Dissabte, 20 de Abril del 2024

Actualitzada Divendres, 19 de Abril del 2024 a les 13:17:30 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dilluns, 22 de Març del 2021
FALLES 2021

Torrent viu el segon març sense falles des de que començà la crisi sanitària

Una situació mai vista des de la Guerra Civil i després de l’episodi de la Tombà de les falles al 1957 i la seua prohibició durant una dècada provocat per una revolta popular

Les falles de Torrent han viscut el seu segon any en blanc a causa de la pandèmia. Una situació mai vista des de la Guerra Civil i després de l’episodi de la Tombà de les falles al 1957 i la seua prohibició durant una dècada. Este últim capítol provocat per una revolta popular en contra de les autoritats que van suspendre el ball als paradors.

 

El 10 de març de 2020 el president de la Generalitat, Ximo Puig, anunciava la suspensió de la festa. I tot un rebombori administratiu, econòmic, social i sentimental per desmuntar la festa als carrers de Torrent. Després de l’estat d’alarma i dels mesos de confinament era el torn de reactivar la festa, tot i la prohibició de Torrent de fer actes controlats.

 

A mitjans de gener els membres de la Mesa de Seguiment de les falles, formats pels representants de les juntes locals i de junta central fallera, junt amb la Conselleria de Sanitat, van valorar l’evolució de la pandèmia i decidir no celebrar les falles en març de 2021 i estimaven com a data probable a partir de juliol.

 

El vice president de l’OAM, Miguel Requena, va comunicar que al llarg del mes de febrer tindrien diverses reunions i converses per triar una data consensuada pels presidents, per l’ajuntament i la resta de festes de la ciutat per no solapar-se. Finalment, esta decisió es va aplaçar, ja que la situació de la pandèmia era especialment dura després de Nadal, amb una tercera ona i les mesures restrictives de confinament perimetral, toc de queda i prohibició de reunions.

 

El 31 d’abril es torna a tancar un altre exercici econòmic faller en blanc i es tornarà a plantejar les dates. La forqueta que es plateja va des de juliol al setembre. Des del consistori es demana cautela i un període de consultes triar la millor opció, sempre i quan les condicions sanitàries siguen favorables. De moment, les falles celebren la seua setmana amb activitats virtuals, originals i culturals per donar vida als censos de les comissions i frenar el degoteig de baixes. Nostàlgia, fotos d’altres anys i records de falles passades protagonitzen les festes de març de 2021.

 

FALLES AL POLÍGON

Les falles de 2020 esperen el seu torn de vore el carrer. Els cadafals que es construïren durant l’exercici de 2019 porten camí de fer tres anys per vore a llum, el que suposa grans incògnites en quan a l’estat de conservació i resistència de les estructures d’alguns remats, ja que la fusta cedeix amb els canvis de temperatura.

 

La meitat de les  29 falles estan resguardades en la nau del Polígon Mas del Jutge que va facilitar el consistori durant un any, però ara el contracte s’acabava i el propietari de la nau volia vendre-la, tal com va comentar el regidor de Falles, Pasqual Martínez, en el ple de gener. Finalment, es traurà un nou contracte i pareix que, de moment, les falles romandran en la mateixa nau, sense tindre que tornar a fer desplaçaments.

 

La resta de ninots estan reguardats en naus particulars o les conserven els propis artistes fallers, previ acords amb les comissions. Altre tema curiós que es planteja és l’actualització o no de les crítiques dels cadafals, que estaven pensats per una societat totalment diferent. La falla que més afila la seua crítica local és Sant Valerià, des d’on ens comenten que “el guió haurà de canviar per encaixar la nova realitat als ninots de Fede Alonso”.

 

FALLES SENSE ACTUALITZAR

Altre tema curiós que es planteja serà el de l’actualització o no de les crítiques dels cadafals, que estaven pensats per una societat totalment diferent en el pla social, sanitari, però també polític. La falla que més afila la seua crítica local és Sant Valerià, des d’on ens comenten que “el guió haurà de canviar per encaixar la nova realitat als ninots de Fede Alonso.

 

Tot i que la crítica continua sent prou actual, ja que està centrada en els plans urbanístics del consistori i el pacte de Ros amb Ciudadanos.” Altres artistes que acostumen a fer crítica política és Vicente Herrando, per a la falla Àngel de l‘Alcasser, que haurà de modificar els cartells de les escenes per adaptar la seua “Recerca del daurat” als nous pactes i mocions .

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.145.97.248

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.