Dimecres, 24 de Abril del 2024

Actualitzada Dimecres, 24 de Abril del 2024 a les 13:37:18 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dimarts, 11 de Agost del 2020
POLÍTICA

Hicenda rep el suport de la Federació de Municipis i Provincies pel superàvit municipal

L’acord va ser aprovat només amb els vots del Partit Socialista i l’abstenció de Unidas Podemos i els vots en contra del Partit Popular, Ciutadans i Junts

La Junta de Govern de la FEMP ha aprovat signar amb el Govern l’acord econòmic que permetrà impulsar des dels Governs Locals mesures per a afavorir la recuperació de pobles i ciutats després de la pandèmia. L’acord, que el President de la FEMP ha qualificat de “singular, important i molt positiu per a les Entitats Locals”, preveu que l’Administració General de l’Estat realitzarà un ingrés no financer de 5.000 milions d’euros per a les Entitats Locals als quals se sumarà un màxim de 400 milions per a compensar el dèficit dels serveis de transport urbà, i la participació en fons europeus que ascendeixen a 72.000 milions.

 

L’acord contempla que els consistoris que, amb caràcter voluntari, posen a la disposició del Govern els seus romanents de tresoreria aniran percebent de manera proporcional als romanents que cedisquen un ingrés no financer durant 2020 i 2021. A partir de 2022, i en un termini de deu anys, els Governs Locals hauran rebut la totalitat dels romanents cedits i podran utilitzar-los sense incórrer en dèficit. Es tracta, en paraules del President Cavaller, de l’única manera d’utilitzar aqueixos romanents de tresoreria, un ús que està limitat per la Llei d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera.

 

A més, l’acord contempla també mantindre la utilització del superàvit tal com s’ha fet fins ara i, en aquest sentit, preveu utilitzar el de 2019 per a despeses de 2020. Es prorroga per a 2020 la regla especial del destí del superàvit de 2019 i també es prorroga el procediment d’execució d’inversions financerament sostenibles iniciades en 2019 amb càrrec al superàvit de 2018. L’acord preveu igualment exempció de la regla de despesa en 2020 i mecanismes de suport.

 

El govern local demana que es respecte l’autonomia local

Campos creu que encara es prompte per a saber totes les condicions, però considera que ha de ser sempre voluntari

De contrariats i preocupats, a pruedentes. Així ha canviat la posició del PSOE de Torrent, que d’inici sempre ha defensat l’autonomia local en tot moment. “Nosaltres sempre hem sigut i serem partidaris de respectar l’autonomia boja. Som una administració major d’edat, i de fet som l’única administració que té superàvit”, ha recordat Jesús Ros, qui abans de l’acord demanava paciència.

 

Per part seua, el regidor d’Hisenda, Andrés Campos, a preguntes d’aquest periòdic sobre com podria afectar l’acord de la Federació de Municipis i Províncias, ha assenyalat que “encara és prompte perquè no tenim tot el text complet, però si no és obligatori i és voluntari, ja és un avanç”. Campos no ha volgut comentar molt més, però s’ha referit a la possibilitat que s’alliberen fons com a transferències que podrien ser beneficioses. “Hi ha coses que sonen bé, com les transferències, però repetisc que no ha de ser obligatori, i sobretot ha de permetre que els ajuntaments que tenim superàvit puguem destinar els diners al que necessitem, perquè amb la crisi de Covid també necessitarem recursos”, ha assenyalat.

 

Per a acabar, el regidor d’Hisenda, ha assenyalat que aquest acord no té per què alterar els plans del govern municipal per al pròxim pressupost de 2021, i els futurs anys. 

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
18.216.190.167

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.