Divendres, 26 de Abril del 2024

Actualitzada Dijous, 25 de Abril del 2024 a les 19:14:05 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dilluns, 01 de Febrer del 2021
FESTES

L'Entrà de la Flor no se celebra a Torrent per primera vegada en anys

La centenària tradició va ser cancel·lada per la Confraria donada la situació de la tercera ona de la pandèmia

L’Entrà de la Flor és la primera festa suspesa del triduo fester que forma la Candelària i Sant Blai, donada la gravetat de la tercerna onada de la pandèmia mundial de coronavirus a Torrent. D'esta manera es cancel·la, per primera vegada en molts anys, esta festa que només ha sigut suspesa en situacons greus, com períodes de guerra.  Es tracta d'una tradició centenària que organitza la confraria de la Mare de Déu del Rosari i Sant Lluis Gonzaga (fundada el 2 de febrer de 1606), on s'oferix la primera branca en flor de l'atmeler a la verge, però que té origens pagans. Des de la Confraria no han volgut celebrar cap acte ni oració, per evitar aglomeracions de gent. Tampoc han tallat una branca en flor per evitar així el contacte de la gent i han manat un missatge de comprensió i d'espera, per agafar en més ganes l'any que ve, amb els clavaris que repetiran en el càrrec. Recordem que l’any passat els festers van llançar més de de 12.000 coets en una festivitat en la que participaren al voltant de 60 persones.

 

Esta festa centenària comença en un any normal de bon de matí, quan la comitiva de festers, amb els clavaris i confrares de la Mare de Déu del Rosari al capdavant tallen la branca, esmorzen i dinen a la “caseta del Rosari”. A les 21 h. començaria el trasllat de la primera branca d’ametler en flor des de la parròquia de Sant Luís Bertrán fins a la parròquia de l'Asunción i la posterior cordà. Enguany tocarà esperar. Recordem que esta confraria ja va suspendre el cicle d'Aurores desembre de 2020 i gener de 2021 per les restriccions de la pandèmia.

 

Dia de la Candelària

Demà,  2 de febrer, seria el torn de celebrar la candelària, on els xiquets clavaris i clavariesas de Sant Blai (festivitat del 3 de febrer, també suspesa)  beneixen les seues candeles que després gastarien en processó, on en Setmana Santa. Es tracta d'una festa que ha perdur popularitat en la resta de parròquies, el que sí es manté és el refrany popular relacionat amb l'arribada de la primavera i el bon oratge: “Si la candelària riu, ja estem en l’estiu; si plora, l'hivern està fora; si ni riu, ni plora; ni dins ni fora”. 

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.145.42.94

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.