Dijous, 28 de Març del 2024

Actualitzada Dimecres, 27 de Març del 2024 a les 17:54:08 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dimecres, 11 de Agost del 2021
ONADA DE CALOR

Torrent en alerta sanitària per l'onada de calor

La conselleria de Sanitat activa el nivell alt d'alerta en altres 22 municipis més i aconsella no eixir de casa entre les 12 i les 16 hores mentre dure aquest episodi

Torrent en alerta alta per calor. La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha activat el protocol per a informar i advertir a la població dels riscos potencials derivats de l'onada de calor que assola des de hui bona part d'Espanya, la Comunitat Valenciana inclosa. Hui hi ha en risc alt 22 municipis valencians, i l'alerta podria estendre's demà a més localitats i fins i tot, en algun cas, es podria arribar a risc màxim.



Les temperatures extremes es relacionen amb l'agreujament de patologies de base (sobretot respiratòries i circulatòries) i poden desencadenar esgotament per calor o colp de calor. Les indicacions estan dirigides especialment als col·lectius més vulnerables a la calor: persones majors, amb malalties cròniques, els qui treballen exposats a altes temperatures, dones embarassades, menors d'edat així com col·lectius fràgils des del punt de vista socioeconòmic.

 


L'esgotament per calor es caracteritza per mal de cap, nàusees, marejos, vòmits, cansament, sudoració, pell freda, pàl·lida o humida, pols ràpid i feble, i febre menor de 40 °C. Davant aquests símptomes, s'ha de beure aigua en xicotetes quantitats, romandre en un lloc fresc i aplicar draps humits o dutxes/banys d'aigua freda. Així mateix, s'ha de buscar atenció sanitària immediata si es pateixen malalties cròniques, si es tenen vòmits o si els símptomes empitjoren o duren més d'una hora.

 

D'altra banda, davant un colp de calor (temperatura corporal per damunt de 40 °C i alteracions del sistema nerviós central), el recomanable és posar-se en contacte amb el 112 i, mentre arriba l'ajuda, mantindre a la persona en un lloc fresc i ajudar-lo a baixar la temperatura amb draps freds o un bany/dutxa d'aigua freda, sense donar-li beure.

 

En termes generals, per a suportar les altes temperatures, es recomana evitar eixir al carrer o fer exercici físic intens en les hores més caloroses del dia (entre les 12 i les 16 hores), protegir-se amb crema solar, buscar llocs frescos i a l'ombra, utilitzar roba folgada, lleugera i de colors clars i protegir-se el cap amb una gorra o barret.
En la llar, s'aconsella tancar les persianes i baixar els tendals en les façanes exposades al sol, a més de situar-se en les zones més fresques de la casa.

 


Finalment, s'insta la població a beure aigua amb freqüència, encara que no es tinga set; evitar l'excés d'alcohol i les begudes amb molta cafeïna; i substituir els menjars copiosos i calents per plats freds, fruites i verdures fresques. A més, quan s'estaciona el cotxe en la via pública, mai cal deixar ni a persones ni mascotes perquè en el seu interior s'aconsegueixen temperatures molt elevades.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
52.90.50.252

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.