Dimarts, 23 de Abril del 2024

Actualitzada Dimarts, 23 de Abril del 2024 a les 10:12:08 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dimarts, 16 de Febrer del 2021
MEDI AMBIENT

Torrent regenera el llit del barranc de l’Horteta

El projecte inclou actuacions de retirada d'invasores, rehabilitació de marges i la plantació de més de mil helófilos i arbustives

L'Ajuntament de Torrent ha iniciat aquesta setmana una nova fase de la restauració ambiental del barranc de l’Horteta, amb l'objectiu de donar continuïtat a les actuacions d'adequació morfològica i ambiental realitzades durant els últims mesos, centrades en eliminar diverses àrees de canyar –aproximadament 3.500 metres quadrats- per a evitar la proliferació d'aquesta perillosa espècie invasora. “La canya és considerada com una de les 100 invasores més perilloses, per l'alteració dels ecosistemes que colonitza. I per això, retirar-la és crucial. No sols per a mantindre la biodiversitat i riquesa del barranc de l’Horteta, sinó també per a garantir la capacitat de desguàs”, assenyala el regidor d'Habitatge i Sostenibilitat, Francisco José Arnau. 

 

A saber, entre els efectes que provoca una alta densitat d'aquesta planta destaquen: la competència i reducció de les espècies autòctones; una major evapotranspiració; i l'augment del risc d'inundació en episodis de pluja torrencial, ja que és fàcilment arrancada, al contrari que la vegetació autòctona, que sosté els marges i és flexible, adaptada als episodis de pluges mediterrànies. Aquesta espècie invasora és un dels principals perills per a la biodiversitat, en provocar la desaparició de les plantes i animals propis de cada regió i modificar profundament els nostres ecosistemes. 

 

Així mateix, Arnau apunta que després de la retirada d'aquesta zona de canyar “s'inicia una segona fase que se centrarà en realitzar plantacions d'espècies de ribera autòctones”. Així, les plantacions les realitzarà personal tècnic de la Fundació Limne, que preveu introduir 400 helófitos en primera línia (lliris grocs i joncs) per al reforç dels marges i, després d'ells, una granja arbustiva composta de prop de 680 saúces, baladres i arraclanes. 

 

Després d'aquesta última espècie, considerada en perill d'extinció, s'amaguen diversos anys de treballs i assajos per part de la Direcció General de Medi natural i d'Avaluació Ambiental de la Generalitat Valenciana, a través del Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF) i el Servei de Vida Silvestre, que van aconseguir reproduir la planta in vitro a través dels escassos exemplars que es tenien censats originalment, la qual cosa va permetre generar nous exemplars que s'han anat plantant en llocs que es trien com reservoris per a aquesta singular arbustiva.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.146.105.194

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.