Dilluns, 17 de Juny del 2024

Actualitzada Dilluns, 17 de Juny del 2024 a les 16:09:59 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dijous, 30 de Desembre del 2021
POLÍTICA

PSOE i CS tiren avant junts els pressupostos municipals per segon any consecutiu

La coalició va aprovar en ple els comptes per a l'any pròxim amb el vot en contra de tota l'oposició

Torrent tornarà a tindre pressupostos municipals, els primers de la coalició que tindran una vigència anual, ja que els anteriors es van aprovar a meitat d'any després de l'acord de govern entre PSOE i Ciutadans. El ple municipal ha aprovat els comptes municipals de més de 67,5 milions d'euros amb el vot a favor dels dos partits que van sumar els 13 vots necessaris per a aprovar l'esborrany de pressupostos presentat pel regidor socialista d'Hisenda Andrés Campos, que suposa un increment del 19% respecte a l'anterior.

En el torn d'exposició el portaveu socialista i regidor d'Hisenda, Andrés Campos ha destacat d'aquests pressupostos que s'han presentat abans que acabe l'any, una situació que no es va poder donar l'any passat, i que segons Campos aportarà més tranquil·litat per a afrontar un any 2022 en el qual el Covid continuarà estant encara present.

Campos ha aprofitat la major part d'aqueix temps per a criticar a l'oposició per fer esmenes plenes de crítiques sense proposar alternatives serioses. El regidor d'Hisenda ha argumentat que és impossible admetre les esmenes a la totalitat sense haver-se presentat un pressupost alternatiu que realment es puga discutir i acordar. Així ha començat criticant a Vox, després a Compromís i ha acabat per fer el mateix amb el PP, al qual li ha criticat per presentar 67 esmenes, la majoria sense possibilitat de ser admeses tècnicament. També ha posat en evidència que Amparo Folgado només vulga “baixar els impostos només quan està en l'oposició i no quan governen”.

Finalment, Campos ha destacat diverses partides que van pujar, com un 24% les partides de Seguretat, l'Assistència Social un 102% més, en Educació un 48% més entre altres que va destacar en la seua exposició dels comptes per a 2022.

Prèviament, el primer a intervindre havia sigut el portaveu de Ciutadans, Raúl Claramonte, soci de l'equip de govern que ha qualificat aquests pressupostos de “transparents, prudents, realistes i ambiciosos que permetran inversions importants sense necessitat de pujar imposats”



El PP critica la falta de diàleg en els pressupostos
El Grup Popular a l'Ajuntament de Torrent ha presentat 67 esmenes al projecte de Pressupost municipal per a l'any 2022. Uns comptes públics que, el seu portaveu, Amparo Folgado, ha qualificat com una repetició del que és la política del govern socialista i Ciutadans aquests anys: l'abandó dels problemes reals dels torrentinos a favor de la construcció de ‘castells en l'aire’.

Els populars han defensat una rebaixa fiscal de 1,7 milions d'euros, a través de la modificació dels ingressos provinents de l'IBI, l'IAE, l'impost de circulació i el ICIO.

Folgado també ha titllat a Claramonte ser l'acompanyant del grup socialista, i li ha demanat que afija a la seua “llista d'adjectius sobre el pressupost les paraules consens i diàleg, com a tasques pendents per al nou any”. Folgado també ha criticat el poc temps per a poder consultar l'esborrany, i recordat que “no és que no s'haja acceptat cap esmena del PP, és que no s'ha acceptat cap de cap partit de l'oposició”.

En la seua rèplica, Campos ha acabat fent comparacions amb el passat, i li ha assenyalat per no haver fet el que ara diu. “No vull fer comparacions, però quan vosté ha sigut alcaldessa mai va ampliar el termini, jo sempre excepte aquest exercici. El que diu no el fa, no té coherència amb el que va fer per a demanar consens i participació”, ha contestat.

També li ha recordat que hi ha 17 esmenes sense quantificar i ha demanat minorar contractes com els 138.000 per a neteja de l'espai públic o 350.000 del d'enllumenat públic quan després ens pregunta per què no millorem la llum dels carrers. També li ha tirat en cara que vulga reduir “el pressupost del sistema contra incendis i el de contracte informàtic, o el psicopedagògic, quan hi ha contractes que estan compromesos”.

Per a acabar, li ha recordat que amb el PP es van recaptar 23 milions d'impost d'IBI, enfront dels 19 milions de l'actualitat, i “quan va tindre majoria absoluta mai li va importar el que passava l'oposició ni va passar pel nostre despatx per a preguntarnoslo”, ha tancat.


Compromís considera que són uns pressupostos que no aborden problemes principals
Pau Alabajos, portaveu de Compromís en el consistori, va argumentar que aquests comptes van en la mateixa línia de no abordar els principals problemes que pateix Torrent, i que són, en la seua base i essència, els mateixos que els de fa vint i cinc anys, quan governava el mateix alcalde, i els de fa deu anys quan governava el Partit Popular.

