Divendres, 26 de Abril del 2024

Actualitzada Divendres, 26 de Abril del 2024 a les 13:32:43 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dijous, 04 de Juny del 2020
REPORTATGE EN PROFUNDITAT

Les cues de la fam augmenten a Torrent per la crisi del coronavirus

Un 2,5% dels torrentins es troben ja en la pobresa extrema i acudixen a assistència social per a poder menjar

La crisi del coronavirus ha afectat especialment els col·lectius més vulnerables de la societat torrentina. Les cues en L’Economat social són ja una imatge freqüent. La llargaria d'estes cues es repiteix un día de la setmana per la vesprada. Comença al carrer Maestro Victoriano Andrés i moltes vegades peguen la volta fins al parking de l'Avinguda Al Vedat. Més de 300 metres amb persones que necessiten ajuda per a menjar. Només este servei parroquial atén a 457 families que pague una xicoteta quantitat per a accedir a aliments més econòmics. 

 

La necessitat no entén d’estats d’alarma. Segons fons municipals, 1.238 persones rebren ajuda econòmica d'emergencia social. A banda, 858 families van rebre al mes d'abril ajuda del Punt d'Aliments municipal, una xifra un 245% més respecte a l'any passat. Altres 100 families més estan adherides al projecte de la tarjeta moneder municipal per a compra d'aliments amb l'objetiu de desestigmatizar la pobresa. Paralelament, altres col·lectius com Creu Rotja, Càritess, Nova Vida i Asociación Gitana Europea també reparteixen aliments. Aproximadament un 2,5 % de la població de Torrent estaria en situació de probressa extrema, un poc per baix del 6,9% de la media nacional y 3,5% de la media europea.

 

 

134 famílies han accedit per primera vegada a aquest servei

El regidor de Serveis Socials, Jose Antonio Castillejo ha destacat la gran aportació que estan fent estes col·lectius, i també gent individual que des de l'inici de la crisi s'ha posat en contacte l'Ajuntament. "Moltes persones han deixat d'ingressar diners durant molt de temps, i ens hem trobat amb gent que accedia per primera vegada a aquests serveis perquè no tenia per a menjar. De les 350 famílies habituals, es va passar a 629 el mes de març, i el pic l'hem tingut a l'abril amb 858 famílies, al maig ha tornat a baixar a 739. El sorprenent ha sigut que 134 famílies han accedit per primera vegada a aquest servei", ha revelat Castillejo.

 

El Punt d'Aliments ha instaurat un servei de cita prèvia diari que evita que s'acumulen persones. "En aquests moments estem tramitant unes 13 famílies al dia, d'aquesta manera no han d'esperar fora", assenyala el nou regidor de Serveis Socials que va prendre la regidoria en 2019. Per a enguany, el pressupost de Serveis Socials s'havia duplicat de 2 a 4 milions, però a causa de l'emergència social de Covid-19 no descarta que hi haja modificacions presupuestaries. "Depenent de l'evolució és possible que es facen modificacions, la qual cosa si tenim clar és que no deixarem a ningú arrere", ha asegurat Castillejo, que també ha assenyalat que en breu també s'aprobarà el Pla d'Actuació Municipal per el Covid-19.

 

La situació econòmica post-covid de moment és una incógita, però des de Serveis Socials saben que en els pròxims mesos pot repetir-se part del viscut en la crisi de 2008. Amb l'estat d'Alarma està prohibit tallar la llum i l'aigua, i també estan prohibits els llançaments. Quan òbriguen els jutjats i acabe l'estat d'Alarma s'haurà de gestionar també la situació dels lloguers o desnonaments.

 

 

 

Un nou ingrés mínim vital com a sol·lució temporal

Una de les notícies que més pot canviar la vida d'aquestes persones és l'ingrés mínim vital. En el cas de Torrent, hi ha 505 famílies que ja reben la ajuda la Renda Valenciana d'Inclusió, i és possible que les prop de 1.300 famílies que reben ajuda social passen a rebre aquest "matalàs" social. Per a Castillejo, la gran diferéncia de l'Ingrés Mínim Vital és que serà una ajuda associada a un itinerari de reinserció professional per a evitar que es convertisca en una ajuda estructura. "Crec que serà una iniciativa que va ajudar sobretot a famílies monoparentals o famílies nombroses que no poden arribar a final de mes, i el fet que siga compatible amb l'ocupació i altres ajudes dignificarà a eixes famílies".

 

[Img #10162]

 

La petició d'aquestes ajudes es podrà realitzar a partir del 15 de juny i tindrà efectes retroactius de l'1 de juny. Inicialment es destinarà a 100.000 famílies en tota Espanya, per la qual cosa encara no se sap quantes famílies de Torrent es beneficiaran finalment.

 

En el cas de Torrent, les zones més afectades i que podrien afectar-se a aquest ingrés serien les persones residents en els barris de Xenillet, Poble Noy i també en zona centre de l'Avinguda o Sagrada Família. Barris que s'han degradat amb el temps i els habitatges del qual són també de més anys i menors qualitats, i per tant lloguers més baixos. El barri de Xenillet tindria fins a un 36% de persones amb ingressos inferiors als 416 euros al mes, l'ingrés mínim vital establit.

 

 

Un economat social que atén a 1.600 persones amb 20 herois invisibles

 

Els voluntaris de l’economat interparroquial, gestionat per Càritas de la parròquia de l’Asunción de Nostra Senyora, San José, Sant Lluis Bertrán i Ntra S. del Bon Consell, atenen ja a 500 famílies necessitades de Torrent. L’entitat repartix aliments a 457 famílies formades per 1.578 persones. Segons l'organització, "en estos moments el pressupost es deficitari en uns 20.000 euros, motiu pel qual estan iniciant campanyes solidaries per a compensar el descompte que ofereix el economat als beneficiaris". 

 

La tasca continua des de Caritas Torrent, ja que a mitjans de maig s’havia passat d’atendre a 530 famílies abans de la pandèmia a 764. És a dir, 1 de cada 3 families que estan acudint a les seues oficines són noves famílies que demanen ajuda per a cobrir les seues necessitats bàsiques. L’Economat, situat al carrer Maestro Victoriano Andrés, 12, atén famílies on se’ls assigna una quantitat de productes bàsics (segons els membres de cada família) que poden adquirir cada 15 dies, aportant una xicoteta quantitat. 

 

Des de l’organització volen fer públic un reconeiximent a una vintena de voluntaris que cada dimecres ixen de les seues cases, perfectament protegits, per a ajudar als que més el necessiten. Són herois invisibles d’aquesta crisi, ja que de manera altruista col·laboren cada setmana per a ajudar als que ho necessiten. Són joves de les parròquies, perquè els voluntaris habituals són persones de risc i no podien eixir de casa aquests dies.

 

L’Economat es va iniciar al març de 2016, davant la necessitat d’atendre més persones sense recursos i de promocionar a la persona en la seua pròpia responsabilitat i en el projecte. Cada dimecres, de 17 a 20 hores, obrin les seues portes . Des de l’organització animen que aquell que vulga col·laborar pot posar-se en contacte a través de l’adreça de correu populdireccion@gmail.com on els comunicaran la manera d’aportar el seu granet d’arena.

 

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.138.174.95

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.