REDACCIÓ
Diumenge, 02 de Gener del 2022
ESPORTS
El Torrent CF va llançar als seus advocats sense mediar abans el seu gabinet de comunicació
El despatx d'advocats es va equivocar de destinatari en el seu primer enviament, i no va aconseguir contactar per carta ni correu electrònic, i malgrat això no es va telefonar des de la responsable de comunicació del club per a solucionar la crisi amb TORRENT MEDIA SL
Ni es va intentar. El gabinet de comunicació del club no ha intentat mediar per a resoldre la crisi amb el grup TORRENT MEDIA SL, que es va iniciar després de l'exclusiva publicada el 4 d'octubre pel periòdic L'Opinió de Torrent després de rebre una filtració sobre la destitució com a entrenador d'Ángel López.
Contràriament al que diu el “últim” comunicat del club publicat el primer dia de l'any del "segon" centenari, TORRENT MEDIA SL va tindre coneixement de la notificació dels advocats mitjançant un comunicat públic del 29 de desembre en les xarxes socials i el seu web del club. Tal com el mateix comunicat del club apunta, no el van aconseguir, per diferents motius, que no van tractar de solucionar cridant simplement per telèfon a la redacció.
Segons ha informat TORRENT MEDIA SL, el primer intent dels advocats va fracassar perquè es van equivocar en l'adreça de la raó social de la mercantil, que té el seu domicili social en el número 35-4, i no en el número 34 com es pot vore en el document que adjunten. A més, no es dirigien en cap moment a la Gerent de la societat i directora de la publicació.
En el segon intent, no van tindre la culpa, ja que en la direcció del centre de treball situat en Avinguda Al Vedat 25-3 es van realitzar obres este estiu al pati i es van canviar les direccions de les bústies a l'octubre per a ser les noves 25-3A, sense que hi haguera encara canvi de rètols, una circumstància no obstant això que no ha impedit a Ia companyia de llum entregar les seues comunicacions.
El tercer intent dels advocats podria haver sigut el definitiu, però malgrat ser enviat un correu a l'adreça periodico@laopiniondetorrent.es no va arribar aquesta notificació, ni a la safata d'entrada ni a la carpeta de spam. Malgrat la captura de pantalla que adjunten no es demostra una notificació que garantisca que el correu electrònic que va eixir del seu servidor haja sigut entregat al servidor del periòdic o que el missatge haja sigut llegit, cosa que no es va poder fer ja que malgrat que es van rebre més d'una dotzena de correus aqueix dia, no hi havia cap del despatx d'advocats.
Menjar recalfat i veto a les entrevistes
Des del club han tornat a insistir que TORRENT MEDIA SL i els seus mitjans no estan vetats argumentat que reben per WhatsApp les notícies diàries que han sigut publicades en les seues xarxes socials prèviament, la qual cosa en argot periodístic es diu “menjar recalfat”, assenyala Mamen Casabán, qui recorda que és informació que ha sigut publicada molt abans al públic en general i se'ls passa després als mitjans de comunicació sense donar-los la possibilitat de tindre un temps mínim per a contrastar o publicar la notícia abans que ells.
En el “últim” comunicat del club tracten de justificar el seu no veto a les entrevistes mitjançant una imatge de l'única entrevista concedida pel club en sis mesos. Des de TORRENT MEDIA SL, aclareixen que “no s'ha dit en cap moment que hi haguera un veto d'entrevistes d'un any, sinó de mesos com es va respondre al primer comunicat del club”, assenyala la gerent del grup editor de tots dos mitjans. “Eixa entrevista de Jareño es va concedir després de diverses peticions per telèfon i whatsapp després de quatre mesos, i només després d'haver-se aconseguit la permanència”, assegura Mamen Casabán, que apunta a un veto potser motivat aleshores per la primera exclusiva sobre la destitució de l'entrenador Santi Marín.
Segons TORRENT MEDIA SL, el veto a les entrevistes va tornar de nou després de la segona exclusiva sobre la destitució de l'entrenador Ángel López. Tenint pactada una entrevista al setembre es va contestar després d'eixa exclusiva des del gabinet del premsa que de moment “no hi hauria més protagonistes fins que considerem que siga un millor moment”.