Segons expliquen des de Compromís, el pressupost del govern format per PSOE i Ciutadans no resol “cap dels problemes urgents que pateix actualment el nostre Terme, com els referits a l'urbanisme, la mobilitat i el medi ambient, especialment aquells relacionats amb la nul·la inspecció i verificació del correcte funcionament dels serveis municipals”.

Alabajos ha justificat el vot en contra de Compromís argumentat que “no tenim alzheimer, no tenen paraula i no són de fiar, perquè posar pegats a un document que es passaran pel folre amb seguretat, aqueix disc ratllat dels grans èxits dels 80, on en la cara b no expliquen perquè li paguen 6,6 milions a FFC, També han criticat que es parle en l'annex parlen d'un crèdit bancari de 5,5 milions per a inversions, i ara diuen que serà amb romanent. “Hi ha coses que no veiem clares, si una o l'altra, diga'ns quina informació serà la correcta”, va puntualitzar.

En rèplica a la falta d'informació per a poder preparar les esmenes, Campos ha respost que en la web municipal estan penjats tots els convenis, i en l'informe de contestació se'ls indica que poden tota la informació de tresoreria forma part de l'informe de la directora de pressupostos, que pot baixar i li ho ensenyem. modificació pressupostària per a no haver de demanar un pressupost i es vol fer amb fons propis, que dubta que complim el que diem.

Vox diu que aquest pressupost es presenta sense escoltar a ningú
Des del partit municipal de Vox, el seu portaveu Salvador Benlloch, ha respost a Campos que aquest ple de pressupost tan sols es fa per a “complir expedient perquè ja està el peix venut, i perquè han prescindit d'inici de la nostra opinió”.

Benlloch qui ha remarcat que la proposta de pressupost arriba fora de termini, per a estudiar en cinc dies per a evitar un estudi profund dels comptes. “Han vingut sabent del resultat de la votació i no necessiten debatre ni escoltar a ningú”, ha apuntat Benlloch, que ha recordat que hui dia només s'ha executat el 40% del pressupost actual. Per a acabar han criticat que s'haja “hipotecat'' el futur amb un crèdit de 5 milions per a finançar el seu famós pla Ficus, que no consta en els pressupostos.

Per a acabar, ha criticat la disminució a ajudes a pimes i augment d'ajudes d'acolliment per a immigrants. També han criticat aquests pressupostos per no afrontar l'augment de casos de robatoris amb violència i la inseguretat al carrer, per l'han decidit el seu vot en contra.

Des del PSOE han replicat a VOX recordant al partit ultraconservador que les majories responen a la voluntat d'un poble. “Això no és un corró, és un acord per a donar més facilitat per a aprovar determinats assumptes”, ha dit camps, que ha recordat que hi ha un procés per a convocar 15 places de policies municipals.

La polèmica ha vingut després d'acusar a VOX de voler anul·lar 993.000 euros de les 38 subvencions nominatives amb les associacions El Vedat, horta Sud, Adisto, Casa Caridad, ARTIC, Creu Roja, Soterranya, Societats Musicals, Junta Central de Germanors, Moros i Cristians, entre altres, que Benlloch ha negat, dient que “estan mentint i comptant Catxirulos”, quan la pròpia esmena als pressupostos clarament demanava anul·lar aqueixa partida.

Ros assegura que el Pla Ficus es complirà de Pe a Pa 
Abans de donar pas a les votacions, l'alcalde de Torrent, ha pres la paraula per a dir que el temps que s'ha donat per als comptes és el que marca la llei, i ha dit que “si haguérem donat més temps, ens haurien criticat que els hem aprovats al gener”.

Ros ha recalcat que “no hem pogut acceptar cap esmena perquè els informes tècnics ens diuen que no es poden acceptar les esmenes a la totalitat perquè compartisca un pressupost alternatiu que no s'ha presentat”. Pel que respecta a les esmenes parcials del PP, ha dit que no s'han pogut acceptar quasi cap “perquè l'informe tècnic diu que s'incompleix la legislació perquè hi ha crèdit ja consignat en diverses partides, unes altres eren meres orientacions, però proposaven com, o contenien errors”.

El líder dels socialistes ha assegurat que hi ha voluntat d'arribar a acords, “però no podem discutir un pressupost alternatiu si no es presenta en una esmena a la totalitat”, i ha dit que li sensació que encara hi ha partits que no coneixen les tècniques pressupostàries”.

Respecte al PP, ha dit que hi ha 67 esmenes sobre quasi 1.000 partides d'un pressupost que continuarà ingressant menys impostos que fa quatre anys, a pesar que ha augmentat la inflació, i s'ha seguit sense repercutir en cap taxa.

Per a acabar, s'ha referit al pla Ficus, del qual ha dit que es complirà fil per randa, el problema és que el pla Ficus es complirà en una gran part d'aqueix programa en 2022-23 i aquest siga el problema, serem capaços de fer-lo, i el farem.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.138.69.85

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.