Dissabte, 27 de Juliol del 2024

Actualitzada Dimecres, 24 de Juliol del 2024 a les 09:28:58 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dimecres, 24 de Març del 2021
MIGUEL A. GASCÓN

“Ni el 20 ni el 21”

Mamprenc a escriure estes paraules el 10 de març de 2021. Ho faig a consciència. És l’aniversari de la suspensió de les falles de 2020, una suspensió que, un any després, continua vigent. El 10 de març de 2020 en Torrent s’alenava la festa pels quatre costats, estava arribant a la seua recta final després de tot un any d’afanys, treball i dedicació. Al mateix temps també s’escampava una sensació estranya, un regomello de preocupació per com evolucionava el coronavirus en la nostra terra. Finalment, el creiximent exponencial dels contagis espentaren a les autoritats autonòmiques a decretar la suspensió. Un anunci que a eixes hores estava practicament descontat per les comissions falleres.

 

Als pocs dies de la suspensió, el govern central decretà l’estat d’alarma i el confinament domiciliari de la població. D’esta manera vixquérem la primera absència de falles del segle XXI des dels balcons, intentant suplir en creativitat inclús la cremà. Encara pensàvem que la situació no podia allagar-se massa en el temps pero l’optimisme inicial només era ingenuitat. La suspensió no era transitòria sino que s’allargaria en el temps.

 

Un any després, el coronavirus continua condicionant les nostres vides, per tant, les nostres tradicions. Per segon any consecutiu les falles no es plantaran en març, una situació que en Torrent no es donava des dels anys 1959 a 1967, en els que la festa estigué prohibida pel successos del 18 de març de 1958 coneguts com “La tombà de les falles.” Uns incidents que acabaren en greus aldarulls i posterior prohibició de celebrar les falles torrentines, a banda d’atres conseqüències polítiques.

 

Durant este temps, les comissions falleres han demostrat un comportament absolutament cívic i responsablement ciutadà. Primer acceptant la suspensió i posteriorment complint estrictament les normatives. També, no conec cap cas contrari, han respectat els contractes en els seus artistes i proveïdors. És més, en el cas dels artistes s’han compromés en renovacions o noves firmes per a març de 2022 buscant la supervivència del sector. Han desconvocat activitats, tancat els casals i esperar fins que la situació sanitària permitixca reprendre certa normalitat.

 

Tot açò a risc de perdre associats per l’inactivitat. Encara que, gràcies a Deu, la majoria de ciutadans i colectius han tingut este mateix comportament socialment responsable no tots ni totes i a vegades la normalitat cal remarcar-la. Per això el lema “Tornarem” pense que significa que les falles es tornaran a plantar pero les comissions falleres s’han mantingut vives, vives en el seu compromís ciutadà que forma part de la seua essència. @magascon

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
18.224.43.245

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.