Dimarts, 23 de Abril del 2024

Actualitzada Dimarts, 23 de Abril del 2024 a les 11:39:51 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dilluns, 01 de Març del 2021
FALLES

La mostra dels 80 anys de El Turista Fallero acull treball d’artistes torrentins

Es poden observar obres d’artistes de Torrent com Gio Torres o David Moreno. També els treballs de José Gallego (que plantarà a la falla de La Plaça el 2022), Sergio Amar i Míriam García Sandemetrio.

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València ha presentat aquest dilluns una exposició dedicada a la "emblemàtica" revista 'El Turista Faller' que analitza els 80 anys d'història de la publicació i que constitueix un "homenatge" a la seua "extensa trajectòria"i on es poden observar obres d’artistes de Torrent com Gio Torres (fallera i artista de la falla Cronista) o David Moreno. També espoder observar els treballs d’altres artistes com José Gallego (que plantarà a la falla de La Plaça el 2022), Sergio Amar i Míriam García Sandemetrio. En finalitzar l'exposició, els ninots seran subhastats i la recaptació es destinarà a un fi solidari relacionat amb aquest sector, "tan afectat per la crisi econòmica derivada de la pandèmia".

 

 

La mostra, que es podrà visitar a la Sala Oberta de l'edifici entre l'1 de març i el 12 d'abril, s'ha presentat en el Claustre de la Universitat i ha comptat amb les intervencions de la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre; la vicerectora de Cultura i Esport, Ester Alba; l'il·lustrador Paco Roca i el comissari de l'exposició, José Manuel Acosta. També ha assistit el regidor de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València, Carlos Galiana, i la fallera major de València, Consuelo Llobell.

 

L'exposició recupera els 80 exemplars de la revista publicats des dels seus inicis en 1942 fins a l'últim exemplar d'aquest 2021, amb portada il·lustrada pel Premi Nacional de Còmic valencià Paco Roca. A més de les revistes, l'exposició permet veure reproduccions en gran format dels exemplars. El públic també podrà acostar-se a dues maquetes històriques de falles de la ciutat de València, en concret la de l'any 1996, que reprodueix el monument de la Plaça de l'Ajuntament, i la maqueta de l'any 1970, de la Plaça de Pilar. L'exposició compta amb la col·laboració de Salvador Domenech Montoliu, Arcaf (Associació per a la recuperació i conservació de l'art faller) i el Gremi d'Artistes Fallers i amb el patrocini de Cervesa Túria.

 

Durant la seua intervenció, la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, ha manifestat la "satisfacció institucional" per acollir aquesta exposició i ha remarcat que la institució univeritaria, creada pels Jurats de la ciutat en 1499, "té com a missió servir a la societat valenciana", la qual cosa "realitza a través d'actes i iniciatives com aquesta". Finalment, ha mostrat el suport de la UV amb el sector faller "tan afectat per la pandèmia" de la Covid-19.

 

"AUTÈNTICA ICONA"

En 1942, Vicente Bayarri Lluch, un emprenedor valencià, va fundar 'El Turista Fallero', publicació que s'ha editat durant els últims huitanta anys. Al llarg d'aquestes dècades, la revista s'ha convertit en una "autèntica icona per a la cultura i el col·lectiu faller". Malgrat l'arribada i la consolidació dels recursos i possibilitats digitals, la revista ha perviscut durant aquestes dècades "enfortint-se com a publicació impresa" i amb una aposta "clara" per "el disseny, la qualitat i la pluralitat de llenguatges gràfics". Així, amb aquesta càrrega emocional que "impregna les pàgines", arriba "puntualment" a la seua cita anual "no sols amb als integrants de la cultura festiva de València, sinó també amb els seguidors de la festa fallera".

 

La mostra visibilitza el desplegament de la revista durant els últims huitanta anys, amb els seus canvis d'estil gràfic, de maquetació o tipografies, entre altres, la qual cosa constitueix un "fidel reflex" de la "evolució artística, gràfica i plàstica esdevinguda en les falles de València".

 

Una mostra d'aquest progrés estètic de la il·lustració valenciana són les portades exposades des del 1942 fins al 2021. Es pot contemplar des de la primera portada, en 1942, realitzada per Peris Aragó, company de Renau i Segrelles a l'Escola d'Arts i Oficis i en la de Belles arts de Sant Carles de València, que va formar part de la generació denominada "renovació artística valenciana dels anys trenta", fins a l'última (2021), realitzada per l'il·lustrador valencià Paco Roca, que, amb la seua proposta, realitza "un homenatge a tot el públic de la revista".

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
13.58.82.79

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.