Divendres, 26 de Abril del 2024

Actualitzada Dijous, 25 de Abril del 2024 a les 19:14:05 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dilluns, 25 de Gener del 2021
VORA SÈQUIA

“Els llums de nadal aporten foscor”

Fa setmanes que em vaig mossegar la llengua respecte de la profussió de llumetes i garlandes de Nadal, perquè no hi haguera cap persona que m’acusarà de negatiu o de buscar sempre els quatre peus de l’ànec. Clar; a bou passat, sempre és més facil mantenir una opinió que no ha estat prèviament anunciada (així ho solen fer les formacions polítiques populistes i no passa res).

 

Però respecte del pensament inicial, val a dir que aquestes llums de Nadal i aquest ornat de guspires elèctriques, ens ha portat a un augment incontrolat dels casos de contagi d’aquest virus que ocupa tot el planeta. No és que el corrent elèctric i les bombetes “leed” siguen les responsables d’aquest augment desenfrenat de contagis; no.

 

El que passa, és que els llums de Nadal, han donat tanta sensació de normalitat, que la nostra societat torrentina s’ha relaxat fins tal punt, que ha ocupat terrasses de l’hostaleria local fins arribar a saturar les nostres relacions socials.

 

No hem estat capaços d’admetre que vivim en pandèmia i no hem sigut conscients que, contra aquest virus, no hi ha més solució que la investigació científica, una major dotació del sector sanitari i el manteniment dels consells que ens diuen els experts: mascareta, higiene de mans i manteniment de distància social. La resta (tot i incloen llums i façanes amb música) són bufes de pato.

 

I, en parlar de llum elèctrica, convé recordar la necessitat d’estalvi en aquest segment dels pressupostos municipals, --per molt que la voluntat del bipartit local (PSOE + Cd’s) hagen fet possible uns de nous—no hi ha duros a 4 pessetes. La factura elèctrica torrentina, va més carregada del que hauria i no sols a causa dels ornaments nadalencs.

 

Si no recorde malament, tot un any de subministrament elèctric per al nostre poble, puja la fredolina de més de 2 milions d’euros, amb la qual cosa, si hi haguera una política de restricció horària o de control lumínic de fanals al nostre terme municipal, podríem estalviar el 50% a poc que decidisca la Casa de la Vila, apagar la meitat de l’enllumenat elèctric a partir de les 10 i mitja (a l’hivern) i de les zero hores (a l’estiu), fins a les 6 del matí del dia següent. Pero si a més d’això, es controlara el PAI desballestat existent per la zona del vessant de la Marxadella, o les luminàries de l’entrada de les autoviesa, l’estalvi podria ser major encara.

 

A tot açò, sols el muntatge dels llums i garlandes elèctriques d’aquest Nadal, ens ha costat més de 74.000 eurons a les nostres butxaques o el que és el mateix, com una casa de segona mà, per poder posar-la a l’abast del mercat de vivenda pública per a les famílies més necessitades de llar. Si a aquesta despesa li afegim el que haurem de pagar a la companyia elèctrica pel subministrament de l’ornat, enguany podríem haver adquirit dues cases pe a aquesta finalitat, o haver iniciat la restauració de l’hotel de migrants a l’antic asilo, o el projecte de l’hotel d’associacions al vell cinema Cervantes, o la nova escola d’adults.

 

Tantes coses, es poden fer quan se li aplica el trellat a la administració pública, que aquest poble seria més culte, més espavilat i més feliç, encara que no hi hagueren llums de Nadal.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.145.60.149

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.