Dimarts, 23 de Abril del 2024

Actualitzada Dimarts, 23 de Abril del 2024 a les 10:12:08 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dimecres, 15 de Desembre del 2021
COMPROMÍS

Compromís lamenta que l’Auditori elimine el valencià de la programació teatral

Les onze obres programades s’interpretaran íntegrament en castellà. El teatre escolar inclourà tres obres en anglés i dues en castellà.

El Consell Municipal de Cultura de Torrent ha aprovat la programació per al primer semestre de l’Auditori Vicent Torrent, on no hi figura cap obra de teatre en valencià. Per a Compromís per Torrent és especialment sagnant que el valencià desaparega de les 16 obres programades, de les quals 5 pertanyen a la modalitat de teatre escolar on es representaran 3 obres en anglés i 2 en castellà.

 

Tampoc no hi ha cap actuació programada en valencià en altres modalitats com per exemple en Humor i Màgia, amb tres representacions íntegrament en castellà.

 

Aquesta manera d’entendre la difusió pública de les arts escèniques ens retrotrau quaranta anys enrere, quan el valencià tenia una presència merament folklòrica als escenaris i el castellà exercia una dominació cultural supremacista ”, ha explicat el portaveu de Compromís, Pau Alabajos.

 

Alabajos ha explicat que des de la privatització de l’Auditori en l’any 2008 els diferents governs municipals han anat eliminant progressivament de la seua programació el valencià, fins el punt en què ens trobem actualment, on els nostres xiquets i xiquetes no tenen cap possibilitat d’assistir al teatre en la llengua pròpia de Torrent; a més, ha destacat que amb aquesta manera d’entendre la cultura s’està privant una part important de la societat torrentina de la seua llengua materna, alhora que s’està incomplint de manera reiterada el Reglament Municipal del Valencià, vigent des de l’any 2005, que especifica clarament al seu article 16. Promoció Social, que: “L’Ajuntament de Torrent haurà de promoure l’ús del valencià en totes les dependències municipals centrals; en els serveis culturals, els serveis educatius i esportius, les empreses arrendatàries de serveis públics, serveis assistencials, festes locals, etc. Igualment es promourà el valencià en els àmbits de comunicació propis (Butlletí d’Informació Municipal, la resta de revistes municipals, ràdio, etc.) fins assolir una normalització total”.

 

Finalment la programació de l’Auditori fou aprovada amb els vots a favor de PSPV, Ciudadanos i el Partido Popular, i el vot en contra de Compromís.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
18.116.239.195

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.