A més, en el “últim” comunicat es falta a la veritat en dir que no s'ha sol·licitat cap entrevista en 2021 per part de TORRENT MEDIA SL, quan segons l'empresa editora existeixen missatges de whatsapp a treballadors del club en els quals es demana entrevistar a algú del club, petició que s'ha fet de nou l'1 de gener també aquesta vegada en públic en el grup de periodistes creat pel club, en el qual també se'ns ha contestat públicament fent referència al comunicat, “de moment no compteu amb protagonistes, veurem més endavant”, sense concretar data al veto d'entrevistes a tots dos mitjans
Eixa “elecció puntual” que anteposa el club, es complementa amb la no convocatòria de rodes públiques per a la premsa que segueixen sense poder formular preguntes a ningú del club d'aquesta manera, sent un dels pocs clubs de Tercera Divisió que no les convoquen des de fa dos anys.
"Cebo" i "Hartazgo" de Santi Marín
En el “últim” comunicat del club també parlen de l'única entrevista concedida en quasi un any acusant Tele Torrent d'utilitzar com a “Cebo” al aleshores només director Esportiu per a preguntar-li per la destitució de Santi Marín, pregunta que, des de TORRENT MEDIA SL assenyalen, es va fer quasi al final de l'extensa entrevista concedida després d'aconseguir el Torrent CF la permanència i justificada perquè el club no havia volgut parlar en quatre mesos sobre això, per la qual cosa es considerava d'interés per als espectadors.
Les declaracions del club en aquest comunicat en les quals assenyalen que parlar de l'eixida de l'entrenador els “genera cansament” no li ho va provocar tant per a demanar una entrevista en un altre mitjà de comunicació i parlar d'aqueix tema que tan poc els agrada, i contestar àmpliament a unes declaracions de l'entrenador en aqueix mateix mitjà de comunicació.
El treball que per a ells no havíem de fer…
Des de la TORRENT MEDIA SL, volen mostrar la seua preocupació per l'actitud del club, que rep una important quantitat de diners en subvencions públiques i al mateix temps fa ús d'instal·lacions esportives públiques de la ciutat, per les seues opinions quant a la llibertat de premsa. Que en eixe “últim” comunicat es diga que el treball dels nostres periodistes el dia en què es jugava el Torrent CF la permanència era “l'únic dia que no podien ni devien fer-ho”, demostraria el valor que se li donaria a l'entitat a l'article 20 de la Constitució, que defensa la llibertat d'informació, el dret a estar informat de manera independent i la seua especial protecció per a la democràcia.
Respecte a l'accés a la gespa en aquest últim partit a casa, suposadament no autoritzat per *Covid, TORRENT MEDIA SL, assegura que no va haver-hi indicacions expresses per a no entrar en la gespa una vegada acabat el partit, i de fet es va entrar a la gespa com el van fer centenars d'aficionats i treballadors del club, quan en aqueix moment la pandèmia estava en una incidència baixa i sense restriccions d'aforament.
Quant a l'obtenció d'entrevistes després del partit, “és veritat que es va demanar permís formalment, i esperant la falta de contestació va haver-hi un malentés entre tots dos periodistes que cobrien el partit pensant que ja havia sigut concedit”. Un permís que a TORRENT MEDIA SL creiem que hauria de ser més una notificació ja que entenem que l'article 20 de la constitució ens obliga com a mitjà a informar i al mateix temps protegiria del lliure dret d'aqueix treball en sòl municipal de la mateixa manera que van fer els treballadors del gabinet de comunicació del club i multitud d'aficionats que es van fer fotos i vídeos amb els jugadors. “Un treball amb imatges inèdites històriques del qual per cert no sols no hem rebut cap felicitació per cobrir el post partit, sinó tot el contrari, potser perquè Tele Torrent s'havia avançat al vídeo que es va posar a gravar immediatament el club després de veure la nostra actuació”, apunta Casabán.
TORRENT MEDIA SL assenyala que els periodistes del grup anaven amb màscara en tot moment i van saltar al camp com la resta d'aficionats, i de la mateixa forma que els treballadors del gabinet de premsa del club que veient que ja estàvem emetent en directe van començar també a gravar i entrevistar també els jugadors de la mateixa forma que nosaltres. “El nostre deure era informar els nostres lectors i espectadors, que no es mereixen el veto a poder preguntar lliurement igual que existeix el dret a no contestar”, assenyala Casabán, qui considera preocupant que en democràcia hi haja un Club de Futbol local haja de donar permís per a preguntar, i que diga que va ser un treball que “no havíem de fer-lo”, alguna cosa que només tindria un motiu, el de l'exclusivitat i control de la informació.
