Dimarts, 19 de Març del 2024

Actualitzada Dimarts, 19 de Març del 2024 a les 10:09:48 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dimecres, 15 de Abril del 2020

El Corpus espera el seu torn de cancel·lació

Amb la cancel·lació dels actes públics de la Setmana Santa, la mare de Déu, Moros i Cristians, ara les mirades apunten al Corpus, que pren d’un fil davant l’ajornament de comunions

Comunions i noces estan en l’aire. Moltes s’ha ajornat a després de l’estiu i altres a l’espera de que concloga l’estat d’alarma i es prenguen mesures d’eixida escalonada després del confinament. Tot pareix indicar que no es van a permetre aglomeracions de gent ni actes públics amb desenes d’assistents, el que limita la celebració pública de noces i comunions. D’esta manenra el Corpus, que se celebra a juny, amb la participació de tots els xiquets que participen en les comunions de les parròquies, se celebrarà de manera privada, tal com va comunicar l’església respecte a actes de culte. La moma, els arquerts, la degolla i demés balls commemoratius del Corpus tindran que esperan un any més. Esta demostració folklòrica corre a càrrec del quadre de ball infantil del grup de L'ú i el doa, del Llar Antonià 

 

El Reial decret 463/2020, de 14 de març, tenia un apartat específic sobre les mesures de contenció en relació amb els llocs de culte i amb les cerimònies civils i religioses. En el seu article 11 explica: «L'assistència als llocs de culte i a les cerimònies civils i religioses, incloses les fúnebres, es condicionen a l'adopció de mesures organitzatives consistents a evitar aglomeracions de persones, en funció de les dimensions i característiques dels llocs, de tal manera que es garantisca als assistents la possibilitat de respectar la distància entre ells de, almenys, un metre».

 

El Cardenal Arquebisbe de València, Antonio Cañizares, va comunicar noves disposicions d'urgència com que: queden suspeses les celebracions públiques de la Santa Missa amb fidels en totes les esglésies i eres substituïdes per les emissions en Televisió, el Canal Youtube de la Catedral de València, COPE, La 13, RNE i TVE. En la carta de l'arquebisbe de març no es feia esment a les comunions, que se celebren tradicionalment al maig, però tal i com han avant les pròrrogues de confinament, tot pareix indicar que les comunions i noces s’ajornaran fins després de l’estiu.

 

Els restaurants demanen unificació de dates

Per la seua banda, a finals de març els restaurants negociaren amb l'Arquebisbat de València la unificació de criteris per a la celebració de les comunions, amb la intenció que es concentraren, si era possible, en els mesos d'agost i setembre. El president de la Confederació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de la Comunitat Valenciana (CONHOSTUR), Manuel Espinar, va comunicar la unificació de criteris entre les parròquies i els col·legis concertats religiosos, perquè les comunions se celebren en aqueixos dos mesos per facilitar la feina. Però tot pareix indicar que s’ajornarà fins després d’estiu.

 

En el cas dels banquets de noces, els restaurants estan veient com es traslladen de data les reserves que hi havia per a març, abril i maig i es recol·loquen en altres mesos de 2020 o, en altres casos, es retarden a 2021. Així doncs, els banquets previstos per a març, abril i juny s'estan canviant de data i els de juliol es mantenen en un percentatge del 60 o 65% perquè "la gent aposta perquè més endavant no hi haurà problema".

 

Prop del 80% dels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTE) que se sol·liciten en la Comunitat Valenciana correspon a l'hostaleria. Segons Espinar: "Serà un any molt complicat d'afrontar" per a un sector que en la Comunitat Valenciana compta amb 34.000 locals, entre restaurants, bars i cafeteries, que donen ocupació a 160.000 persones.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
44.213.99.37

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.