Dijous, 28 de Març del 2024

Actualitzada Dimecres, 27 de Març del 2024 a les 17:54:08 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dimarts, 17 de novembre del 2020
VORA SÈQUIA

"Sense model no anem enlloc"

El temps de pandèmia que ens està tocant viure, a més del maldecap que suposa des de la perspectiva de la salut i la sanitat pública, ha de servir-nos per repensar els models de vida que hem aplicat fins a la data de hui i és per això que, trobe que el model comercial torrentí, ha de ser el resultat del consens entre els seus actors principals i ha de contribuir  a la creació de llocs de treball, ara més necessaris que mai.

 

S’hauria de defensar des de la nostra municipalitat, un model de comerç vertebrador d’un tipus de societat, on es garantisca la supervivència dels xicotets comerços, la regulació dels horaris i la limitació de les gran cadenes o grans superfícies que vulguen radicar-se al nostre terme municipal.

 

Ha de fer-se així, perquè tothom sap que, el xicotet comerç del poble, és l’autèntic vertebrador de l’economia de xicoteta escala i, és per això que, els 25 regidors i regidores que ara malden per tirar endavant amb les polítiques locals del nostre poble, han de procurar actuar sota aquest prisma.

 

Una de les primeres qüestions que s’hauria d’estudiar al plenari municipal, hauria de ser la limitació d’obertura de diumenges i festius, perquè ens hem de situar del cantó de la conciliació entre la vida laboral i familiar, tant per als assalariats com per als treballadors i treballadores autònoms. De fet, en més del 58% dels comerços torrentins només treballa el propietari.

 

Aquesta limitació horària, no vol dir que al nostre poble no puguem disposar de propostes comercials que atenguen durant aquest període festiu, però s’hauria d’instituir una mena de cànon municipal d’obertura per sobrepassar els límits establerts. Un cànon d’obertura municipal i una gratificació específica en format d’hora extra per als treballadors, que hagen d’atendre aquesta circumstància.

 

Ho hem viscut en temps de confinament i encara resta penjat a la nostra memòria, com les famílies han pogut invertir més temps als seus membres i, ha millorat en molt, el clima social del grup familiar i del col·lectiu social més pròxim. Doncs bé, si s’ha experimentat aquest fenomen, això vol dir que els horaris comercials han de revisar-se al nostre poble i, si la major part de les escoles torrentines disposen d’horari continuat fins a les 17 hores (com a molt estirar) no té cap trellat que els pares i mares d’aquest xiquets i xiquetes, hagen de treballar fins les 19, les 20 o les 22 hores.

 

En temps de crisi econòmica i laboral, no resulta edificant que hi haja massa persones que no disposen de treball, quan reduint jornada i fins i tot dies laborables, es pot estirar la mànega i complir amb aquest precepte constitucional que ens assegura el dret al treball, a la vivenda i a un salari digne. Sense model no anem enlloc i des de la Casa Gran del nostre poble, s’hauria de poder fer alguna cosa per restaurar teixit productiu, per donar suport als diversos sectors laborals, començant pel primari i rematant amb el terciari i el de serveis.

 

Segurament ens diran que no tenim competències municipals, però estic convençut que amb decisió, hi ha camins que es podran recórrer en aquest sentit. Caminals afavoridors d’una major justícia social i d’un equilibri desitjable per al conjunt de persones que vivim i treballem a aquesta vila gran de la comarca de l’Horta. Amb decisió, tot és possible.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.83.81.42

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.