Divendres, 19 de Abril del 2024

Actualitzada Divendres, 19 de Abril del 2024 a les 13:17:30 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Divendres, 29 de Gener del 2021
FALLES

Les falles de Torrent decidiran en febrer la possible data de les falles

El regidor de Falles anuncià la possiblitat de buscar un nou magatzem per custodiar les falles de 2020, ja que el propietari de la nau on estan té intenció de vendre-la.

Ahir es va celebrar el Ple ordinari de gener de l’OAM de la Junta Local Fallera, de manera telemàtica, però amb horari vespertí per tal de complir en les noves restriccions per frenar la pandèmia de covid-19. Un dels punts calents era la manera en triar les dates per celebrar la setmana fallera, després que la mesa de coordinació (formada pels representants de les juntes locals, Junta Central Fallera, junt amb la Conselleria de Sanitat) decidira el passat 15 de gener la no realització de les festes en març, donada la situació de la tercera onada. El vice president de l’OAM, Miguel Requena, va comunicar que al llarg del mes de febrer tindran diverses reunions i converses per triar data, que ha d’estar consensuada pels presidents, per l’ajuntament i la resta de festes de la ciutat per no solapar-se. La forqueta de dates que es plategen van des de juliol al setembre, de fet, fa dos dies Junta Local Fallera de Paterna i les seues 17 falles acordaren celebrar-les del 8 al 12 de setembre. Des del consitori es demana cautela i un període de consultes per tal de triar la millor opció, sempre i quan les condicions sanitaries siguen favorables.

 

La setmana cultural fallera s’ajorna també al mes de març, on la Junta Local té pensat fer dos concerts amb la Unió Musical i el Cercle Catòlic, així com dos taules redones per parlar sobre l’estat de la festa, sempre i quan les condicions ho permeten. Esta setmana es completaria amb la presentació del certamen de microrelats i del recuperat concurs de maquetes de falles. Junta Local iniciarà converses amb els indumentaristes de la ciutat per sentir les seues necessitats i proposar actes conjunts.

 

Altre punt tractat va ser la situació de les 14 falles (de 29) que estan resguardades en la nau del Polígon Mas del Jutge a l’espera de celebrar la festa, ja que tal com va comunicar el regidor de Falles, Pasqual Martínez, el propietari de la nau vol vendre-la. Davant esta situació es plantegen dos escenaris: primer s’iniciarà un període de converses per part de l’ajuntament per tal d’estirar la situació o en el cas que es venga definitivament, Martínez ha demanat la col·laboració de les 14 falles per tal de fer el transport i buscar un nou emplaçament per guardar els ninots.

 

Subvencions

El regidor de falles va manifestar el compromís del consitori de seguir amb la subvenció lineal dels 2.000 euros per a cada comissió, que encara s’ha de convocar. Este tema va provocar friccions en quant a l’hora de triar el mes per cobrar-les, ja que la presidenta de la falla Santa Llúcia, Rosa Pilar Ortí, va manifestar la voluntad de cobrar-la en març «ja que són uns diners que venen molt bé a les comissions xicotetes», mentre que el president de Cronista, Alfredo Andreu, va mostar la preferència de cobrar-la en abril, per evitar conflicte en Hisenda, ja que l’any fiscal per a les falles és d’abril a març.

 

Pel que fa al Pla de xoc per ajudar als sectors productius de la festa (artistes fallers, pirotècnics, músics, floristes i impremptes) Martínez va informar del problema burocràtic que suposa la no celebració de falles en març, ja que les comissions tenien de data fins abril de 2021 per justifcar les factures d’esta subvenció (el termini de justificació era des de l'1 de gener de 2020, fins al 30 d'abril de 2021). Al ajornar la celebració de la festa els tècnics municipals han de buscar la manera de poder estirar en el temps este tràmit.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
18.119.126.80

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.