Divendres, 29 de Març del 2024

Actualitzada Dimecres, 27 de Març del 2024 a les 17:54:08 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dissabte, 13 de Febrer del 2021

El Consell destina set milions d'euros a l'artesania de les festes tradicionals

El termini per a la presentació de sol·licituds serà de l’1 al 15 de març. La sol·licitud es presentarà de manera telemàtica en la seu electrònica de la Generalitat

El Ple del Consell ha aprovat el decret llei que regula les bases reguladores per a la concessió de fins a 7 milions d’euros en ajudes directes destinades al sector de l’artesania vinculat a les festes tradicionals. La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha informat que aquestes ajudes, que formen part del Pla Resistir de la Generalitat, “respon a la necessitat de donar una resposta urgent a l’excepcional situació del sector artesà relacionat amb el món de la festa i garantir la seua supervivència, el manteniment de l’activitat i la continuïtat dels oficis tradicionals”.

 

D’aquesta manera, les ajudes es destinaran a artesans, artesanes i pimes d’un total de 37 oficis vinculats directament amb les festes tradicionals de la Comunitat Valenciana. Oltra ha recordat que el Pla Resistir “compta amb un import total previst, actualment, de 380 milions d’euros, encara que parlem d’una xifra ampliable segons evolucione la pandèmia”. Es preveu que el Pla Resistir beneficie, de manera global, a 22.000 empreses del territori valencià; 44.000 persones treballadores autònomes i 136.000 treballadors i treballadores per compte d’altri que es troben en Expedient Temporal de Regulació d’Ocupació (ERTO).

 

Asfixia de la indumentària torrentina

A Torrent a final de 2020 el sector de la indumentària va alçar la veu davant la passivitat del govern local i autonòmic i la no realització de cap acte faller a la ciutat quan es podia, cosa que sí van fer la majoria de poblacions en estiu i tardor. De les 9 botigues o autònoms dedicats a la confecció d'indumentària tradicional a Torrent, 5 ja han tancat o s'han donat de baixa com a autònom, tan sols resisteixen quatre: Sergio Esteve, A l’Antiga (Noelia Maroto), 25 Alfileres (Carmen Quijano), i Sendra (Sandra Meseguer). Hi ha setmanes que no entra ningú a les seues botigues, ni facturen res. 

 

Els indumentaristes sol·licitaven abans de nadal un programa d'activitats per mantindre la il·lusió. Durant el Nadal es va ficar en marca la campanya "Per Nadal si falles, encertes" on es van fer productes de regal fallers, il·lustracions i packs de complements per a vestir de valencià, una manera d'atraure clients a les tendes i que conegueren les rebaixes de fins el 50 i 60 % de l'stock: “Tenim corts de teles rebaixades a més de la meitat. Aquest exercici no volem guanyar, si no, no perdre diners. El desinterés i bloqueig de la situació fa molt complicada la nostra continuïtat”-comentava Esteve. Però després de nadal va vindre la tercera ona de coronavirus i la cruda realitat: la cancel·lació de les falles en març i la seua búsqueda d'una futura data que deixava en l'aire un altre exercici faller i econòmic per a este sector. 

 

Qui es pot beneficiar de l'ajuda? 

Podran ser beneficiàries de les ajudes els artesans, artesanes i pime artesanes que estiguen en possessió del document de qualificació artesana (DCA), expedit per la Generalitat, o document equivalent emés per una administració pública que acredite la seua condició artesana en algun dels oficis artesans als quals va dirigida aquesta norma, que exercisquen la seua activitat en la Comunitat Valenciana almenys des de l’1 de març de 2020 i hagen sofert una reducció d’almenys el 30% dels ingressos en l’exercici 2020 respecte a 2019. Les persones i empreses a les quals se’ls concedisquen les ajudes hauran de mantenir l’activitat artesana durant almenys dotze mesos, a comptar des del dia de la concessió de la subvenció. El termini per a la presentació de sol·licituds serà de l’1 al 15 de març. La sol·licitud es presentarà de manera telemàtica en la seu electrònica de la Generalitat, a través del procediment habilitat a aquest efecte, accedint a la GUIA PROP, “Tràmits i serveis”.

 

Resta d'oficis 

La resta d'oficis artesans vinculats a les festes populars són fabricants de: ventalls, espardenyes, bastons brodats, artista boliller, calces, “gantxillo”, mobles i altres objectes de vímet, canya, palma i similars. També s’inclouen artista faller, florista artesà, cellerer, bastoners, constructor d’instruments de corda, vent i percussió, estampador de teles, daurador, llauner, joier, maquetista, orfebre, escrivà, pirotècnic, platers, així com artesans a mesura com a sastre, modista, teixidor, barreter, tintorer, sabater o pelleter.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
54.198.157.15

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.