Dilluns, 25 de novembre del 2024

Actualitzada Dilluns, 25 de novembre del 2024 a les 15:37:22 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dimecres, 09 de Febrer del 2022
MEDI AMBIENT

El Vedat, escenari d'una investigació pionera per a controlar el mosquit tigre 

La implementació del projecte ‘Nescotiger’ s'iniciarà entre febrer i març i es prolongarà fins a novembre del 2022

El Vedat serà l'epicentre del projecte ‘Nescotiger’, una investigació pionera a Europa l'objectiu de la qual és desenvolupar noves estratègies en el control del mosquit tigre en l'entorn públic i privat, pel fet que la zona reuneix les característiques típiques de l'àrea mediterrània, sent idònia per a la propagació i la biologia d'aquest insecte. Aquesta iniciativa compta amb la participació de diverses associacions de veïns de la zona, a més de l'Ajuntament de Torrent, que col·laborarà en les diferents etapes de l'estudi en coordinació amb dues empreses valencianes, impulsores de l'estudi, Inesfly Corporation i Laboratoris Lokímica. 


“Amb aquest projecte pretenem posar la ciència al servei de la ciutadania. És un estudi del qual es beneficiaran els veïns i veïnes de Torrent i de tots aquells llocs que tinguen aquesta problemàtica. Tenim la intenció d'impulsar un mètode eficaç de comunicació entre les empreses participants, la ciutadania i l'administració, amb l'objectiu d'abordar aquesta problemàtica de manera conjunta. Per a això, a partir de la setmana que ve iniciarem una sèrie de reunions amb les associacions veïnals de la zona, per a explicar-los els punts en els quals es treballarà i els tractaments que s'implantaran. La seua col·laboració és fonamental”, ha assenyalat l'alcalde Jesús Ros, en la presentació als mitjans de comunicació del projecte, en una roda de premsa en la qual han participat la regidora de Sanitat, Marina Olivares, el regidor del *Vedat, Raúl Clarament, la presidenta de Inesfly Corporation, la doctora Pilar Mateo, i el director tècnic de Laboratoris *Lokímica, Rubén Bueno. A més, han sigut presents el president de l'AV El *Vedat, Ángel Contreras, el president de la cooperativa de Santa Apolonia, així com representes de Salut Pública, els qui han pogut conéixer de primera mà les característiques de ‘Nescotiger’ i donar el seu punt de vista sobre aquest tema.


Cal destacar que ‘Nescotiger’ compta amb el cofinançament de la Unió Europea, a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional, i s'emmarca dins del Programa Operatiu de la Comunitat Valenciana 2014-2020 coordinat per l'IVACE (Institut Valencià de Competitivitat Empresarial) de la Generalitat Valenciana. “Es tracta d'un projecte pilot i pioner a Europa, amb el qual es pretén donar una alternativa als tractaments que s'han vingut utilitzant i que han resultat estèrils per a combatre el mosquit tigre, un insecte amb el qual hem d'acostumar-nos a conviure, minimitzant, això sí, la seua propagació i els efectes secundaris de les seues picades”, ha argumentat la doctora Pilar Mateo.


Quant a la fase d'execució, està previst el seu inici entre febrer i març de 2022, prolongant-se fins al mes de novembre del mateix any. Així, durant aquest període es realitzarà una zonificació prèvia per a, una vegada localitzades les àrees d'actuació, aplicar en cada sector diferents estratègies de control i avaluar els resultats obtinguts. Sobre la base d'aquesta anàlisi, s'extrapolarà aquest innovador sistema de control de mosquits a altres entorns similars, millorant l'eficàcia dels mètodes emprats en l'actualitat. 


La regidora de Sanitat, Marina Olivares, ha ressaltat que “aquesta investigació s'afig a l'esforç i ampliació dels tractaments per a la prevenció i control del mosquit tigre efectuats en el municipi en els últims anys, en els quals s'ha incrementat el pressupost per a aquest fi i en els quals s'han instaurat nous mètodes en el clavegueram i espais públics, s'han desenvolupat xarrades veïnals i s'ha vingut reforçant i intensificant els treballs entre juny i octubre, sumant un total de 80 serveis i 63 intervencions al calendari ordinari d'actuacions”. 


La informació i participació veïnal en aquest procés serà un dels pilars en els quals es basarà l'èxit de la investigació, un punt en el qual han posat l'accent els responsables d'aquesta. “En aquest aspecte, és fonamental el paper dels veïns i veïnes de la zona, ja que la seua participació permetrà identificar els principals focus de concentració del mosquit tigre. Amb aquest propòsit, les persones que formen part del projecte rebran els materials necessaris per a executar les mesures de control de plagues, i també se'ls proporcionarà formació i informació sobre el correcte ús de les mateixes i sobre la biologia del mosquit tigre”, ha explicat el doctor Rubén Bueno. 


Per part seua, el regidor responsable de l'àrea del Vedat, Raúl Claramonte, ha destacat “el ferm compromís dels habitants de l'entorn residencial del Vedat amb aquesta iniciativa, que millorarà la qualitat de vida tant dels torrentins com la de persones d'altres llocs al voltant del continent”.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
18.188.227.108

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.