Divendres, 29 de Març del 2024

Actualitzada Dimecres, 27 de Març del 2024 a les 17:54:08 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dimecres, 08 de Desembre del 2021
VEÏNAT

La pluja acurta la primera Aurora després de l'aturada per la pandémia de Covid

Els prop de 330 participants que han matinat aquest matí han hagut de tornar a Mont-Sió passada la plaça de Sant Roc

A mig fer. Així s'ha quedat la primera Aurora al carrer després de l'aturada per la pandémia. Les xicotetes gotes que queien a les sis del matí s'han convertit en un ploguda que ha obligat la confraria a acurtar el trajecte quan a penes s'emportava la meitat del trajecte. En la plaça de Sant Roc la pluja era tan intensa que s'ha decidit acabar el recorregut sense passar per la resta de parades, entre elles, la de l'Ajuntament.

Esta era l'Aurora del retorn, la primera després de la cancel·lació de l'any passat en 2020. Una cancel·lació que pocs recorden que s'haja donat poques vegades esta tradició centenària en la qual es canten cobles i versos per a despertar als fidels de Torrent. La ganes per tornar havia fet que enguany hagueren matinat prop de 330 persones per a recuperar aqueixa normalitat alterada ara ja només per les màscares.

Com a mesura de prevenció anticovid, la clavaria havia previst que no se celebraren les invitacions que ofrencen normalment les cases i el propi Ajuntament, que cada any reuneix a centenars de persones per a reposar forces amb pastes, mistela o café amb llet.

A l'Ajuntament estava com sempre l'alcalde de la ciutat, Jesús Ros, que ha rebut la comunicació de l'anul·lació del recorregut uns minuts abans. Enguany en el recorregut també han participat la portaveu del PP Amparo Folgado, i el de Ciutadans, Raúl Claramonte, així com altres regidors. Com sol ser habitual, hui també han assistit les falleres majors i altres personalitats del món social de la ciutat.

L'Aurora, una tradició torrentina del segle XVIII

Molts torrentins segur que coneixen els seus primers versos "Alegria que comença el dia el dia..." però pocs la resta de cobles que acompanyen esta tradició centenària torrentina que s'inicia cada 8 de desembre. L'Aurora se celebra tots els diumenges compresos entre el 8 de desembre i el 6 de gener. També el 26 de desembre, siga com siga el dia de la setmana en què caiga.

Totes les Aurores s'inicien a les 6 del matí i comencen i acaben (excepte excepcions puntuals) en la parròquia de La nostra Senyora de la Mont-Sió. Aproximadament a les 7.30 finalitza l'Aurora i es resa el rosari pels carrers confrontants a la parròquia.

Els orígens de L’Antiga Aurora de Torrent es remunten al segle XVIII, i el seu objectiu és animar als torrentinos a despertar-se i resar el rosari. La Confraria de la Verge del Rosari i Sant Lluís Gonzaga juntament amb els clavaris de cada any, són els encarregats de mantindre viva esta tradició amb el suport de tots els fidels que, any rere any, i cada vegada en major número, acudeixen a l'acte.

Durant el recorregut, els participants realitzen diverses parades en les quals canten diverses cobles. Estes cobles són entonades per un «rubiador» i normalment diversos músics són els encarregats d'interpretar-les. Les lletres o cobles d'aquestes cançons són diferents en l'època d'Advent i la de Nadal. A més, és habitual que, tots els anys, diversos veïns, associacions, germanors de Setmana Santa i organismes públics òbriguen les seues portes als participants de l'Aurora, oferint-los un xicotet desdejuni que enguany per pandémia s'ha anul·lat.
 
 
Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.238.130.41

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.