…Però que continuarem fent
“El treball que no hauríem de fer segons el club però el que continuarem fent és el d'informar de les notícies del club com de les de la resta de la ciutat, sobre la base de criteris periodístics i no el dels interessos de la directiva del club”, ha advertit Mamen *Casabán. “La immediatesa amb la qual publiquem les notícies depén de moltes circumstàncies, la primera d'elles que siguen d'interés local, la disponibilitat del periodista, i la més important la novetat o transcendència informativa”.
“El que des del club insisteixen a dir notícies negatives són informacions rellevants amb repercussió com la destitució d'entrenadors del primer equip, casos *covid que minven la plantilla que fins i tot han obligat a posposar una trobada, i ratxes negatives o positives, aquestes últimes de les quals no esmenten res, com de la resta de notícies que durant 20 anys han sigut bones i dolentes”, aclareix Mamen Casabán sobre la informació que s'ofereix.
Per a TORRENT MEDIA SL, dir que el club “Dona la cara” és a dir molt, “si aqueix donar la cara és només publicar un comunicat per a anunciar els positius o l'eixida d'un entrenador del primer equip, sense una convocatòria de roda de premsa per a donar la cara de veritat i contestar a les preguntes dels periodistes”.
Una millor gestió de la crisi
Aquesta crisi de comunicació estaria fent més mal que bé al Torrent CF, assenyala Mamen Casbán. “Les crisis de comunicació no es resolen amb menys comunicació, sinó amb més i millor. Gestionar la comunicació d'un club esportiu no ha de centrar-se en controlar el que diu la premsa”, es queixa Mamen Casabán, que recorda que “El fàcil és vetar entrevistes i no convocar rodes de premsa. El que s'hauria de fer són més argumentaris i preparar als treballadors del club perquè sàpien quin i com contestar, i el més important, contestar sempre quan interessa i també quan no. No donar la cara, no és una opció. En democràcia hauria de ser una obligació”.
TORRENT MEDIA SL ha assenyalat que ha donat explicacions suficients sobre el titular de la destitució d'Ángel López, amb enllaç inclòs al significat de la paraula destituir que ofereix la Reial Acadèmia de la Llengua Espanyola i la utilització del present futur. “Creiem que hem sigut prou clars, i el continuarem fent en este segon comunicat, i els que facen falta per a defensar la professionalitat dels nostres periodistes allí on siga necessari per a defensar la llibertat d'expressió”.
Contràriament al que diu el “últim” comunicat del club publicat el primer dia de l'any del "segon" centenari, TORRENT MEDIA SL va tindre coneixement de la notificació dels advocats mitjançant un comunicat públic del 29 de desembre en les xarxes socials i el seu web del club. Tal com el mateix comunicat del club apunta, no el van aconseguir, per diferents motius, que no van tractar de solucionar cridant simplement per telèfon a la redacció.
Segons ha informat TORRENT MEDIA SL, el primer intent dels advocats va fracassar perquè es van equivocar en l'adreça de la raó social de la mercantil, que té el seu domicili social en el número 35-4, i no en el número 34 com es pot vore en el document que adjunten. A més, no es dirigien en cap moment a la Gerent de la societat i directora de la publicació.
En el segon intent, no van tindre la culpa, ja que en la direcció del centre de treball situat en Avinguda Al Vedat 25-3 es van realitzar obres este estiu al pati i es van canviar les direccions de les bústies a l'octubre per a ser les noves 25-3A, sense que hi haguera encara canvi de rètols, una circumstància no obstant això que no ha impedit a Ia companyia de llum entregar les seues comunicacions.
El tercer intent dels advocats podria haver sigut el definitiu, però malgrat ser enviat un correu a l'adreça periodico@laopiniondetorrent.es no va arribar aquesta notificació, ni a la safata d'entrada ni a la carpeta de spam. Malgrat la captura de pantalla que adjunten no es demostra una notificació que garantisca que el correu electrònic que va eixir del seu servidor haja sigut entregat al servidor del periòdic o que el missatge haja sigut llegit, cosa que no es va poder fer ja que malgrat que es van rebre més d'una dotzena de correus aqueix dia, no hi havia cap del despatx d'advocats.
