Dijous, 28 de Març del 2024

Actualitzada Dimecres, 27 de Març del 2024 a les 17:54:08 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Divendres, 18 de Setembre del 2020
FALLES

Les comissions falleres demanen un calendari davant un al·luvió de baixes

Junta Central Fallera e Inteagrupació de tindrán una reunió el 23 de setembre per a concretar activitats en la nova normatitat

Les falles de Torrent es troben al setembre en el mes més dur del calendari faller, el que tradicionalment es coneix com el migany faller, el que suposaria en un exercici normal la reactivació de l’activitat en els casals amb la preparació de teatres, declamació i sopars de proclamació. La paralització de tota activitat fallera decretada pel Ple de l’OAM el passat maig fins el pròxim gener de 2021 ha fet que molts fallers es donen de baixa davant la incertesa de saber si es podran realitzar o no falles.

 

Ahir la situació es va posar de manifest en el ple ordinari de setembre. Amb la presència no habitual de Jesús Ros, l'alcalde es va reafirmar en la no possibilitat de fer actes al carrer fins a gener. No obstant això va convidar als fallers a obrir els casals amb totes les mesures de seguretat "si es precís". Ros va agrair l'esforç de les comissions però va demanar "no tirar per la borda tot el que s'ha aconseguit fins al moment". En el ple, el regidor de Falles, Pasqual Martínez Climent va recordar el treball realitzat per ajudar als sectors fallers afectats, mentre que Miquel Requena, Vicepresident de Junta Local Fallera, va anunciar una comissió per a veure un calendari de mínims i la preparació de la setmana fallera. 

Al final del ple,Ros va voler donar ànims a les comissions i va recordar que es poden obrir els casals si es compleixen totes les mesures sanitàries. Sobre aquest tema, la situació podria canviar depenent de la va reunir que tindrà lloc el 23 de setembre entre Junta Central Fallera i Interagrupación de falles amb Sanitat per a concretar quin tipus d’actes i com és podrien celebrar. La reunió es celebrarà amb la secretària autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro i en ella podria avançar la possibilitat de permetre actes de fins a 50 persones en els casals complint la separació per grups de 10 persones màxim.

 

Si no hi ha canvis, la situació pot complicar-se per a les falles. Segons ha pogut conèixer este mitjà hi ha falles que han tingut una baixa de quasi un centenar de fallers, altres falles ronden entres els 30-40 i l’horitzó no és molt esperançador, tenint en compte que encara queden altres mesos durs fins Nadal. Alguns fallers han decidit donar-se de baixa i esperar si millora la situació de la pandèmia per tornar a apuntar-se, sense tenir en compte que si la majoria dels fallers prenen esta opció, no es poden mantetir els gestos fixos dels casals: lloguer, hipoteques, rebuts de llum, aigua, segurs, etc.

 

Però tot i així, hi ha molts presidents de falla i fallers que demanen que es tornen a obrir casals, respectant les mesures de seguretat, aforament, higiene i distanciament. El passat juny es va comunicar des del consistori a les associacions culturals el protocol a seguir, però molts casals encara estan tancats per por a contagis i per no tenir un calendari d’activitats, ni instruccions de la Junta Local Fallera. Només algunes comissions han obert per realitzar juntes executives per tractar temes urgents econòmics.

 

REUNIÓ AMB PRESIDENTS

El passat dimecres, la Junta Local Fallera va convocar a 10 presidents de les 29 falles per tractar esta reactivació de l’activitat, davant la insistència d’alguns presidents per frenar el degoteig de baixes. Esta necessitat de consensuar un protocol d’activitats que es poden i no es poder fer en els casals es veu recolzada per l’activat de València ciutat.

La Junta Central Fallera va publicar en agost un calendari d’acztes fins desembre-gener, on es contemplen activitats com l’entrega de premis fallers els passat dissabte, concurs de PlayBacks o, entre d’altres, la mostra de Teatre Faller, que se celebrarà a Sueca l’11 d’octubre i  on participa la falla Avinguda (per ser guanyadora del concurs d’obra curta de l’any passat). Un dels presidents consultat afirma: si les falles de València poden fer actes i ja tenen un calendari d’actuació... perquè a Torrent hem d’esperar fins gener?

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.238.228.191

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.