símbol de la seua germandat)  i la creu amb el verd de les oliveres. El disseny és molt similar al que va lluir la seua tia. 

 

La confecció del vestit de la reina i de les cambreres i patges ha sigut realitzat per les modistes Mercedes i Amparo López. Des del taller on s'ha confeccionat ressalten la cura i afecte en la seua realització, perquè aquesta tradició torne a lluir en tota la seua esplendor i que compte amb una excel·lent valoració del públic.

 

Podràs visitar-lo fins al próxim dissabte en la sala cívica de l’Antic Mercat en el següent horari:  Dimecres:  17:30 a 21 hores. Dijous:  10 a 13.30 i 17.30 a 21 hores. Divendres: 10 h a 13.30 i de 17.30 a 20 hores i dissabte: 10 a 13 hores.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
18.191.223.123

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.