Divendres, 19 de Abril del 2024

Actualitzada Divendres, 19 de Abril del 2024 a les 13:17:30 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dimecres, 03 de Febrer del 2021
TRADICIONS

Torrent viu Sant Blai sense festa al carrer per la pandèmia de coronavirus

Enguany s'ha celebrat en casa en reunions familiars de només convivents i amb cues als forns per comprar els gaiatos de dolç i el tradicional de rosquilleta

La festa de Sant Blai, del 3 de febrer, enguany només s'ha pogut celebrar des de dins de les cases dels torrentins, sense actes oficials, ni porrat, ni fira, donada la situació en la tercera onada de la pandèmia de covid19. Només amb records a les xarxes socials, que han sigut l'aparador de les tradicions que no s'han pogut celebrar per primera vegada en l'història recent. A banda del periòde de guerres i altres pandémies, no hi ha constancia de la suspensió de la festa a Torrent en 365 anys. 

 

La festa que més visitants i torrentins atrau en tot l’any quedà també cancel·lada fa un mes. La festa al municipi va nàixer el 3 de febrer de 1657, tal com consta en al llibre racional de la Parròquia de l’Assumpció. Menys eixes excepcions, el patró dels mal de gola reunia al carrer de Ramón y Cajal a milers de curiosos i personalitats polítiques de tots els partits en els esmorzars d’afiliats i simpatitzants.

 

Enguany la festa s'ha celebrat sense grans reunions familiars, només convivents, que han fet cues als forns per comprar els gaiatos de dolç i el tradicional de rosquilleta. Cal recordar que enguany els santblaiets no s'han pogut ficar a la venda, ja que les dones de la confraria no s'han pogut reunir ni ficar la tradiconal caseta de punt de venda. Només una missa amb 30% d'aforament s'ha celebrat al matií i per la vesprada, amb la participació d'autoritats municipals i alguns creients, tos amb mascareta per a protegir-se del virus, que este día arribaba a una incidència de 1.734 casos per cada 100.000 habitants. 

 

Rossejat i gaiatos mantenen la tradició torrentina 

El que no ha faltat a les cases torrentines és el tradicional arròs rossejat que s'han encomanat en restaurants de la localitat que oferixen la possiblitat de dur menjar a casa (ja que l'hostaleria permaeix tancada). Per evitar les aglomeracions i les reunions familiars la festa quedà suspesa i es demanà la col·laboració dels ciutadans per evitar estes reunions.

 

Els xiquets han tingut festiu al col·legi, ja que esta celebració es contempla com a festa local cada any en el calendari escolar, aprovat pel Consell Escolar municipal. Així els menuts de la casa han viscut la festa, però tancats a casa amb els gaiatos de diferents sabors. Cal recordar que el 3 de febrer es considera popularment com mig festa local, el que provoca la situació que alguns comerços tanquen eixe dia i altres es mantinguen oberts.

 

La confraria va decidir no traure clavaris ni convocar cap acte oficial

Des de la Confraria de Sant Blai esperen que l’any que ve es puga reprendre la festa. Ja en novembre van decidir no traure clavaris, ni mares del miracle davant la situació de la pandèmia. Recordem que els clavaris són xiquets d’entre 3 i 5 anys. Tampoc contemplen cap tipus d'acte oficial, ni ubicació de la tradicional caseta de santblaiets i gaiatos per evitar aglomeracions.

 

Cal esperar 365 dies perquè la festa torne a celebrar-se i els xiquets puguen lluir-se, en la cercavila que va des de la plaça de l’Església fins a la parròquia de Sant Lluís Bertran. Recordem que ací en l’ermita, és on se celebra la missa i benedicció de gaiatos. La festa continua cada any pel carrer, la fira i el porrat, on es concentra la major quantitat de gent de qualsevol acte que se celebra a la capital de l’Horta Sud.

 

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
18.190.153.51

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.