Dijous, 18 de Abril del 2024

Actualitzada Dimecres, 17 de Abril del 2024 a les 10:35:06 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dijous, 04 de Juny del 2020
CRISI CORONAVIRUS

El congrés aprova un nou i últim estat d'alarma fins al 21-J

Els presidents podran alçar l'estat d'Alarma en els seus territoris si es troben en la fase 3.

L'estat d'alarma s'alçarà com a més tard definitivament el 21 de juny. El Congrés ha revalidat una nova i possiblement última pròrroga al cap d'una maratoniana sessió Plenària. La pròrroga ha rebut llum verda per 177 vots a favor, 155 en contra i 18 abstencions. Era l'última de les sis pròrrogues que, ja al final del debat, Pedro Sánchez ha recordat que ha demanat al Congrés des que es va decretar l'estat d'alarma, el 14 de març. 

Sánchez ha arribat aquesta vegada al Congrés amb els suports lligats, en particular els ‘sís’ de PNB i Cs i la “abstenció constructiva” d'ERC, que ha abandonat així el ‘no’. En ell han continuat el PP i Vox, els líders del qual han tornat a protagonitzar duríssims discursos contra el president. També han votat 'no' JxCAT i la CUP, altres dos habituals, i Compromís, el soci d'investidura de Sánchez que segueix sense veure resposta a les seues reclamacions econòmiques per a la Comunitat Valenciana.

A partir del dilluns, els territoris que es troben en en fase 1 o fase 2 -com Madrid o l'Àrea Metropolitana de Barcelona en aquests moments- encara estaran sota l'autoritat del Ministeri de Sanitat, en cogobernanza amb els seus respectius governs autonòmics. La novetat arribarà en els territoris que estiguen o passen a la fase 3. En aqueix cas, els seus respectius presidents autonòmics seran els qui, "en la seua nova condició d'autoritats competents delegades, tindran la facultat de decidir si mantenen o modifiquen les mesures de la fase 3 o els qui decidisquen la superació d'aqueixa fase 3 i el passe a la nova normalitat, és a dir, l'alçament de l'estat d'alarma".  Només quedaran en mans del Govern central, ha recordat, les competències per a continuar restringint els moviments, d'acord amb l'estat d'alarma.


Llei per a la 'nova normalitat'
El Consell de Ministres aprovarà el dimarts que ve un reial decret llei per a la “nova normalitat” amb mesures de prevenció i coordinació  fins que hi haja una vacuna i per a evitar possibles rebrots. Durant la "nova normalitat" continuarà sent obligatori l'ús de màscares en els espais públics i mantindre una distància física de seguretat de dos metres.
Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.139.86.56

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.