Divendres, 26 de Abril del 2024

Actualitzada Divendres, 26 de Abril del 2024 a les 10:19:12 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Divendres, 13 de Agost del 2021
MEDI AMBIENT

Torrent tria El Clot de Bailon com a prova pilot per a recuperar la flora del barranc

El projecte, amb una inversió de 22.000 euros de la Diputació de València, afecta a una hectàrea del llit del barranc de L’Horteta

Una manta cobreix des d'el mes de setembre passat la ribera del conegut Clot de Bailón. El que fa uns mesos estava ple de canyes i fang és ara el germen del projecte pilot que des de la regidoria de Medi Ambient, la Diputació i la Generalitat pretén restaurar el llit del barranc amb la flora i fauna autòctona desapareguda amb la portada de les canyes invasores que consumeixen més aigua i són més perilloses per als incendis.


Aquesta primera actuació, similar a la realitzada per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer a Picassent en 2018, té com a objectiu valorar el cost econòmic que suposarà regenerar una hectàrea per a actuar després en altres quatre zones, entre elles tota la ribera del barranc al seu pas pels barris Caragols, Cami Reial, Xenillet i Benissaet, i altres dues zones que encara estar per decidir.


La primera fase del projecte va començar amb la retirada amb retroexcavadores de totes les canyes, de manera similar a l'actuació desenvolupada en Riba-roja. L'èxit del projecte dependrà de si s'aconsegueix erradicar la llavor de les canyes que tornen a nàixer. Per a això s'ha col·locat una manta que evite el seu creixement, i paral·lelament es realitzarà la plantació de flora de la zona.


Segons el regidor de Medi Ambient, Francisco Jose Arnau, s'ha triat el Clot de Bailón pel seu interés mediambiental. “Tenim en aquesta zona una espècie protegida com el Petxinot, amb un alt valor ecològic”, assenyala Arnau, qui adverteix que recuperar tot el barranc és una tasca molt costosa i ambiciosa. “A Torrent tenim 32 quilòmetres de barrancs, i hi ha més de 2.000 hectàrees, és una zona molt àmplia, per la qual cosa estem treballant per a poder acollir-nos a fons europeus de regeneració de barrancs”, ha assenyalat.

“El Partit Popular només sap fer oposició de foto”
Des del partit socialista han criticat al seu portaveu, Amparo Folgado, per fer una constant oposició de foto en els mitjans. Des del govern municipal han criticat que el PP demane la neteja del barranc com el Paiporta, “quan sap molt bé que estem escometent un projecte molt important per a regenerar de veritat i definitivament el barranc”, han assenyalat fonts del govern, que han criticat que “El Partit Popular només sap fer oposició de foto”.


El regidor de Medi Ambient, Francisco Jose Arnau, ha dit que comparar Torrent i Paiporta no és just. “Nosaltres tenim 1,5 km de barranc al costat de la població i Paiporta té mig quilòmetre entre la ciutat, són dues coses diferents”.


Des de Medi Ambient recorda aquest projecte per a l'expulsió de la canya invasora és una estratègia més ambiciosa, que ajudarà a combatre les riuades que arrosseguen tones de canyes i que s'arrosseguen pel barranc de Torrent amb el perill que comporten. “Aquesta actuació és important perquè pretén ser definitiva. Netejar el barranc cada any no és una solució, perquè suposa invertir molts diners cada any”.


Arnau ha assenyalat que passat l'estiu tindran dades per a poder avaluar el resultat d'aquesta primera prova pilot, i de ser positiva, es prendria una decisió abans d'acabar l'any sobre les noves zones del barranc a recuperar.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
18.220.64.128

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.