Divendres, 17 de Setembre del 2021

Actualitzada Divendres, 17 de Setembre del 2021 a les 11:45:51 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán | Conctacte: 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dimecres, 13 de Gener del 2021

Se suspenen les festes de Sant Blai, Sant Antoni i L’entrà de la Flor

L’alcalde de Torrent, Jesús Ros, anuncia oficialment la suspensió d’estes festivitats centenàries a causa dels repunts de contagiats en la tercera ona de coronavirus

Els veïns de Torrent hauran d’esperar un any per celebrar les tradicionals festes d’hivern. L’alcalde de Torrent, Jesús Ros, ha anunciat este matí en roda de premsa que se suspenen les celebracions del 16 de gener (vespra de Sant Antoni), de l’1 de febrer (Entrà de la Flor) i la més multitudinària de totes, la del 3 de febrer (Sant Blai), com a conseqüència de l’evolució de la pandèmia de covid-19, que  es troba en la tercera ona i trenca el rècord de contagis amb 527 d'incidència acumulada i més de 3.000 contagiats, després de quasi triplicar en quatre dies la xifra de positius.

 

La primera festa en caure del calendari serà la de Sant Antoni, que se celebra a Torrent amb una foguera en la vespra de la festa (a la nit del 16 de gener). L’associació de sant Antoni Abat, patró dels animals, són els encarregats de dur a terme un programa d'activitats, com la foguera que cada any es crema a les 21 hores entre els encreuaments del carrer Pare Méndez i Calvari amb la degustació de mistela i rosquetes d'anís. L'agenda en honor al sant continua cada any amb la benedicció dels animals, que se celebra els primers diumenges de febrer i que congrega a un gran nombre de torrentins i veïns d'altres poblacions amb les seues mascotes. Esta festa enguany també se suspèn. Recordem que l’any passat sí es va celebrar, abans de l’arribada de la pandèmia.

 

La següent festa del cicle d’hivern és l’Entrà de la Flor, una festa que organitza la confraria de la Mare de Déu del Rosari i Sant Lluis Gonzaga. L’any passat es van llançar més de de 12.000 coets en una festivitat en la que participaren al voltant de 60 persones en el trasllat de la primera branca d’ametler en flor des de la parròquia de Sant Luís Bertrán fins a la parròquia de l'Asunción. Esta festa centenària comença de matí, quan la comitiva de festers, amb els clavaris i confrares de la Mare de Déu del Rosari al capdavant tallen la branca, esmorzen i dinen a la “caseta del Rosari”. A les 21 comença el trasllat, l’oració en la parròquia i la posterior cordà. Enguany tocarà esperar. Recordem que esta confraria ja va suspendre el cicle d'Aurores desembre de 2020 i gener de 2021 per les restriccions de la pandèmia.

 

Sant Blai: sense reunions familiars, però festiu escolar

Per últim, la festa de Sant Blai, del 3 de febrer, també queda suspesa. La festa que més visitants i torrentins atrau en tot l’any queda cancel·lada per la mateixa raó. Compliria 365 anys en l’edició de 2021, ja que la primera vegada que es va fer festa al municipi va ser el 3 de febrer de 1657, tal com costa en el llibre racional de la Parròquia de l’Assumpció. Com cada any, el patró dels mal de gola reunix al carrer de Ramón y Cajal a milers de curiosos i personalitats polítiques de tots els partits en els esmorzars d’afiliats i simpatitzants.

 

Enguany es donarà l' extranya situació que els xiquets tindran festiu al col·legi, ja que esta celebració es contempla com a festa local cada any en el calendari escolar, aprovat pel Consell Escolar municipal. Així els menuts de la casa viuran la festa, però tancats a casa. Cal recordar que el 3 de febrer es considera popularment com mig festa local, el que provoca la situació que alguns comerços tanquen eixe dia i altres es mantinguen oberts.

 

Des de la Confraria de Sant Blai esperen que l’any que ve es puga reprendre la festa. Ja en novembre van decidir no traure clavaris, ni mares del miracle davant la situació de la pandèmia. Recordem que els clavaris són xiquets d’entre 3 i 5 anys. Tampoc contemplen cap tipus d'acte oficial, ni ubicació de la tradicional caseta de santblaiets i gaiatos per evitar aglomeracions. Cal esperar 365 dies perquè la festa torne a celebrar-se i els xiquets puguen lluir-se, en la cercavila que va des de la plaça de l’Església fins a la parròquia de Sant Lluís Bertran. Recordem que ací en l’ermita, és on se celebra la missa i benedicció de gaiatos. La festa continua cada any pel carrer, la fira i el porrat, on es concentra la major quantitat de gent de qualsevol acte que se celebra a la capital de l’Horta Sud. La festa també se celebra amb reunions familiars per dinar el tradicional arròs rossejat i els santblaiets. Per evitar les aglomeracions i les reunions familiars la festa queda suspesa i es demana la col·laboració dels ciutadans per evitar estes reunions.

 

Així mateix, el festival músical 'Arrels' queda ajornat per a la seua celebració en el futur, quan puga celebrar-se de manera segura i amb públic. D'aquesta manera, el consistori manté el seu compromís per evitar situacions de risc i complir, així, amb les mesures sanitàries establides, fixant com a màxima prioritat la salut dels torrentins.

Comentari
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.215.177.171

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.