Dijous, 18 de Abril del 2024

Actualitzada Dimecres, 17 de Abril del 2024 a les 10:35:06 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dijous, 27 de Maig del 2021
FALLES

L'elecció de noves Falleres Majors de Torrent serà al juliol per les falles de 2022

28 comissions a favor i una en contra ratifiquen les falles de setembre. Entre juny i juliol es reprenen actes culturals i entrega de premis pendents

Les falles de Torrent han ratificat en el ple ordinari de maig la celebració de les falles de 2021 de l'1 al 5 de setembre, tal com havien acordat fa just una setmana en una reunió privada. Finalment, 28 comissions han votat a favor de la data proposada que coincidirà amb les de València capital i amb la de la majoria de poblacions que les estan aprovant. Tan sols va votar en contra el president de la falla Plaza de la Concòrdia.


El vicepresident de l’OAM de Junta Local Fallera de Torrent, Miguel Requena, abans de procedir a la ratificació de la setmana fallera de setembre va passar a llegir el programa de festejos elaborat per la taula de desescalada formada per l'executiva de Junta Local Fallera, ajuntament i representants dels presidents.


1 de setembre: plantà i a les 0.00 nit de l’Albà (xicotet castell de focs artificials per a donar principi a la setmana de festes).


2 de setembre: ronda de jurat, primera mascletà, lectura de premis per streaming i Trasllat, organitzat per la falla Barri Cotxera.


3 de setembre: al matí lliurament de premis (monuments, activitat fallera, ús del valencià, premis violeta per la igualtat). Segona mascletà i posteriorment primera jornada d'Ofrena.


4 de setembre: Junta Local organitza la primera despertà, tercera mascletà, segona jornada d'ofrena i nit del foc.


5 setembre: Junta Local organitza la segona despertà, quarta i última mascletà, homenatge al granerer, recollida de ninots indultats (Nicolás Andreu i Cronista) i cremà, que posarà el fermall final a la setmana i al cicle faller.


Per part seua, Requena va voler donar ànim als fallers i els va encoratjar a continuar treballant en les comissions: “Va ser possiblement la millor setmana fallera que hem gaudit en anys. Ho necessitem, portem molt temps treballant en ella. Animeu-vos, perquè ja falta menys.” Es va aclarir que si hi haguera restricció horària en eixes dates es podria realitzar la plantà més enllà de la mitjanit, per ser professionals els que realitzen la seua tasca, així com els actes permesos que es consideren.


Elecció de les falleres majors i corts al juliol
El que no ha tingut tanta unanimitat i ha generat major divisió ha sigut la proposta de celebrar al juliol l'elecció de les falleres majors de Torrent. Un total de 21 falles han votat a favor de triar a les noves representants del món faller al juliol i així continuar amb el cicle faller. En contra han votat: Sant Roc, Sant Valerià i Pl. de la Concòrdia. S'han abstingut les falles: de la Plaça, Antoni Pardo, Xenillet, Sant Amador, Parc de Trenor. Així doncs, es donarà la curiosa situació que les falleres majors i corts d'honor de 2022 ja seran triades al juliol, però al setembre representaran a les seues respectives comissions en els actes que s'han presentat, com a representants de 2020 i 2021. Seran triades al juliol, però no nomenades encara. La setmana que ve es realitzarà una reunió amb les futures candidates per a explicar el procés d'elecció que es realitzarà en els pròxims mesos. Cal recordar que esta setmana Junta Local ja ha tret a concurs les candidatures per ser indumentaristes oficials de Corts d'Honor de 2022.

 

Setmana cultural, brillants i exposició
Entre juny i juliol es realitzaran altres actes com el lliurament de recompenses als fallers en possessió de la Torre i Bunyol de brillants, que estava pendent d'entregar-se al març de 2021. Aquest acte es realitzarà amb aforament controlat entre els dies 19 i 20 de juny.


Un altre dels actes previstos entre la forqueta del 19 de juny al 4 de juliol serà el lliurament de premis pendents d'entregar de les falles de 2020 i la celebració de la setmana cultural que també estava pendent. Aquesta setmana comptarà amb la presentació d'un llibre on es recullen els microrelats en valencià, així com concerts amb la UMT i el Cercle Catòlic els dies divendres 25 de juny i 2 de juliol. També es realitzarà una exposició a la sala de l’Antic Mercat amb els ninots indultats de les falles de 2020.

 

Cursos de coordinador covid
El dissabte 12 i 19 de juny al matí és la data prevista per a realitzar els cursos de coordinador que cada falla ha de tindre per a poder gestionar dubtes en els casals de cara a setembre. En aquest curs, impartit per tècnics de la Conselleria de Sanitat, podran participar diversos membres de la comissió des d'un únic enllaç de Zoom. En un principi es contemplen esmorzars, dinars i sopars al carrer, però tot dependrà de com evolucione la pandèmia: l'índex acumulat i pressió hospitalària. 
 

Per la seua banda el regidor de falles, Pasqual Martínez, va comentar que s'obrirà el Fest03 perquè les falles puguen començar a sol·licitar totes les necessitats de talls de carrer i permisos de cara a les falles de setembre. La idea és que entre el 13 i el 20 de juny es tinga ja una fotografia de les necessitats de cada comissió. També va comentar que es ficarà en marxa la subvenció linial que es va paralitzar a principi d'any.

 

Bases del nou exercici

Finalment, Requena ha informat que en el pròxim ple de juny es presentaran les bases de concursos de teatre, presentacions, declamació, cavalcades, i es preveu crear un nou de microrelats fallers, que hauran de ser aprovats pel ple. Els canvis de proposta són: no eliminar a les falles que es passen de temps, i crear la categoria juvenil de teatre, així com premis al millor actor sènior (major de 60 anys). En les presentacions es proposa crear premi a millor actor i actriu. Es planteja també la possibilitat d'organitzar un xicotet concurs de llibret de 2021 per a les falles de setembre (millor article de faller juvenil, sènior, etc.) i la falla Sant Roc ha preguntat per la viablitat o no d'organitzar el concurs d'ornat de carrer. Requena ha comentat que no hi hauria problema. A les pròximes reunions es concretaran i tancaran els actes. 

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.15.219.217

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.