Dijous, 28 de Març del 2024

Actualitzada Dimecres, 27 de Març del 2024 a les 17:54:08 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Divendres, 26 de Juny del 2020
FALLES

Seguix avant el pla de xoc faller per a ajudar als sectors industrials afectats

El consistori dóna llum verda a la proposta presentada per les 29 comissions de concedir subvencions finalistes per a contractar artistes fallers, pirotècnics, floristes, músics, al qual s'afig el sector de les impremtes per al foment del llibret

En el ple de juny de l'OAM de Junta Local Fallera de Torrent, celebrat anit per videollamada, el regidor de l'àrea de festes, Pasqual Martínez, va anunciar que segueix avant la proposta realitzada per les 29 falles per a ajudar als sectors implicats en la festa. Des de la delegació es proposa fer una reunió amb 4 o 5 presidents per a explicar-los la revisió que ha fet l'ajuntament i la Junta Local. Cal recordar que en el passat ple les comissions de la ciutat van signar per unanimitat una proposta de subvencions finalistes destinades als sectors industrials més afectats per la cancel·lació de les falles.

 

El regidor va explicar que aquest document s'ha rebatejat com a “Objecte i fonament de les bases per a subvenció extraordinària inscrita en el pla de xoc Covid-19 de l'ajuntament de Torrent per a comissions falleres de la ciutat per a suport i estimule de sectors tradicionals de la festa i contribuir a la recuperació econòmica de Pimes i comerç del nostre entorn.” El document provisional consta de 6 capítols: falla major, infantil, pirotècnia, flor, música i llibret. Aquest últim apartat s'ha afegit a proposta de la Comissió d'Estudis Fallers de Torrent (*Comfet) perquè el llibret seguisca cap avant en aquest exercici, ja que és l'únic testimoni documental que queda de la festa. Aquestes propostes han sigut explicades al sector pirotècnic i també al president del Gremi d'Artistes Fallers, José Ramón Espuig.

 

Els tècnics de l'ajuntament ara han de comprovar que aquesta proposta compleix les normes de subvencions, ja que la idea és que la justificació de la subvenció siga pluriennal (més enllà d'un any físic) i el termini de justificació compte des de l'1 de gener de 2020, fins al 30 d'abril de 2021 perquè a les falles puguen fer pagaments a aquests sectors artesans. D'altra banda, també ha d'estudiar-se la proposta que el pagament es farà a compte. Les falles presentaran la documentació necessària, les seues memòries d'inversió en aquests sectors, requisits i el percentatge de diners que destinada cada sector i s'assignarà els diners d'aquesta subvenció en funció de l'invertit, de manera que el consistori avançarà els diners sempre que els donen llum verda: “La meua intenció és que el concurs estiga en marxa i al setembre puga quallar el tema, sempre que els tècnics l'aproven”- ha comentat el regidor. 

 

Magatzematge de falles i premis 
El vicepresident del *OAM de Junta Local, Miguel Requena, ha comunicat que queden tres falles per traslladar dels tallers dels artistes fallers a la nau que ha llogat el consistori en el Polígon per a guardar les peces, de manera que només farà falta una nau per a albergar els monuments i podran alliberar una d'elles per a reduir costos.


D'altra banda, quant als premis de la delegació de Promoció i ús del valencià (llegendes i llibrets) que no es van entregar per la paralització de la festa, la intenció de la delegació és atorgar l'any que ve més premis a l'ús del valencià en el llibret, prèvia modificació de les bases del concurs de l'any anterior. 

 

Despartà al setembre 
La Junta Local està estudiant realitzar al setembre una despertà en cada barri on hi ha falla per a donar eixida als Troc de Bac que les comissions que el van comprar (baix demanda) no van poder disparar en la setmana fallera i que ara han d'emmagatzemar-se o destruir-se, amb el cost que comporta en tots dos casos. La idea és que cada comissió realitze en el seu barri una despertà coincidint amb la data del migany, sempre que les autoritats ho permeten.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
44.202.183.118

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.