Divendres, 29 de Març del 2024

Actualitzada Dimecres, 27 de Març del 2024 a les 17:54:08 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dijous, 11 de novembre del 2021
CULTURA

La paella ja és Bé d'Interés Cultural Immaterial

La Generalitat Valenciana ha publicat el decret i qualifica aquest plat com "l'art d'unir i compartir"

La paella ja és Bé d'Interés Cultural Immaterial. La Generalitat Valenciana ha publicat el decret pel qual declara a la paella BIC i el defineix com "l'art d'unir i compartir". El text del decret publicat en el DOGV exposa com la paella és l'epicentre de la tradició gastronòmica valenciana, "un element vertebrador que, juntament amb la seua elaboració i rellevància cultural del territori espanyol, s'ha convertit en una de les marques mundials més prestigioses".

 

El text relata els orígens d'aquest plat en l'Albufera de València per a donar menjar a llauradors de la zona. També explica com posteriorment, a la fi del segle XIX, la paella valenciana va saltar de les barraques i alqueries a les cases de menjars i berenadors de la platja de la Malva-rosa, el Grau de Castelló o l'Albufereta d'Alacant. "Així, sens dubte, aquest plat emblema, nucli de la cuina tradicional valenciana, es constitueix com un element d'unió, peça fonamental de la gastronomia de la Comunitat Valenciana".

 

El text també parla de la paella com a "fenomen social, pel seu El seu procés d'elaboració i l'art en la seua preparació i degustació". El text del decret no s'oblida de l'important, "l'arròs es posa en creu, no es remou i es menja millor amb cullera". Aquesta declaració és un primer pas, ja que la Generalitat està estudiant "la possibilitat de dur a terme les gestions oportunes perquè el nostre plat estrela aconseguira ser declarat Patrimoni Mundial Intangible per l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura".

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
52.86.227.103

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.