Dissabte, 11 de Maig del 2024

Actualitzada Divendres, 10 de Maig del 2024 a les 13:15:42 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dissabte, 05 de Febrer del 2022
FESTES

Sant Blai es viu dins de l'ermita, però sense porrat ni fira per segon any

Les famílies torrentines van disfrutar de l'arròs rossejat, la benedicció de l'oli i dels gaiatos a l'espera de celebrar amb normalitat la festa l'any que ve

Per segon any, Torrent no celebrà la festivitat de Sant Blai el 3 de febrer, a causa de la pandèmia de la covid-19. Tal com va anunciar l'alcalde el passat 12 de gener després de la reunió mantinguda amb les dones de la Conffraria del sant i després de la seua ratificació pel CECOPAL, la festa havia d'esperar:"només cal recordar la quantitat de persones que omplin el carrer de l'Ermita i el que podria passar si se celebra" va manifestar Ros. Els actes lúdics i de carrer van ser suspesos, però no la part devocional i privada. Des de bon matí, a partir de les 8.30 h. la parròquia de Sant Lluis Bertran va rebre una multitud de gent en peregrinació a acollir-se a la protecció del patró del mal de gola i a fer-se amb les xicotetes botelles d'oli beneït. El retor de l'ermita, en José, va beneïr gaiatos, xiquets i tot el món que s'acostava sota la protecció del sant. Per segon any la festa se celebra de manera privada i sense clavaris, xiquets de 6 anys aproximadament, que hauran d'esperar un altre any.

 

Al mig dia a les cases torrentines es va viure amb normalitat el dinar tradicional del rossejat o cassola de Sant Blai, amb la pilota dolça i salada que acompanya sempre este dia i servix com a punt d'unió de les famílies. Es tracta del plat típicament torrentñi per la seua singularitat i per ser únic en el nostre territori. Des de fa quatre anys se celebrava a la ciutat el concurs nacional de Rossejat, on cuiners de tota la Comunitat feien la seua versió particular del plat, però la pandèmia ho ha parat. Tot i així molts restaurants de la ciutat i cases de menjar per emportar tenien el Rossejat en el menú del dia.

 

Els forns també han funcionat a ple rendiment amb l'elaboració dels tradicionals gaiatos salats (de rosquilleta i anisets, que són els més antics) i dolços. Estos últims permetixen una major variació en la recepta i el contingut, ja siguen coberts amb xocolate, o farcits de crema o qualsevol altra combinació. Des de bon matí es podien vore cues fora dels forns a l'espera d'este tradicional esmorçar o berenar.


Finalment, la celebració del 3 de febrer va conclure a les 19.30 h. quan es va celebrar una misa cantada al temple, amb l'assistència de l'alcalde, Jesús Ros, les dones de la confraria i veïns que van voler seguir la tradició per segon any consecutiu. La celebració va ficar el punt final amb el cant dels gojos al sant.

 

Altres festes que també s'han suspés han sigut l'Entrà de la Flor (1 de febrer) i la festa del Mig Any de Moros i Cristians que té lloc a la fi de gener.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.133.147.252

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.