Divendres, 19 de Abril del 2024

Actualitzada Dimecres, 17 de Abril del 2024 a les 10:35:06 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dilluns, 14 de Març del 2022
PAU ALABAJOS, PORTAVEU DE COMPROMÍS PER TORRENT

"Promeses i aigua"

Recentment hem tornat a assistir a un nou episodi sobre la gestió de l’aigua potable al terme de Torrent. En aquest cas es tracta de l’abastiment d’aigua a la partida del Realó, en concret a la Colònia de Monte-Hermoso. Així, en una carta datada el 9 de febrer de 2022 la Conselleria de Sanitat i Salut Pública adverteix el veïnat del barri que, després dels darrers resultats analítics: “l’aigua del pou de Sant Francesc, del qual s’abasteixen, presenta greus concentracions de nitrats, plaguicides i aerobis, per la qual cosa no s’ha d’utilitzar per a beure, cuinar, preparar aliments, higiene personal o altres usos domèstics, determinant que existeix un risc per a la salut pública en cas de consumir-la”. És a dir, ni per a dutxar-se.

 

La batalla per a aconseguir fer arribar l’aigua a aquest barri i altres disseminats de Torrent és llarga. En el cas de Monte-Hermoso, des de l’any 2005 una sentència judicial obligava a l’Ajuntament a abastir d’aigua potable la urbanització i no fou fins 2021 que es canalitzà fins la seua entrada, però les obres es paralitzaren i, per tant, les persones afectades continuen subministrant-se des d’un pou privat, que ara la Conselleria adverteix que està contaminat.

 

Hem reclamat una solució transitòria urgent per a l’abastiment d’aigua mentre la canalització continue paralitzada: d’igual manera que va passar quan a la urbanització del Pantà es va assecar el pou i l’Ajuntament de Torrent va haver de dur-la mitjançant camions cisterna.  Entenem que un veïnat que compta amb una sentència favorable des de fa 16 anys no pot estar en aquestes condicions dramàtiques d’abastiment, més quan al 2019 l’Alcalde Ros es va comprometre que l'Ajuntament de Torrent portaria l’aigua potable als més de 3.000 xalets del terme municipal, amb un total de 10.000 persones que hi resideixen de manera habitual o parcial al llarg de l’any. Així, segons va anunciar Ros en un nota institucional: “el govern municipal vol posar solució a aquest problema històric i ja hem encarregat al departament d'urbanisme de l'Ajuntament que realitze un informe sobre quants diners costarà l'obra, terminis per a executar-la i també quants anys tardaran a acabar-se les obres”.

 

La realitat, però, és ben diferent i asimètrica si observem la situació de les diferents obres i projectes escomesos al terme municipal, tenint en compte que hi ha urbanitzacions que s’han hagut de pagar elles mateixes la canalització, com és el cas de Morredondo i Mont-Real; altres on es dugué de manera gratuïta, com és el cas del Pantà; i altres, com Monte-Hermoso, on l’Ajuntament té l’obligació institucional de fer-ho, però ha paralitzat les obres.

 

Demanem, per tant, i amb immediatesa, l’abastiment gratuït a tot el veïnat afectat per la greu contaminació del pou, a més del mateix tracte municipal cap a qualsevol veí i veïna de Torrent, independentment del seu lloc de residència, perquè la paraula donada està per a acomplir-se, en especial si parlem d’un bé tan elemental com és l’aigua.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.22.51.241

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.