Dimecres, 24 de Abril del 2024

Actualitzada Dimarts, 23 de Abril del 2024 a les 11:39:51 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dilluns, 22 de Març del 2021
FALLES 2021

Un impacte económic encara per calcular

A l’exercici faller de 2012-13 s’iniciaren els tràmits per tirar endavant un estudi que es va descartar i ara es veu imprescindible

La crisi econòmica derivada de la covid-19 ha tingut un impacte especialment negatiu en les industries proveïdores de la festa fallera: artistes, indumentaristes, pirotècnics, floristes, però també molts altres sectors que viuen directament o indirectament de la festa. A Torrent mai s’ha fet un estudi de l’impacte de les 29 falles en la ciutat, cosa que sí té València des de fa més d’una dècada i que estava ara en revisió.

 

La Junta Local de Torrent ja va plantejar els inicis d’este impacte en l’exercici 2012-13, però finalment va quedar en un calaix. Ara la festa precisa més que mai d’este estudi per ficar negre sobre blanc els milions d’euros que mou la festa. Per exemple, en 2018 les falles gastaren 420.000 euros en els 58 monuments grans i infantils.

 

La presidenta de la Confederació Empresarial de la comunitat (CEV),Eva Blasco, ha exposat les dades que deixa la cancel·lació de les falles per a les empreses dedicades al sector festiu: «L’estudi sobre la Repercussió de la COVID19 en els indicadors econòmics i laborals dels sectors artesans de la indumentària, industrials sederes, indumentaristes i orfebres, situa la disminució de la facturació en un any, (entre 2019 i 2020) entre el 78,9% i el 96,8%». Blasco, qui ha tornat a incidir en la necessitat d’actualitzar l’estudi d’impacte econòmic, ha donat les xifres econòmiques de la cancel·lació per a les empreses.

 

 

Segons el Gremi d’artistes fallers, la baixada mitjana de la facturació anual oscil·la al voltant del 40%. Pel que fa a PIROVAL, l’Associació de Pirotècnics de la Comunitat Valenciana, alerten del seriós perill de desaparició en un curt període de temps de gran part del sector si no s’adopten mesures específiques. I pel que fa a les societats musicals de la Comunitat Valenciana «la seua situació també és complicada. Només en contractacions festives, entre les quals tradicionalment es troben les Falles, han perdut 20 milions d’euros i calculen que en 2021 aquesta xifra augmentarà fins als 22 milions».

 

El vicepresident de la Interagrupació de Falles de València Miguel Prim, ha donat algunes de les xifres: «Uns 1.500 milions euros que es repartirien en un conglomerat sinèrgic de sectors productius encapçalats pels pilars de la declaració de Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO, els quals són els artistes fallers, pirotècnics, indumentaristes, músics i poetes festius, i un seguit incontable de sectors.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.133.121.160

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.