Dissabte, 20 de Abril del 2024

Actualitzada Divendres, 19 de Abril del 2024 a les 13:17:30 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Divendres, 04 de Setembre del 2020
POLÍTICA

Torrent es queda amb menys de 70 agents de Policia Local als carrers

El torn de nit va patrullar fa uns dies amb només 4 efectius locals en una ciutat de 82.800 habitants

Cada vegada menys policies locals als carrers. Des de l'any 2015 la plantilla s'ha reduït una quarta part a causa de jubilacions i trasllats que no s'han cobert. La reducció d'efectius ha continuat aquest mes d'agost, amb la pèrdua d'una inspectora i un oficial. Si no fóra per la major presència de policia nacional, la situació seria preocupant. De fet, l'operació tornada al col·le ha obligat a reforçar amb hores extres la setmana vinent. La falta d'efectius coincideix amb més controls pels decrets de nova normalitat com la mascareta, festes il·legals i ara també el control de quarentenes de la pandèmia. 

El portaveu de Compromís, Pau Alabajos, que ha criticat que Ros no convoque comissions de servei per a augmentar la plantilla temporalment fins que es convoquen noves places pels policies que s'han anat jubilant i traslladant des de 2015. Alabajos critica que s'estiga abusant de les hores extres per a cobrir la falta d'efectius.

La Policia Local de Torrent no ha parat de perdre operatius des que Jesús Ros accedira a la vara de comandament al juny de 2015 coincidint amb les retallades iniciades eixe any. Des d'aquell moment les jubilacions i les peticions de trasllat han minvat els efectius que patrullen els carrers de la capital de l'Horta Sud. Des dels 138 agents de plantilla de l'última promoció realitzada amb el PP, es va passar fa 6 anys a 107. Actualment s'han reduït els agents que patrullen al carrer a "entre 74 i 80, segons les circumstàncies del servei", assenyalen des de Compromís. A aquesta xifra caldria restar també els 6 operadors que atenen les trucades de la centraleta de la Policia Local pel que trepitjarien els carrers menys de 70 agents en aquests moments repartits en 6 torns. 

Des del sindicat SPPBL de Torrent adverteixen que la situació és molt pitjor. La setmana passada, a causa de les baixes en un torn de la nit van arribar a haver-hi només 4 policies patrullant, quan cada torn sol tindre entre 8-9 agents. "És una situació preocupant perquè no s'estan cobrint les baixes, però no és només una cosa d'ací, de Torrent. També és una pràctica que es repeteix en altres municipis de la Comunitat", han assenyalat fonts del sindicat. 

Des de Compromís consideren aquestes xifres com a preocupants, donant un resultat d'1 policia local operatiu per cada 1.050 residents. "La disminució de la ràtio de delictes a Torrent només s'entén si es té en compte el fet que la Comissària de la Policia Nacional ha incrementat, en el mateix període de temps, els seus agents en més d'un 100% d'efectius", assenyalen des de Compromis, que alerten que "hi ha funcions i competències exclusives de la policia local que van més enllà de la delinqüència i que queden sense cobrir, cosa redunda en un minvament important del servei, repercutint negativament en les necessitats que demanden els veïns i veïnes".

RETARD EN LA CONVOCATÒRIA DE PLAÇES

Noves al·legacions que han sigut impugnades per sindicats de policia per criteris d'igualtat d'accés han fet que es retarde la convocatòria de noves places de 2017-18-20. S'haurien de crear almenys 15 places en una primera convocatòria i es necessitarien més, assenyalen des del sindicat SPPLB. Des de 2015 fins a l'actualitat, el govern de Ros no ha convocat cap procés selectiu per a cobrir totes aquestes baixes d'efectius, qüestió incomprensible per a Compromís, més encara si es té en compte que la Llei d'Estabilitat Pressupostària autoritza a cobrir el 100% de les baixes per a mantindre les plantilles de les forces i cossos de seguretat, entre les quals figuren les policies locals.

Els ecovalencianistes de Compromís han explicat que tant la regidora de seguretat com el mateix Ros també s'han negat contínuament a la creació d'una una borsa d'agents comissionats provinents altres ajuntaments, que puga suplir temporalment la falta de de efectius per a cobrir els llocs de treball perduts. Finalment, Alabajos ha explicat que aquesta “manera de funcionar” ha portat a Ros a suplir la falta d'efectius amb un ús desmesurat de les hores extres en l'actualitat; una solució que ha disparat el cost per agent, tenint en compte que les jornades diària extres entre setmana tenen un cost de 240€ diari per policia, mentre que en cap de setmana es dispara fins als 320€ per dia de treball.

Pau Alabajos, portaveu de Compromís al consistori, recorda que després de l'aprovació del pressupost de 2016 Ros es va desfer de colp de 10 agents de la policia local que estaven en comissió de serveis a Torrent (1 intendent, 1 inspector i 8 agents); des de Compromís es va entendre aquesta maniobra com una depuració política del nou alcalde cap a agents que havien accedit al seu lloc de treball en l'etapa de l'anterior govern; policies que feien una bona tasca, que des de Compromís creuen que és el que s'ha de valorar.


Aquest periòdic s'ha intentat posar en contacte el dijous amb el grup socialista i aquest divendres per el matí telefònicament i per correu electrònic amb Inma Amat, regidora delegada de la Policia Local, per aquest tema, però no ha rebut encara cap contestació al respecte. Quan rebem resposta s'actualitzarà la notícia.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.145.94.251

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.