Menjar recalfat i veto a les entrevistes
Des del club han tornat a insistir que TORRENT MEDIA SL i els seus mitjans no estan vetats argumentat que reben per WhatsApp les notícies diàries que han sigut publicades en les seues xarxes socials prèviament, la qual cosa en argot periodístic es diu “menjar recalfat”, assenyala Mamen Casabán, qui recorda que és informació que ha sigut publicada molt abans al públic en general i se'ls passa després als mitjans de comunicació sense donar-los la possibilitat de tindre un temps mínim per a contrastar o publicar la notícia abans que ells.
En el “últim” comunicat del club tracten de justificar el seu no veto a les entrevistes mitjançant una imatge de l'única entrevista concedida pel club en sis mesos. Des de TORRENT MEDIA SL, aclareixen que “no s'ha dit en cap moment que hi haguera un veto d'entrevistes d'un any, sinó de mesos com es va respondre al primer comunicat del club”, assenyala la gerent del grup editor de tots dos mitjans. “Eixa entrevista de Jareño es va concedir després de diverses peticions per telèfon i whatsapp després de quatre mesos, i només després d'haver-se aconseguit la permanència”, assegura Mamen Casabán, que apunta a un veto potser motivat aleshores per la primera exclusiva sobre la destitució de l'entrenador Santi Marín.
Segons TORRENT MEDIA SL, el veto a les entrevistes va tornar de nou després de la segona exclusiva sobre la destitució de l'entrenador Ángel López. Tenint pactada una entrevista al setembre es va contestar després d'eixa exclusiva des del gabinet del premsa que de moment “no hi hauria més protagonistes fins que considerem que siga un millor moment”.
A més, en el “últim” comunicat es falta a la veritat en dir que no s'ha sol·licitat cap entrevista en 2021 per part de TORRENT MEDIA SL, quan segons l'empresa editora existeixen missatges de whatsapp a treballadors del club en els quals es demana entrevistar a algú del club, petició que s'ha fet de nou l'1 de gener també aquesta vegada en públic en el grup de periodistes creat pel club, en el qual també se'ns ha contestat públicament fent referència al comunicat, “de moment no compteu amb protagonistes, veurem més endavant”, sense concretar data al veto d'entrevistes a tots dos mitjans
Eixa “elecció puntual” que anteposa el club, es complementa amb la no convocatòria de rodes públiques per a la premsa que segueixen sense poder formular preguntes a ningú del club d'aquesta manera, sent un dels pocs clubs de Tercera Divisió que no les convoquen des de fa dos anys.
"Cebo" i "Hartazgo" de Santi Marín
En el “últim” comunicat del club també parlen de l'única entrevista concedida en quasi un any acusant Tele Torrent d'utilitzar com a “Cebo” al aleshores només director Esportiu per a preguntar-li per la destitució de Santi Marín, pregunta que, des de TORRENT MEDIA SL assenyalen, es va fer quasi al final de l'extensa entrevista concedida després d'aconseguir el Torrent CF la permanència i justificada perquè el club no havia volgut parlar en quatre mesos sobre això, per la qual cosa es considerava d'interés per als espectadors.
Les declaracions del club en aquest comunicat en les quals assenyalen que parlar de l'eixida de l'entrenador els “genera cansament” no li ho va provocar tant per a demanar una entrevista en un altre mitjà de comunicació i parlar d'aqueix tema que tan poc els agrada, i contestar àmpliament a unes declaracions de l'entrenador en aqueix mateix mitjà de comunicació.
El treball que per a ells no havíem de fer…
Des de la TORRENT MEDIA SL, volen mostrar la seua preocupació per l'actitud del club, que rep una important quantitat de diners en subvencions públiques i al mateix temps fa ús d'instal·lacions esportives públiques de la ciutat, per les seues opinions quant a la llibertat de premsa. Que en eixe “últim” comunicat es diga que el treball dels nostres periodistes el dia en què es jugava el Torrent CF la permanència era “l'únic dia que no podien ni devien fer-ho”, demostraria el valor que se li donaria a l'entitat a l'article 20 de la Constitució, que defensa la llibertat d'informació, el dret a estar informat de manera independent i la seua especial protecció per a la democràcia.
Respecte a l'accés a la gespa en aquest últim partit a casa, suposadament no autoritzat per *Covid, TORRENT MEDIA SL, assegura que no va haver-hi indicacions expresses per a no entrar en la gespa una vegada acabat el partit, i de fet es va entrar a la gespa com el van fer centenars d'aficionats i treballadors del club, quan en aqueix moment la pandèmia estava en una incidència baixa i sense restriccions d'aforament.
