Dimecres, 24 de Abril del 2024

Actualitzada Dimarts, 23 de Abril del 2024 a les 11:39:51 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dilluns, 22 de Març del 2021
FALLES 2021

Torrent complix 20 anys de la primera falla municipal

En març de 2001 ixia al carrer el primer número de La Opinión de Torrent amb la foto en la portada de la primera falla de l’Ajuntament

En març de 2001 ixia al carrer el primer número de La Opinión de Torrent amb la foto en la portada de la primera falla municipal. En este atípic 2021 es complixen 20 anys d’esta iniciativa municipal que des de 2001 fins 2012 va plantar 24 monuments que ixiren dels tallers de nou artistes que plasmaren en forma de ninot una crònica il·lustrada de l’espectre polític, social i cultural de la capital de l’Horta Sud.

 

Per a 2001 el consistori triarà el projecte del consagrat artista Vicente Agulleiro, mític de la secció especial de València i que venia de plantar la plaça de l’ajuntament del cap i casal l’any anterior. La proposta portava per lema  “La Supervivència”, on un espectacular Tiranosaure-Rex i un Triceratops remataven el cadafal en plena lluita

 

El 2002,  Agulleiro planta “Torrent en festes”, un monument dissenyat a mida per a la plaça: eminentment horitzontal, amb el qual pretenia omplir el triangle format per la desembocadura del carrer Ramón i Cajal a la plaça Bisbe Benlloch. Javi Igualada, qui debuta amb una gran falla dedicada al medi ambient, planta “Salvem el Planeta” amb una gran arca de Noè ple d’animals animats.

 

El 2003 el binomi Agulleiro-Ajuntament pren estabilitat i planta un monument dedicat al soroll, amb la crítica d’un Hospital per Torrent i l’arribada d’eleccions. Javier Igualada repetix amb un moment titulat “Nit de Carnestoltes”. El 2004 es planta “Retorn del futur”, on el Vedat es convertix en un gran ventilador que proporciona aire fresc del camp. S’ anuncia també l’arribada del nou metro a la ciutat, amb la parada de Torrent Avinguda. La infantil ens porta cap a un món marí “Vacances al mar”.

 

El 2005 planta “El teatre de la vida” ens va fer reflexionar sobre la falsedat de la societat actual; i la infantil, “Açò és música”. El 2006 és el torn de “La Prima-Vera”, on es deixa de banda la crítica local per deixar-se portar pel bròfec i l’alta càrrega sexual, plena de clixés. La infantil tracta sobre l’obra de Cervantes, «El Quixot». El 2007 Agulleiro signa la seua última falla, que va plantar el seu taller, ja que estava molt malalt i faltà. «Torrent està de moda» era la proposta amb dos grans braços, que trencaven l’estètica tradicional i «Homenatge a Mozart», la infantil.

 

El 2008 amb el canvi de govern municipal i la fi de cicle es busca a Vicente Llácer. Planta «Hamelín», mentre que l’artista torrentí, Alberto Ribera, planta «Somnis d’una fallera major infantil». El 2009 el consistori confia en el president del gremi d’artistes fallers, Pepe Latorre i Gabriel Sanz. «Torrent medieval» és el lema del monument major i “Tant dins de casa com a les festes de carrer, per a Torrent, els xiquets són el primer” fou el lema de l’artista local, Salva Fenoll, en el seu debut en la falla municipal.

 

El 2010 “Costums i tradicions” serà l’obra de  Salva Fenoll per a la falla gran, sobre festes de la ciutat, amb peces de Nou Campanar i “Esteu ahí?” era el monument infantil del mateix artista que mostrava un missatge de respecte a la natura i a les persones.El 2011 Llácer torna a la falla municipal amb la primera interactiva, on els ciutadans, a través de Facebook i d’un blog (PintantTorrent), podien mostrar les seues idees per a plasmar.

 

La falla infantil portava per lema: “Torrent en verd” i el guió va estar dissenyar expressament pels propis artistes, Marisa Falcó i Paco Pellicer. El 2012 “Torrent de festa”, de l’artista Pere Baenas, intentava ficar al mal temps bona cara. La infantil, a càrrec de Fet d’Encàrrec, portava per lema: Contes de paper, una fantàstica aventura, plena d’emocions. Varen ser les dues últimes.

 

A Torrent la decisió de no plantar més falles municipals es va fer pública el 12 de juliol de 2012, dies abans de l’elecció de les falleres majors de la ciutat, com una mesura de retallades dins el Pla d’Austeritat. La resta de poblacions on es plantaven falla van fer allò propi.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
18.220.154.41

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.