Dissabte, 20 de Abril del 2024

Actualitzada Divendres, 19 de Abril del 2024 a les 13:17:30 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Divendres, 27 de novembre del 2020
FALLES

La Junta Local Fallera presenta un pla de falles diürnes adaptades a la Covid-19

Es projecta una ofrena en tres dies, amb dos itineraris que acabaria en la Torre, amb la participació de tots els fallers, mantenint les distàncies de seguretat. Finalment se suspèn la celebració de l’aniversari del Patrimoni de la Humanitat, prorrogat per al 12 de desembre

El ple ordinari de novembre de l’OAM de la Junta Local Fallera es va celebrar telemàticament i amb una previsió d’actes fins a finalitzar el cicle faller de 2021, a l'espera de l’evolució de la pandèmia. Així Junta Local Fallera treballa amb dos calendaris: un, que arreplega concursos i activitats de caràcter cultural fins el dia de la Crida i un altre calendari centrat en la setmana fallera.

 

Des del punt de vista del primer calendari, el vice president de l’OAM de Junta Local Fallera, Miguel Requena, va esbossar la idea de desenvolupar concursos culturals i una quinzena cultural amb xerrades i debats. Des de la delegació de Cultura es proposa la creació d’un concurs de microrrelat, de manera que els fallers que vullguen podran manar les seues creacions i un jurat decidirà les millors, que es publicaran en un llibre. D’altra banda, també es planteja recuperar el concurs de maquetes de falles, perquè grans i menuts valoren el treball de l’artista faller. Estes dos iniciatives s’emmarcaran en una quinzena cultural en l’Àgora del Parc Central, sempre que les condicions sanitàries ho permeten. El primer dissabte de febrer es farà un concert d'una de les dos agrupacions musicals locals, la setmana continuaria amb una mostra de maquetes, col·loquis, xarrades presencials (o en línia) i el següent dissabte es tancaria amb altre concert de música tradicional festiva de l'altra agrupació.

 

Ofrena en tres dies i dos itineraris

Respecte al calendari de la setmana fallera, Requena va remetre a la decisió que es prenga des de la mesa de coordinació autonòmica, que de moment aposta per mantenir-se en març. La setmana fallera tornarà als origens de la festa, serà tradicional, una festa diürna amb despertaes estàtiques (sense passacarrers), actes de dia, entrega de premis i ofrena fragmentada en tres dies que tindria dos itineraris, de manera que a la vegada desfilarien dos comissions, seguint un recorregut similar, però amb un espai de distància social per no interferir entre comissions. El punt de finalització es traslladaria de la plaça de l’església a la torre, per poder garantir dos accessos i amplitud. La presidenta de la falla de la Plaça, Lorena Andreu, va aconsellar no canviar el destí final de l’acte, perquè “en el carrer de l’església es més fàcil controlar l’accés i aforament de persones”. Per la seua banda el president de Cotxera, Pedro Gómez, va manifestar la seua voluntat de  mantenir el trasllat de la Mare de Déu.

 

Des de Junta Local es traçarà un pla per coordinar l’eixida de les falles que estan en la nau del polígon del Mas del Jutge junt amb la delegació de Mobilitat, també Requena va manifestar la intenció de contractar les mascletaes de la setmana fallera i el castell de Nit del Foc, que canviarien d’ubicació per respectar la norma i també s’estudia canvi de lloc i data a l’acte de l’entrega de recompenses, que s’ajornaria als dies previs a la setmana de falles.

 

Falles en març o en estiu?

Ahir a Gandia es va reunir la mesa de coordinació de les falles de 2021, formada per l’Inter agrupació de falles de València, Junta Central, Juntes Locals de poblacions de tota la Comunitat i la secretaria de Salut Pública. Os es va informar que s’estava elaborant un document en el qual es reivindique el valor Cultural i Tradicional de la Festa que serà entregat a la Consellera de Salut Pública. Es demanarà que els casals puguen obrir segons el seu aforament (sense limitacions a 6 persones com actualment).

 

En aquest moment no es planteja una altra data per a la Plantà de les Falles que l'habitual de cada població al març, així és que es treballarà a proposar i planificar actes viables per a estes dates. Això no significa que no es treballe en el pla B per si s'hagueren de retardar les dates a l’estiu tal i com s’està comentat des de diferents sectors.

 

El 92% de les falles s’adhereixen al pla de xoc

La majoria de les 29 falles de la ciutat han presentat la documentació necessària per adherir-se al pla de xoc per incentivar els sectors principals de les falles (artistes fallers, floristes, pirotècnia, música, impremta) pressupostada en 60.000 euros a repartir entre les falles concurrents. Esta subvenció finalista i degudament justificada es va pensar per mantenir les empreses del sector relacionades amb la festa, de manera que per a poder sol·licitar-les les comissions havien de mantenir el seu compromís econòmic i invertir en este nou exercici pandèmic, com a mínim el 75% d’allò invertit en 2019-20. La falla que més esforç fa rebrà una subvenció de 5.000 euros i la que menys, una ajuda de 800 euros (2.500 euros per comissió). El tràmit es troba en fiscalització i el pagament es farà abans del 31 de desembre. Les falles que no han presentant han expressat la seua incapacitat per arribar al mínim del requisit, tal com va manifestar el regidor de Falles, Pasqual Martínez.

 

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.133.108.241

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.