Dissabte, 20 de Abril del 2024

Actualitzada Divendres, 19 de Abril del 2024 a les 13:17:30 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Divendres, 30 de Abril del 2021
FALLES

Les falles de Torrent demanen a l’ajuntament iniciar ja la desescalada fallera

Les comissions perden més d'un 10% del cens durant la pandémia i el xifra de fallers ha baixar dels 7.573 fallers a menys de 6.807

Les falles volen tornar a fer actes, y demanen una desescalada que els permita pisar el carrera amb mesures de seguritat. El ple del 29 d’abril de l’OAM de Junta Local Fallera de Torrent ha estat marcat per la lectura del comunicat que han redactat les 29 comissiones de la ciutat on s’insta a l’ajuntament a formar una mesa de seguiment tots junts per començar la desescalada i poder fer activitats culturals i a l’aire lliure a partir de la fi de l'estat d'alarma, respectant els protocols anticovid. Cal destacar que des del passat 10 de març l’ajuntament ha mostrat sempre la seua disconformitat o han desaconsellat fer qualsevol tipus d’acte cultural controlat per part de les comissions.

 

En el comunicat els presidents de falla argüeixen que “en l'àmbit faller, no hem pogut ser responsables, simplement hem sigut obedients. Obedients perquè no se'ns ha permés realitzar cap activitat ni organitzar cap acte.” I a títol d'exemple, han detallat actes que s'han celebrat a les principals poblacions falleres i València ciutat: com entrega de premis, recompenses, activitats culturals, literàries, pirotècniques o d’instal·lacions de ninots en recolzament al sector dels artistes.

 

En el citat document les comissions sol·liciten una mesa de coordinació local, supeditada a les directrius de la mesa autonòmica, on els representants de Junta Local Fallera, presidents i ajuntament puguen elaborar i programar una desescalada fallera des que decaiga l'Estat d'Alarma, per demostrar “que amb precaució i prudència es poden fer moltes coses. Necessitem una desescalada progressiva prèvia a la celebració de la Setmana Fallera 2021 per a demostrar que permetent la realització d'actes al carrer  amb les mateixes mesures de seguretat que es vénen implementant en col·legis, treballs, bars, teatres, concerts, etc., és completament factible.”

 

En segon lloc, demanen a l'ajuntament i al CECOPAL utilitzar la via pública i les instal·lacions municipals de tots els torrentins per començar dita desescalada (sense cap mena d'aglomeració, amb protocols anticovi i amb la coordinació i ajuda de les forces i seguretat de l'estat per garantir les activitats culturals) i en tercer lloc sol·liciten al consistori local que demane a la Conselleria competent la modificació de la normativa perquè s'augmente l'aforament permés en els casals per a poder realitzar reunions de junta directiva, o culturals, o en defecte que el consistori cedisca alguna instal·lació municipal per a poder realitzar-los (cal recordar que des del 29 març els casals només admitixen 6 persones per desenvolupar tasques administratives, regulat en el Decret del Consell 28/2011 de 18 de març: funcions pròpies de gestió i administració en les franges horàries de 10.00 a 13.00 hores i de 16: 00 a 20.00 hores.).

 

Després de la lectura del comunitat el regidor de falles, Pasqual Martínez, ha contestat en tono elevat que l’ajuntament sempre ha complit la normativa pensant en el bé comú i que han sigut molts els sectors afectats per la crisi, no només les falles. En la seua intervenció ha afegit “ja parlarem, ja parlarem” cosa que ha sigut presa com un tipus d’amenaça per part dels presidents.

 

La representant de la falla Avinguda, Ana Royo, ha recriminat el to del regidor i ha afirmat que es tracta d’un punt de partida per començar a treballar tots junts, en cap moment ha sigut una reprimenda. Per la seua banda, el president de Nicolau Andreu, Rober Gómez, ha destacat que el vertader protagonisme en les assemblees l’ha de tenir les 29 comissions, no el parlament del regidor que ha ocupar la majoria del temps de les anteriors reunions. Per últim, el president de Sant Valerià, Miguel Àngel Atienza, ha enlletgit l’actitud del regidor  per estar fora de to i per “no haver sentit algo paregut mai a un regidor de falles”.

 

A pesar de les disculpes posteriors de Pasqual Martinez per el tono, la contestació ha fet que molts fallers hajet protestat a les xarxes socials del facebook de Junta Local de Torrent i també als seus perfils personals defensant una desescalada.  El comunicat respon a la desesperació del col·lectiu i de les empreses del sector: “Se'ns esgoten els recursos, o reaccionem ràpid i abordem el problema amb sentit d'urgència, o les conseqüències seran tremendament negatives. Aprenguem dels errors i mirem al futur redissenyant unes noves Falles”-conclou el comunitat. 

 

Les comissions perden més d’un 10 % del cens  

En març de 2021 el cens actual dels fallers a la Junta Local Fallera de Torrent és de 6.807 (4.820 majors i 1987 infantils), el que suposa una perduda de 766 fallers, el 10% del cens respecte a la mateixa data abans de la pandèmia.  L’exercici faller de 2019-20 va començar en maig de 2019 amb un cens de 7.426 persones i va concloure en març de 2020 (abans de la pandèmia) amb  7.573 fallers (2.209 majors 2.364 infantils), es a dir, durant l’exercici 2019-20 el cens augmentà en 140 persones.  

La realitat ben crua ve a partir d’ara, quan les falles ja han esgotat les possibilitats de bonificacions o reduccions de quotes i han de tornar a replantejar la seua economia per preparar el pressupost 2021-22 amb les incògnites de les futures falles i de l’evolució de la pandèmia, situació que pot fer que el cens encara baixe més si no es reprenen les activitats i hi ha un horitzó de futur.    

 

Per la seua banda el vicepresident de l’OAM de JLF, Miguel Requena, ha volgut mantenir l’esperança i els avanços de la mesa autonòmica de coordinació de falles que ha marcat els escenaris futurs d’actes en funció de l’índex acumulat del virus per 100.000 habitants. I ha recordat que el 4 de maig hi ha prevista una reunió amb Conselleria on es prendran decisions. D’altra banda ha recordat la necessitat que cada falla ha d’aportar un responsable covid als cursos de formació que organitzarà Conselleria.“Sols ens queda un poc més de paciència. L’esperança està intacta i encara estem a temps. En poc de temps hem de treballar”-ha manifestat a la vegada que al ple de maig vol presentar les propostes de les bases de tots els concursos i espais on poder realitzar-los. També es reprendrà la celebració de la setmana cultural (microrelats, maquetes i concert de música).

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
18.226.93.207

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.