Dissabte, 20 de Abril del 2024

Actualitzada Divendres, 19 de Abril del 2024 a les 13:17:30 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dilluns, 06 de Juliol del 2020
FÚTBOL

Un llibre recull els quasi 100 anys de la història del Torrent CF

En les 410 pàgines s'àmplia la llarga trajectòria del club torrentino que es juga el seu ascens a Tercera divisió

L'històric i quasi centenari Torrent Club de Futbol, que està d'enhorabona per la seua classificació per a la qual serà la seua quarta promoció d'ascens a Tercera Divisió, compta des de ja amb un llibre en el qual es narren molt detalladament les seues aventures històriques des de la seua fundació al juliol de 1922 i fins a esta atípica temporada 2019-2020. Història del Torrent Club de Futbol 1922-2020 és el llibre que acaba de publicar Jesús Martínez Cercós (Torrent, 1976). Es tracta del segon llibre que veu la llum sobre la història de l'entitat taronja, atès que el primer el va publicar el mateix autor fa ja 24 anys, al maig de 1996.

El nou llibre que ja podran tindre els lectors a les seues mans consta d'un volum de 410 pàgines, amb nombroses fotografies que acompanyen a un extens text narratiu i que il·lustren totes les èpoques d'un equip amb molta solera en el futbol valencià. La història del Torrent CF es divideix en dotze capítols, que desenvolupen un intens relat de la trajectòria del club torrentinista, època a època des del començament dels anys vint del segle passat, i pràcticament amb un relat específic temporada a temporada des de 1948 i fins a l'actualitat. Amb multitud d'alineacions, dates, guarismes, anècdotes, relacions de plantilles, cossos tècnics i juntes directives, ascensos, descensos, permanències, desaparicions, reaparicions, fusions i altres episodis que van marcar l'esdevenir de la mítica entitat torrentina.

Les tapes del llibre, a color i amb fons taronja, contemplen una portada en la qual es rendeix tribut (a la foto que apareix) a les velles glòries dels primers anys vint del Torrent CF, que el 29 d'agost de 1948 van ser homenatjades i es van mesurar a les velles glòries del València CF amb motiu de la refundació en aquest any del Torrent Club de Futbol, i en el que va ser la inauguració del Chenillet, el camp anterior a l'actual Sant Gregori, inaugurat pel Torrent CF en partit oficial de lliga un 18 de març de 1962.

En la part final del llibre també s'inclou un interessant apèndix, que recull, entre altres coses, les taules classificatòries més històriques del Torrent CF. A més, afig unes taules estadístiques cedides per Eshifuva, amb tots els registres numèrics del TCF en Preferent relatius als últims 15 anys, des de 2005 fins a 2020 (període de temps en el qual el Torrent CF ha estat sempre en Preferent, excepte en la temporada 2012-13, que va jugar en Primera Regional). Per a anar rematant el contingut del llibre, una curiosa secció destaca les frases pronunciades en el seu moment per alguns dels protagonistes de la història del club, i que segons el parer de l'autor, són frases que marquen les diferents èpoques del Torrent CF. I acaba, com no podia ser d'una altra forma, amb les lletres de l'antic himne del club torrentí.

QUATRE DESAPARICIONS, DOS ANYS EN SEGONA B
L'obra recull totes les gestes i tot el bon acompliment del Torrent CF al llarg de la seua dilatada història, encara que no s'oblida tampoc (perquè de tot va haver-hi) dels disgustos i decepcions, com les quatre desaparicions del club, que es van arreglar al cap amb sengles refundacions. És el relat històric, des de 1922 i fins a 2020, d'un club amb un acreditat palmarés, que va estar 15 temporades en Tercera Divisió (en diferents períodes, fins i tot quan la Tercera era la categoria de bronze del futbol espanyol), que va arribar a militar dues campanyes en Segona Divisió B (en la 1990-91 i en la 1991-92), abans de desaparéixer en Tercera Divisió al juny de 1993, per a reprendre's 13 anys després la denominació de Torrent CF. Es parla també en aquest llibre de les proeses de l'escola del Torrent CF, sobretot del seu Juvenil A, que va militar en la Divisió d'Honor en diverses etapes diferents.

Encara que el fil conductor de la història contada per Martínez Cercós és el del primer equip del Torrent CF, aquell en el qual es van enfundar l'elàstica taronja per exemple tants exfutbolistes del València CF com Marinet, Mariano, Vilanova, Blasco, Mena, Hortes, Forment, Enrique Claramunt, Juanjo Rodri, Nebot, Cerveró, Waldo Machado da Silva (segon màxim golejador en la història del València CF), Manolo Gálvez, Aliaga o Montes. I també els que van començar a l'escola del Torrent com Javi Garrido o Paco Alcàsser. El Torrent CF en el qual van jugar Paco López (actual entrenador del Llevant UD) o Fran Escribá (extécnico també de Primera Divisió). L'equip torrentinista al qual van entrenar els exvalencianistas Ricardo Vilanova, Juan Mena, Blasco, Quique, Enrique Buqué, Pepe Balaguer i Paco Real. O també aquell Torrent CF que, dirigit per Benito Floro (qui més tard va arribar a entrenar al Reial Madrid), va aconseguir dos ascensos seguits a Preferent i a Tercera Divisió.

TRENTA ANYS DE L'ASCENS A TERCERA DIVISIÓ
Es compleixen ara 30 anys de l'històric ascens del Torrent CF a Segona Divisió B, que va esdevindre al juny de 1990, de la mà del tècnic valencianista Paco Real. El club de Sant Gregori, després dels seus vaivens en les últimes tres dècades, es troba immers ara mateix en la pugna per tractar de retornar a Tercera Divisió. Tres ascensos històrics a aquesta categoria va consumar el Torrent CF: en la temporada 1964-65 (amb Càrcer Gil com a tècnic), en la 1981-82 (amb Benito Floro d'entrenador) i en la 1986-87 (amb el míster Manolo Tatay). Per tant, des d'aquell últim ascens en 1987 (fa ja 33 anys), la seua última participació en Tercera Divisió es remunta a la temporada 1992-93 (quan venia de jugar dues campanyes en Segona B), per la qual cosa fa exactament 27 anys que el Torrent CF no milita en categoria nacional.

I en eixa obstinació de tornar a la divisió superior es troba l'històric Torrent Club de Futbol, que en les últimes set temporades ha fet mèrits en classificar-se per a quatre play-off d'ascens a Tercera Divisió: en les campanyes 2013-14, 2015-16, 2017-18 i en aquesta 2019-20. Temporades de les quals, igual que la resta, es fa un ampli repàs en el llibre recentment publicat. I per a calfar motors de cara a la immediata participació de l'equip entrenat per Santi Marín en una nova promoció d'ascens a Tercera Divisió, tots els simpatitzants del Torrent CF i tots els qui ho desitgen podran ara llegir i rememorar la història completa (des de 1922 i fins a 2020) d'un capdavanter club que al juliol de 2022 espera celebrar el seu Centenari tan bé com siga possible i en la categoria que estiga al seu abast.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.138.102.178

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.