Dimecres, 24 de Abril del 2024

Actualitzada Dimarts, 23 de Abril del 2024 a les 11:39:51 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Divendres, 29 de Maig del 2020

Les 29 falles de Torrent proposen donar el pressupost no executat per ajudes per pal·liar la Covid-19

Les falles de Torrent signen un document que insta a obrir camins al consistori i institucions per ajudar a empreses del sectors productius relacionats amb la festa afectats per la crisi

Les 29 falles de la ciutat han proposat al Consell Rector de l’OAM Junta Local Fallera, l'assignació del pressupost no executat, corresponent a aquells actes que estava previst realitzar, però que, amb motiu de la suspensió d'aquests, no es realitzaran durant de l'any 2020 perquè l'Ajuntament de Torrent, dispose del mateix  per a la seua utilització davant les necessitats actuals amb motiu de la pandèmia ocasionada per la Covid-19.

 

A la seua vegada, els 29 presidents de les falles de la ciutat han signat un document que proposa unes bases comunes per a sol·licitar una línia d'ajuda finalista i excepcional destinada a pal·liar la crisi ocasionada per la cancel·lació de les setmana fallera en artistes fallers i proveïdors de la festa (pirotècnia, música i flors). En el document es deixa clar que no es tracta d'una subvenció directa a les comissions sense una fi concreta determinada, ja que serà necessari presentar una memòria de les despeses (acreditada amb els contractes formalitzats amb els diferents proveïdors, requisit que en el cas del monument és obligatori en l'actual reglament faller). A la vegada, les comissions hauran de justificar esta ajuda mitjançant factures degudament comptabilitzades i abonades als artistes fallers, als floristes, als pirotècnics i a les bandes de música, havent d'acreditar pagaments mensuals des de maig 2020/juny 2020 en el cas de l'artista faller. Este document passarà a ser estudiat per l’ajuntament de la ciutat i prompte es donaran respostes a les comissions.

 

Tancament exercici de Junta Local

D’altra banda, anit es va celebrar el Ple ordinari de l’OAM de tancament d’exercici faller. La reunió va començar amb uns segons de condol per a les víctimes de la Covid-19 i es va donar pas al delegat de l’àrea econòmica, Juanjo Chinesta, que va informar de les despeses d’este exercici faller truncat. Entre les dades va desglossar els 10.977 euros de despeses de Junta Local (secretaria, subministraments, hostaleria, gastos de representació, curso CRE, caixa fixa, etc.). Dinar i sopar de gala de les falleres majors (7.604 euros), per als dies grans de falles les despeses eren de 68.800 euros, dividit en subministraments (6.100 euros: taules, tanques, etc.),  en cavalcades (3.500 euros), en la Crida (11.600 euros), hostaleria, seguretat, cobertura de Creu Roja per als actes fallers (3.500 euros), Música (5.550 euros), Pirotècnica (mascletades i nit del foc: 18.000 euros), Palets (2.700 euros), Transport en autobús i pergamins de recompenses (4.200 euros) i flors fins el moment de la suspensió de la festa (1.600 euros). En l’apartat de subvencions es van destinar 73.500 euros (per a la falla Xenillet, Vestidors de la Mare de Déu, concurs de teatre, subvenció de 2.000 euros a cada comissió, Comfet,  i premis, llevat els de de monument i activitat fallera). Teatre i declamació (5.200 euros), drets d l’SGAE (2.700 euros). Tot suma en total 175.756 euros.

 

Obertura de nou exercici de Junta Local

El vicepresident de l’OAM, Miguel Requena, va demanar el vot de confiança per a l’executiva, que va ser ratificat per 28 presidents i una abstenció. I després es va donar pas a l’aprovació oficial dels punts previstos per al ple que constixen en l’activació del nou exercici: continuïtat en funcions de les juntes directives de les comissions falleres fins que siguen ratificades, l’aprovació del tancament de l'exercici faller 2020 (liquidació econòmica), la continuïtat dels càrrecs dels representants oficials durant l'exercici 2020-2021 (aproven que, si algun representant oficial infantil compleix els 15 anys passarà a formar part de la secció major, però podrà continuar exercint el seu càrrec). Es va aprovar en el passat ple extraordinari del 12/05/2020 la continuïtat del càrrec de les Falleres Majors de Torrent de 2020 i les seues Corts d'Honor, així com la cancel·lació de tots els actes i concursos oficials previstos per l’OAM de JLF des de maig a desembre de 2020.

 

Altre punt important és el de plantar en 2021 els monuments contractats per a les falles de 2020, donant continuïtat al concurs de monuments de 2020 en les mateixes condicions, pressupostos i categories ja establits (En cas de que siguen modificats, quedaran fora del concurs). Així com la contractació dels monuments per a les falles de 2022, invertint en ells com a minin en cadascun dels exercicis fallers (2020-2021 i 2021-2022) el 30% del pressupost net de cada comissió fallera, tal com indica el reglament faller.

 

Per la seua part, la Junta Local Fallera va donar avís de retirada de banderes que encara decoren els carrers de Torrent. D’altra banda les falles tindran fins el 15 de juny per reservar si volen guardar les seues falles en les dos naus que l’ajuntament ha llogat en el Polígon. Cada falla interessada ha de reservar els metres quadrats  que medix el volum de cada falla per tal d’estalviar-se una de les dos naus, si es possible. D’altra banda, es fixarà a través del president de l’any, un torn de retirada dels ninots que encara romanen en l’exposició del ninot, a la sala polivalent del Nou Antinc Mercat.

 

Respecte al torn de precs i preguntes, es va consultar si poder participar en març de 2021 en els actes oficials els fallers que han causat baixa en este nou exercici que comença, el vicepresident de l’OAM de Junta Local Fallera, Miguel Requena, ha dit que oficialment no poden desfilar, ni concursar en actes oficials: només poder fer-lo els censats; encara que ha comentat que s’obrirà un terme de consulta.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.142.197.212

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.