Dimarts, 16 de Abril del 2024

Actualitzada Dilluns, 15 de Abril del 2024 a les 12:26:12 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Divendres, 22 de Maig del 2020

Mascaretes obligatòries en espais públics sense distància de seguretat

Els xiquets de 6 anys ja han de portar mascaretes segons l'ordre de Sanitat en els espais on no es garantisca les distàncies de seguretat.

Els torrentins estan complint majoritariament amb l'us de la mascareta no només en espais públics tancats. També es nota al carrer on molts han optat ara per utilitzarla en llocs on hi ha gran quantitat de gent. L'Avinguda ha canviat especialment. On havía encara gent sense mascaretes, ara la imatge es la de un us pràcticament total.  

El BOE publicaba el dimecres l'ordre per la qual es regulen les condicions per a l'ús obligatori de màscara a partir de demà dijous, de manera que hauran d'usar-la obligatòriament els majors de sis anys quan estiguen “en la via pública, en espais a l'aire lliure i en qualsevol espai tancat d'ús públic o que es trobe obert al públic, sempre que no siga possible mantenir una distància” de dos metres. La disposició serà obligatòria per a “les persones de sis anys endavant”.

 

L'ordre ministerial estableix quatre excepcions per a aquesta norma:

1) Persones que presenten algun tipus de dificultat respiratòria,

2) Persones en les quals l'ús de màscara resulte contraindicat per motius de salut justificats,

3) Persones en situació de discapacitat o dependència

4) Persones que desenvolupant activitats en les quals resulte incompatible l'ús

I un genèric de : “causa de força major o situació de necessitat”.

 

Possibles sancions

L'ordre no estableix un règim específic de sancions per a qui no use mascareta, per la qual cosa fonts jurídiques opinen que, com en la resta de les ordres de l'estat d'alarma, s'aplicarà el de la Llei de Seguretat Ciutadana. Aquesta estableix que “les infraccions molt greus se sancionaran amb multa de 30.001 a 600.000 euros; les greus, amb multa de 601 a 30.000 euros, i les lleus, amb multa de 100 a 600 euros”.

 

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ja va anunciar que el Govern no les regalarà, encara que això podran fer-ho les comunitats. De fet, el Ministeri va anunciar ahir dimarts que anava a repartir 9,6 milions de màscares entre les comunitats. “L'objectiu és facilitar la conformació d'una reserva estratègica a nivell autonòmic amb un estoc corresponent, almenys, a cinc setmanes de consum”. Fonts del departament afegixen que de garantir el subministrament d'aquest material de protecció a la població general serà un dels criteris per a permeta que les comunitats progressen en les fases de desescalada.

 

Valen les mascaretes casolanes?

L'ordre no fixa un model de protecció ja que diu que “qualsevol tipus de màscara, preferentment higiènica i quirúrgica, que cobreisca nas i boca”. Ha recordat que les màscares són només un mitjà complementari de protecció. És fonamental continuar complint amb la resta de mesures preventives, com la distància física i la rentada de mans. Sobre la possibilitat d'emprar màscares de tela casolanes, Sanitat remet a una norma de la Societat Espanyola de Normalització per a la seua confecció de màscares casolanes. Però aquesta regulació, com van admetre fonts de l'entitat quan es va publicar a l'abril, està dirigida a empreses tèxtils. I especifica qüestions com que el teixit a emprar ha de tenir una eficàcia per a la filtració de més del 90% o que la respirabilitat ha de ser menor de 60 pascals per centímetre quadrat, per exemple, condicions que és impossible saber de les teles de les quals pot disposar la persona que confeccionarà una màscara a casa.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.143.168.172

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.