Diumenge, 05 de Febrer del 2023

Actualitzada Diumenge, 05 de Febrer del 2023 a les 11:40:42 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán | Conctacte: 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dilluns, 14 de Març del 2022
FALLES 2022

Les falles més cares de la història

Augmenten el pressupost un 45%, al invertir més de 687.000 euros en falles grans i infantils, gràcies el pla de xoc destinat i al compromís de les comissions després de la pandèmia

Les falles de 2022 seran recordades a Torrent per ser les de tornar a la normalitat, però també per ser les més cares de la història, al pressupostar-se un muntant global de 540.586,99 € en els monuments majors; i 157.419,97 € , en els infantils. Unes xifres molt superiors a les de les falles de 2020, que van costar 372.578€ els majors i 110.205,33€ els infantils.

 

Per tant, el pressupost de monuments majors s’incrementa un 45,09% i el pressupost infantil augmenta un 42,84% respecte a les falles de 2020, que es van cremar al setembre de 2021. Este augment considerable és conseqüència de l’esforç i sensibilitat de les comissions davant de la situació dels artistes fallers i del pla de xoc, on les falles van proposar una línia de 60.000 euros d’ajudes destinades a les empreses que viuen del sector faller.

 

Les comissions falleres de Torrent van fer un gran esforç en contractar en abril de 2020 (en plena pandèmia) les falles següents, malgrat les nombroses baixes en els censos derivades de la situació per la Covid-19. L’objectiu era cremar quan es poguera i continuar el cicle. Així les falles de 2020 es van guardar a un magatzem fins que la pandèmia va deixar que se celebraren en restriccions en març de 2021. Així les falles de 2022 seran les més cares i grans de la història, aprofitant que hi ha hagut un any sense falles i com a resultat d’estos anys invertits.

 

DUEL HISTÒRIC Així la Secció Especial Major la formen només quatre falles, amb pressupostos superiors als 32.500 €. Estes són: De la Plaça, Antoni Pardo (que intentarà revalidar el primer premi de l’any passat amb un dels pressupostos més alts), Avinguda i Ramón y Cajal. Es tracta de les falles històriques de la secció, amb la caiguda de la falla Àngel de l’Alcasser que baixa a segona per primera vegada en la seua història en les falles grans, a causa del reajust pressupostari de la comissió per la caiguda del cens ocasionat per la covid-19.

 

Per la seua banda, la Secció Primera Major està formada per falles que van des de 24.250 € a 32.499,99 €: Sant Roc, Barri Cotxera, II Tram Avinguda, Sant Valerià, Lope de Rueda i Cronista. Estes tres últimes falles havien militat els últims anys en la categoria d’or, però a causa de la crisis han reajustat pressupost i no s’han pogut mantenir en especial. Pel que fa a la Secció Segona Major és la més nombrosa amb comissions que opten pel palet (van des de 13.800 € als 24.249,99 €) i són: Sedaví, Carrer Toledo, Sants Patrons, Barri Sant Gregori, Carrer Benemèrita, Saragossa – Parc Central i Avinguda Reina Sofia. Per últim la Secció Tercera Major arriba fins als 13.800 € i la formen: Poble Nou, Nicolás Andreu, Xenillet, Camí Reial, Santa Llúcia, Parc de Trénor i Escultor Vicente Pallardó. La resta de falles han quedat de qualificades per no complir amb la normativa de les bases del concurs de dedicar un 30% del pressupost de la comissió al monument, o perquè lliurament han decidit no participar-hi.

 

 

INFANTILS, EL SECRET MILLOR GUARDAT 

Les comissions continuen apostant per les falles infantils amb propostes fresques i de disseny innovador,. Enguany la Secció Especial Infantil està formada per quatre falles que en la categoria adulta: De la Plaça (que intentarà revalidar el seu primer premi), Antoni Pardo, Avinguda i Ramón y Cajal. Els pressupostos d per estes comissions van des de 9.430 €, superant els 15.000 euros. La Secció Primera (va des de 6.700€ a l’Alcázar (que l’any passat ja va baixar), Carrer Toledo, Barri Cotxera, Carrer Benemèrita, Nicolás Andreu, ZaragozaParc Central i Avinguda Reina Sofia. La Secció Tercera Infantil (fins a 4.375€) la formen: Poble Nou, Sedaví, Sants Patrons, Xenillet, Camí Reial, Parc de Trénor i Escultor Vicente Pallardó.

 

Comentari
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
44.211.239.1

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.