Dijous, 28 de Març del 2024

Actualitzada Dimecres, 27 de Març del 2024 a les 17:54:08 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dilluns, 25 de Maig del 2020

L'OMS veu cada vegada més improbable una segona ona del coronavirus

La directora de Salut Pública de l'Organització Mundial de la Salut demana «molta prudència» i «sentit comú» en aquesta fase.

La directora de Salut Pública de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), María Neira, ha dit hui que els models amb els quals treballen van descartant «cada vegada més» una segona ona important del coronavirus. No obstant això, ha demanat «molta prudència» i «sentit comú» en aquesta fase «molt crítica» de la pandèmia, la de la desescalada, i, en declaracions a RAC-1, ha sol·licitat que la població no tinga «ni paranoia ni excessiva relaxació», i que «aprenga a conviure amb les malalties infeccioses».

 

«Hi ha molts models que avancen moltes probabilitats. Parlen des d'un rebrot puntual fins a una ona important, però aquesta última possibilitat cada vegada es va descartant més. Estem molt millor preparats en tots els àmbits», ha assenyalat la doctora espanyola. Segons Neira, «hem rebaixat tant la taxa de transmissió que el virus tindrà dificultats per a sobreviure. Hem de tindre molta prudència per a afirmar si això és el final de l'ona, però les dades com a mínim ens mostren que s'ha evitat la transmissió i l'explosió de les primeres setmanes".

 

«Amb l'obertura cal veure com es comporta el virus. Esperem que no hi haja altres brots, però serà una batalla dia a dia. Dins de dues o tres setmanes veurem què ha passat i si és necessari corregir de manera quirúrgica», ha indicat sobre la desescalada en fase 1 en la qual ha entrat tota Espanya.


Neira ha reconegut que l'OMS encara té «certs dubtes sobre la relació del virus amb la climatologia», encara que estan veient que «està fent el recorregut geogràfic que s'espera d'un virus que vol sobreviure. Les xifres d'immunitat són molt baixes. Cal estar molt vigilants en la desescalada», ha tornat a advertir l'especialista, que ha admés que «el Brasil ja és el segon país amb més casos».

 

Una fase molt crítica les pròximes setmanes
Neira també ha assegurat que entrarem en una fase molt crítica les pròximes setmanes, ja que caldrà analitzar com es comporta el virus amb la recuperació de l'activitat. En declaracions a Rac1, Neira ha indicat que les dos o tres pròximes setmanes seran claus, i ha destacat, a més, que els països europeus que estan en fase de desescalada tenen una vigilància epidemiològica «molt rigorosa»: «Tenim la tranquil·litat que si hi ha algun focus, encara que siga una situació mínima, es prendran mesures», ha sostingut.

 

Tornar a l'escola

Preguntada per si els xiquets podran anar a escola al setembre, ha relatat que a Ginebra (Suïssa) hi ha oberts centres escolars, i ha emfatitzat la «cultura educativa» dels menors de llavar-se les mans periòdicament i de mantindre la distància de seguretat. Neira ha manifestat que l'educació a distància soluciona el problema durant un temps, però que no «substitueix l'intercanvi social», i s'ha mostrat partidària que els menors puguen tornar a les escoles amb mesures que permeten retrocedir si les dades l'indiquen.

 

Així mateix, ha assenyalat que a l'estiu la població viatjarà a zones rurals pròximes als seus domicilis i es produiran menys viatges internacionals.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
44.222.212.138

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.