Divendres, 26 de Abril del 2024

Actualitzada Dijous, 25 de Abril del 2024 a les 19:14:05 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dimarts, 04 de Maig del 2021
FESTES

Sense Gran Entrada de Moros i Cristians de Torrent també este juliol per la pandèmia

20 municipis de l'Horta Sud han acordat deixar de celebrar les festes patronals en el format tradicional malgrat el baix índex de contagis actual i esperar que es complete la vacunació

Torrent no tornarà a gaudir amb de la Gran l'Entrada de Moros i Cristians al carrer aquest estiu per la pandèmia. Malgrat haver registrat hui l'índex de contagis més baix des del passat 30 de juliol i faltar encara 80 dies per a la seua celebració, la Mancomunitat ha acordat la no celebració de festes patronals en formato tradicional ni actes multitudinaris en les 20 poblacions de la comarca de l'Horta Sud. 

 

El comunicat ha alarmat als festers torrentins i ha provocat un desmentit de la Federació de Moros i Cristians de Torrent, que ha assenyalat que no s'ha fet cap reunió al respecte i que de moment no s'ha parlat del tema. El seu president, Xavi Santamaría, ha contestat a este periòdic que el comunicat de la Mancomunitat "no té validesa per a la Federació i per a mi com a president. Si es té que suspendre actes de la festa de Moros i Cristians és una decisió de Federació. Les Festes es faran pero posiblement en altre format".

 

El regidor de Festes de Torrent, Pasqual Martínez, ha confirmat que encara que no es previsible que es facen actes multitudinaris com la Gran Entrada s'está treballant en diferents opcions per a fer actes adaptats a les limitacions d'aforament. Respecte al comunicat de la Mancomunicat, ha dit que la decisió respecte a les festes es "única i exclusivament de cada Ajuntament" i encara no s'ha pres esta decisió. "Estem treballant encara en diferents formats per adaptar els actes a l'aforament, i depenent de la situació sanitaria es faran d'un tipus o un altre", ha mantingut. 

 

Si continuara l'actual normativa, sí que es podria realitzar actes religiosos dins dels temples. Per tant, podrien celebrar-se actes com per exemple l'Ofrena prèvia al pregó, o la Missa Major, com també s'han celebrat misses de festivitats com la Verge dels Desemparats o les ofrenes falleres. Des de la Federació de Moros i Cristians de Torrent Xavi Santamaría ha assenyalat que consideren "precipitat el comunicat" de la Manomuniat per el temps que queda i que encara tenen esperança en "poder celebrar encara algún tipus d'acte amb mesures de seguretat i control d'aforament".


El comunicat de la Mancomunitat es produeix només uns dies després de ple de falles en la qual el món faller de Torrent va mostrar el seu cabreig per la no celebració d'actes, i en la qual es demanava una agenda que evita més mal al sector i la festa. Precisament en estos dies s'ha de decidir la data de les falles de 2021 tant a València com a la ciutat de Torrent.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reiterat la necessitat de dur a terme una desescalada "prudent" i "raonable" a partir del 9 de maig, data en la qual acaba l'estat d'alarma. Segons Puig espera superar les restriccions i tindre un estiu "el més normal possible" i que ajude a la "reactivació econòmica i la normalització social", però pel que sembla sense festes patronals.

Només piscines i escoles d'estiu i celebracions religioses dins dels temples
En la reunió, encara que van reconéixer que el percentatge de persones vacunades per a l'estiu, quan se celebren la majoria de les festes a la comarca "siga considerable" temen que això puga portar al fet que es relaxen algunes mesures pel que els municipis són conscients que "este estiu caldrà continuar evitant aglomeracions i esdeveniments multitudinaris", i plantejar unes festes amb activitats més culturals que festives.

Tots els responsables dels municipis, entre els quals es trobava la regidora de Cultura i Esports, Susi Ferrer, van coincidir que es troben treballant per a poder "oferir alguna activitat dirigida a col·lectius concrets com a xiquets o joves que puga compensar d'alguna manera l'absència d'unes festes patronals tradicionals".

A més de les festes patronals, en la Mesa de Diàleg Units per l'Horta Sud també es va parlar de la celebració d'escoles d'estiu i de l'obertura de les piscines municipals. En els dos casos, la majoria dels municipis van coincidir que sí que tenen previst realitzar escoles d'estiu el mes vinent de juliol i que també estan preparant les seues piscines d'estiu per a poder obrir-les pròximament seguint els protocols sanitaris corresponents.


El procés de vacunació de majors de 32 anys s'espera que no finalitze fins octubre
Segons el calendari de vacunació, la pauta de vacunació dels torrentins de 56 a 65 hauria d'estar finalitzada per a abans del 20 de juny. Abans de festes patronals de Torrent podrien estar vacunats els torrentins de 46 a 55 anys, però quedarien sense vacunar encara molta població. Abans del 31 d'agost haurien de quedar vacunats els majors de 32 anys, i començaria la vacunació dels torrentins majors de 18 anys que quedarien.

Tant la presidenta com el vicepresident de la Mancomunitat de l'Horta Sud Eva Sanz i José Cabanes van traslladar als representants municipals de la comarca la inquietud en el departament de salut corresponent a l'Horta Sud pel lleuger repunt de casos de contagi en la zona. Tant Sanz com Cabanes van traslladar la necessitat de continuar llançant missatges a la ciutadania a través dels canals de comunicació dels ajuntaments per a demanar un últim esforç als seus veïns i veïnes per a complir amb les mesures sanitàries.

Per a la presidenta de la Mancomunitat, Eva Sanz, l'acord de no celebrar festes ha de servir com a missatge per a la ciutadania que això “no ha acabat encara”. “És veritat que veiem la llum al final del túnel. La vacunació avança però ara necessitem de tots i totes un últim esforç per a per fi acabar amb la pandèmia. Si ens relaxem ara ens costarà més”, comentava Sanz.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.145.191.22

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.