Dijous, 28 de Març del 2024

Actualitzada Dimecres, 27 de Març del 2024 a les 17:54:08 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dissabte, 28 de Agost del 2021
FALLES

Sant Valerià analitza en el seu llibret l'impacte de més de 3 milions d'euros de les falles a Torrent

Es tracta de la primera estimació econòmica de la festa realitzada a la ciutat que també llança una pèrdua d'un milió d'euros per la cancel·lació de les falles de 2020 i l'ajornament  de les de 2021 a setembre.

La falla Sant Valerià recull en el seu llibret de 2021 el primer estudi d'impacte econòmic de la festa de la capital de l'Horta Sud i les pèrdues per la suspensió de falles el març de 2020 i 2021, així com l'ajornament a setembre per la pandèmia. Els representants van rebre els primers exemplars d'aquest dossier en un breu acte adaptat a les mesures antiCovid.

 

Més de 3 milions d'euros (3.092.788 d'euros) és l'estimació de l'impacte econòmic que les 29 falles generen a Torrent en un exercici habitual, segons les dades aportades pels sectors proveïdors (que han aportat les seues xifres de preu de mercat), l'estimació pressupostària de les 29 comissions i la presentació oficial de comptes de Junta Local Fallera. Es tracta de la primera estimació realitzada sobre l'impacte local de la festa, seguint el model de València ciutat o les Fogueres de Sant Joan d'Alacant.

 

Així el primer sector en despesa directa és el de la indumentària, amb un impacte de 609.000 € (el 19,7% del total) que sale directament de la butxaca dels fallers, el segon sector en importància és el de menjar i beguda en els casals durant tot un exercici, amb una estimació de 508.000 €, seguida del pressupostat en el monument que en l'exercici 2020 era de 375.000 € (entre falles grans i infantils). La resta d'impacte econòmic que generen les comissions de Torrent ve determinat per l'ús i manteniment del casal (lloguer, hipoteques, etc.) amb 320.000 €. Les despeses en hostaleria en locals de restauració (sopars de proclamació, de ffmm, etc.) ascendeix a 208.000 €. En sisena posició estaria la despesa personal que fa cada faller en perruqueria i estètica, que ronda els 179.000 € (centrats en pentinats de fallera per a presentacions i la setmana gran, així com els sopars de gala, sopars de proclamació, etc.), després vindria l'apartat destinat a les agrupacions musicals (bandes, xarangues, tabal i dolçaina, etc.) on les falles es gasten 166.000 €.

 

El següent sector en importància seria el de les insígnies, palets, regals i roba marxandatge (133.000 €), seguida de les carpes (a Torrent en un exercici habitual es lloguen 22) i personal de seguretat (121.000 €); les despeses en activitats diverses com a carrosses, decorats, etc. superen els 100.000 € i la gestió administrativa, gestor, Hisenda, etc. arriba als 88.000 €. En les últimes posicions quedarien les despeses destinades a la pirotècnia: mascletás, despertaes, castells, etc. (87.000 €), que ha decaigut en els últims anys per la burocratització del sector i les normatives i directrius europees. En floristeria les falles aconsegueixen els 77.000 €, seguida dels 64.000 € de fotògrafs i videògrafs dels representants i Corts d'Honor, així com impremtes, centrades en la difusió del llibret, material de cartelleria, tiquets, etc. (57.000 €).

 

Aquestes xifres són plantejades amb l'IVA inclòs en cada sector: pirotècnia, perruqueria, fotògrafs, indumentària (21%), hostaleria, música i flors que s'aplica el 10%, igual que en els monuments fallers (el gener de 2014 va passar del 21% al 10%). Queda fora d'aquest estudi l'ocupació directa i indirecta que generen les falles torrentines. Totes aquestes ocupacions es desenvolupen en empreses de petit i mitjana grandària de Torrent i de la província, que proveeixen durant l'any a les falles.

 

Pèrdues d'un milió per la pandèmia

L'estudi té en compte les partides que es van executar i van cobrar per part de les empreses durant l'exercici 2019-20 i allò que no s'ha pogut realitzar durant l'exercici de 2020-21, fins a les falles de setembre. Cal recordar que durant el temps de pandèmia molts actes no s'han celebrat (nomenaments, proclamacions, presentacions, concursos, actes socials, etc.). L'estimació total en pèrdues és més d'un milió d'euros en falles.

 

Així i tot, les falles de Torrent han mantingut el tipus i han decidit realitzar falles al setembre, gràcies en part, al pla de xoc de l'ajuntament i les comissions per a estimular la despesa en el present exercici de 2021. Aquesta ajuda va estar dotada amb una subvenció finalista de 60.000 euros destinada directament a les empreses dels sectors afectats. Les comissions havien de mantenir en aquest exercici un 75% del gastat l'exercici anterior en els apartats de falla (artistes fallers) música, pólvora, flors i llibret.

 

Col·laboradors

Els diferents articles mostren l'estat de la qüestió a partir de la crisi generada per pandèmia amb entrevistes personals, enquestes, gràfiques i estimacions aportada pels diferents sectors que mostren la difícil situació. Eva Blasco, presidenta de la Confederació empresarial de València (CEV), realitza l'editorial; Miguel Ángel Gascón, analitza la situació dels artistes fallers; Nicolás Magán, assessor de pirotècnica, fa el propi amb el sector. La part d'indumentària l'analitzen els gerents de les úniques botigues que han suportat la pandèmia a la ciutat: Sergio Esteve, Noelia Maroto, Carmen Quijano i Sandra Meseguer.

També participen Vicente Lluna, com a president comarcal Horta Sud de la Federació de Societats Musicals de la CV; Amparo de Déu, florista; així com Germán Díaz, responsable de Aldiesport (palets, trofeus, insígnies, regals); els fotògrafs d'esdeveniments Adrián Castelló i José Luis Montoya; Emilio J. García, dissenyador de llibret. Carmen Murcia, perruquera, Cristina García, responsable d'hostaleria (El Pi), Lorena Andreu, (presidenta de falla que analitza el Pla de xoc especial de falles), a part de les dades de Junta Local Fallera (liquidació exercici de 2019-20). Ferran Martínez, participa donant la seua visió de la Mesa de coordinació de falles amb Conselleria i finalment Aitor Sánchez, coordina i redacta l'estudi general.

 

 

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.235.249.219

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.