Quant a l'obtenció d'entrevistes després del partit, “és veritat que es va demanar permís formalment, i esperant la falta de contestació va haver-hi un malentés entre tots dos periodistes que cobrien el partit pensant que ja havia sigut concedit”. Un permís que a TORRENT MEDIA SL creiem que hauria de ser més una notificació ja que entenem que l'article 20 de la constitució ens obliga com a mitjà a informar i al mateix temps protegiria del lliure dret d'aqueix treball en sòl municipal de la mateixa manera que van fer els treballadors del gabinet de comunicació del club i multitud d'aficionats que es van fer fotos i vídeos amb els jugadors. “Un treball amb imatges inèdites històriques del qual per cert no sols no hem rebut cap felicitació per cobrir el post partit, sinó tot el contrari, potser perquè Tele Torrent s'havia avançat al vídeo que es va posar a gravar immediatament el club després de veure la nostra actuació”, apunta Casabán.
TORRENT MEDIA SL assenyala que els periodistes del grup anaven amb màscara en tot moment i van saltar al camp com la resta d'aficionats, i de la mateixa forma que els treballadors del gabinet de premsa del club que veient que ja estàvem emetent en directe van començar també a gravar i entrevistar també els jugadors de la mateixa forma que nosaltres. “El nostre deure era informar els nostres lectors i espectadors, que no es mereixen el veto a poder preguntar lliurement igual que existeix el dret a no contestar”, assenyala Casabán, qui considera preocupant que en democràcia hi haja un Club de Futbol local haja de donar permís per a preguntar, i que diga que va ser un treball que “no havíem de fer-lo”, alguna cosa que només tindria un motiu, el de l'exclusivitat i control de la informació.
…Però que continuarem fent
“El treball que no hauríem de fer segons el club però el que continuarem fent és el d'informar de les notícies del club com de les de la resta de la ciutat, sobre la base de criteris periodístics i no el dels interessos de la directiva del club”, ha advertit Mamen *Casabán. “La immediatesa amb la qual publiquem les notícies depén de moltes circumstàncies, la primera d'elles que siguen d'interés local, la disponibilitat del periodista, i la més important la novetat o transcendència informativa”.
“El que des del club insisteixen a dir notícies negatives són informacions rellevants amb repercussió com la destitució d'entrenadors del primer equip, casos *covid que minven la plantilla que fins i tot han obligat a posposar una trobada, i ratxes negatives o positives, aquestes últimes de les quals no esmenten res, com de la resta de notícies que durant 20 anys han sigut bones i dolentes”, aclareix Mamen Casabán sobre la informació que s'ofereix.
Per a TORRENT MEDIA SL, dir que el club “Dona la cara” és a dir molt, “si aqueix donar la cara és només publicar un comunicat per a anunciar els positius o l'eixida d'un entrenador del primer equip, sense una convocatòria de roda de premsa per a donar la cara de veritat i contestar a les preguntes dels periodistes”.
Una millor gestió de la crisi
Aquesta crisi de comunicació estaria fent més mal que bé al Torrent CF, assenyala Mamen Casbán. “Les crisis de comunicació no es resolen amb menys comunicació, sinó amb més i millor. Gestionar la comunicació d'un club esportiu no ha de centrar-se en controlar el que diu la premsa”, es queixa Mamen Casabán, que recorda que “El fàcil és vetar entrevistes i no convocar rodes de premsa. El que s'hauria de fer són més argumentaris i preparar als treballadors del club perquè sàpien quin i com contestar, i el més important, contestar sempre quan interessa i també quan no. No donar la cara, no és una opció. En democràcia hauria de ser una obligació”.
TORRENT MEDIA SL ha assenyalat que ha donat explicacions suficients sobre el titular de la destitució d'Ángel López, amb enllaç inclòs al significat de la paraula destituir que ofereix la Reial Acadèmia de la Llengua Espanyola i la utilització del present futur. “Creiem que hem sigut prou clars, i el continuarem fent en este segon comunicat, i els que facen falta per a defensar la professionalitat dels nostres periodistes allí on siga necessari per a defensar la llibertat d'expressió”.
Normes de participació
Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.
Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.
La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa
Normes de Participació
Política de privacitat
Per seguretat guardem la teua IP
3.147.86.246