Divendres, 19 de Abril del 2024

Actualitzada Divendres, 19 de Abril del 2024 a les 13:17:30 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Diumenge, 21 de Juny del 2020
SOCIETAT

Torrent comença l'estació de l'estiu sense festa de Sant Joan per la pandèmia

Moros i Cristians es reuniran abans d'acabar juny per a vore quines possibilitats hi ha de fer actes al carrer

La nit del dissabte va començar l'estiu, i el va fer sense la tradicional festa de Sant Joan que organitzen els Moros i Cristians de Torrent. La plaça major de la Torre es trobava anit quasi deserta quan un any abans es trobava plena de festers preparats per a ballar amb la música d'orquestra. Les restriccions per la pandèmia han impedit de moment que es realitze qualsevol tipus d'activitat multitudinària al carrer, i com alternativa, algunes comparses o esmorçars o sopars per separat.

 

Segons ha pogut saber este periòdic, el president de la Federació de Moros i Cristians, Xavi Santamaría, hauria mantingut ja una reunió amb el regidor de Festes, Pasqual Martínez, que li haria fer vore la impossibilitat de poder realitzar actes festius amb la normativa a la mà, que de moment només permet concentracions al carrer de 30 persones amb màscareta o mantenint les distàncies de seguretat de 1,5 metres. La única solució es fer un acte en restaurant al 75% d'aforament. 

Per que fa a la música, amb el decret 8/2020 a la ma, l'única opció possible en la Comunitat Valenciana en data de hui és la de realitzar concerts de fins a 800 persones assegudes. A altres Comunitats com Andalucía, el màxim d'aforament seria de 1500 persones. 

 

El tema del sopar de germanor que es volia celebrar com a mínim enguany estaria en l'aire, ja que al Sopar de Germanor normalment es concentren prop de mil festers. El pròxim 29 de juny se celebrarà una junta directiva de la FMCT que podria ratificar o buscar solucions a algun acte fester. Alguna sol·lució podria dividir el sopar en una germanor mora una nit i altra germanor cristiana un altre día, pero el decret no deixa clar si es pot fer sopar al carrer si no hi ha un establiment darrere com un bar o restaurant darrere. 

Davant aquesta situació, els festers es troben ara amb el dilema de realitzar activitats dins de les seues casernas en ple més de juliol, amb la calor i risc que suposa realitzar activitats en llocs tancats, o reservar sopars en bars i restaurants per a poder veure's la cares fins que la pandèmia es resolga. Millor ho tindran aquelles filaes o comparses que tinguen un solar obert o local climatitzat, però amb la normativa actual la situació camina cap a un mes de juliol fester "anormal".

En idèntica situació es troben també les falles i urbanitzacions, que tradicionalment organitzen sopars d'estiu durant aquestes dates i aprofiten per a muntar les tradicionals discomóbils. De moment, el decret no parla en cap moment d'aquests aspecte, com si ho fa el de Galícia, que sí que les permet. Una altra circumstància és la celebració de processons, que no té un punt concret al decret, per la qual cosa no queda clar si estan permeses o no. Aquests aclariments es podrien donar pròximament, per a saber si la festivitat dels Sants Patrons, la Verge d'Agost, i altres festes religioses podran celebrar-se ja en la nova normalitat. En altre Comunitats com extremadura, les festes patronals, les revetles, les processons i els esdeveniments populars queden prohibits a fins al 31 de juliol.


INICI DE L'ESTIU
Cada any els torrrentins celebren l'arribada de l'estiu, Enguany va començar a les 23.44, i la nova estació durarà 93 dies i 15 hores, fins que el 22 de setembre done pas a la tardor. Al mateix temps començava la "Nova Normalitat", que ens acompanyarà durant els pròxims mesos amb l'única novetat que es podran realitzar concerts a l'aire lliure amb fins a 800 persones assegudes.

La calidesa i el temps d'oci que porta amb si l'estiu anima a gaudir més les nits a pesar que aquestes siguen més curtes. També en termes astronòmics. La nova estació acollirà al juliol un eclipsi penumbral de lluna o deixarà presenciar a l'agost la famosa pluja d'estreles de les Perseidas.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
18.116.118.244

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.