Dissabte, 15 de Juny del 2024

Actualitzada Divendres, 14 de Juny del 2024 a les 16:19:05 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dilluns, 07 de Febrer del 2022
FALLES

Una Fallera de Torrent es vesteix de Saragüells i es fa viral amb un vestit masculí

Paula López, Fallera Major de la comissió de Parc de Trènor, va aparèixer vestida a la manera tradicional d'home en la presentació de la falla Xenillet, després del vistiplau de la comissió per complir este desig.

Ahir els grups de WhatsApps del món faller de Torrent ardien amb la foto viral de la fallera major de Parc de Trenor, Paula López, vestida d'home a l'estil de la indumentària tradicional valenciana. La màxima representant d'esta comissió va apareixcer vestida de saragüells per assistir a la presentació de la falla Xenillet-Bandera Valenciana, a la que va comentar que volía anar així vestida. 

 

Previament, la fallera major va consultar si podia fer realitat el seu dessig de vestir-se amb roba d'home en un acte oficial i va rebre el vistiplau del seu president, sense cap tipus d'objecció. Per la seua banda, el president de la falla Xenillet, Jorge Soriano, tampoc va ficar cap mena de problema a vestir amb tal indumentària. Finalment, van aparèixer els quatre representants de la falla Parc de Trenor en la presentació conjunta de Xenillet. D'esta manera Paula López obri de nou el debat sobre la indumentària valenciana en el món faller. 

 

Paula s'ha sorprés per la repercussió que ha tingut tot. "Pensava que anava a quedar-se en una anècdota d'eixe dia, i m'he quedat sorpresa perquè crec que no hauria de ser notícia que una dona utilitze pantalons, de fet les vestidores de la verge ja ho utilitzaven, i no es posa en cap reglament que un vestit o un altre siga per a home o dona", ha manifestat la fallera Major de la Comissió, que creu que tot això ha sigut per ser la primera a fer-ho en una presentació. 

 

"Crec que cada persona hauria de ser lliure d'utilitzar la vestimenta amb la qual se senta més còmode o còmoda. És veritat que és una festa tradicional, però per què obrir este debat. Crec que cal adaptar-se, i s'haurien de poder utilitzar per un home, una dona o una persona transexual. En les falles ja estem curats d'espante i crec que cal adptar-se al món", comenta Paula. 

 

Sobre la reacció del públic en la presentació, ha admés que sentia mirades que "m'observaven, però no he rebut comentaris negatius, tot el contrari, més bé en el sentit que he sigut valent en fer-ho", alguna cosa que per cert diu que ha tire pel seu amor a la indumentària fallera. "M'agrada molt la indumentària i tenia moltes ganes de vestir-me de saragüells algun dia", diu Paula, que va agafar prestat el vestit del seu marit. "En la meua presentació em vaig fer un vestit de valenciana, però no descarte fer-me un vestit de saragüells per a mi l'any que ve". 

 

Cal recordar que tal i com marca el reglament faller de Junta Local Fallera al capítol 11 referit a Indumentària, que tant  les dones com els homens han de fer servir la indumentària històrica tradicional diferenciada, amb la finalitat de "donar esplendor als actes fallers" i sentencia que són les comissions les que han de vetlar pel seu compliment: 

"1. Amb la finalitat de donar el major realç i esplendor als actes i desfilades falleres, les comissions han de vetlar perquè en la festa de les falles s'utilitze la indumentària fallera i valenciana tradicional, amb la diferència de la utilitzada per l'home de la usada per la dona valenciana i fallera:

a) El faller ha d'utilitzar el vestit de torrentí, que tan genuïnament representa la nostra ciutat, o aquells vestits concordes amb la indumentària tradicional valenciana i el vestit institu'it en el IV Congrés General Faller de l'any 1954.

b) La fallera ha de lluir el vestit tradicional de valenciana i ha de portar el pentinat d'acord amb el vestit que duga en eixe moment. Per als actes religiosos, ha de cobrir-se el cap i els braços d'acord amb la indumentària tradicional valenciana."

 

Queda per saber si la Junta Local Fallera es va a pronunciar al respecte o quasevol comissió de la ciutat vullga expressar la seua disconformitat en el pròxim ple de l'OAM de la Junta Local Fallera. De moment, una dona fallera de Torrent ja ha donat el primer pas per utilitzar una altra indumentària que la tradicional a una presentació.  
 

 

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
52.14.76.200

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.