Divendres, 29 de Març del 2024

Actualitzada Dimecres, 27 de Març del 2024 a les 17:54:08 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dimarts, 14 de Abril del 2020
VEÏNAT

La Federació de Moros i Cristians suspen els actes multitudinaris de festes de 2020

Els càrrecs de capitanies i alferesies repetiran en 2021, de manera que es prorroga per un any la representació de tots els càrrecs festers

Era un rumor al món fester des de fa setmanes, i finalment s'ha confirmat fa uns instants. La Federació de Moros i Cristians de Torrent (FMCT) ha enviat un comunicat a tots els festers on s’informa de la "suspensió de les festes multitudinàries de 2020 i que suposen gran concentració de gent, a causa dels moments d'incertesa provocats per la pandèmia global per COVID-19 i el confinament". La Federació no descarta mantindre actes privants de les filàs i comparses, de poca concentració de gent festera, sempre que les autoritats les autortizen. 

 

La Federació es va reunir en Junta de Govern Extraordinària per videoconferència l'11 d'Abril de 2020 per a analitzar la situació i prendre com a mesura principal la cancel·lació dels grans esdevenimets de les festes com: pregó,  trabucaes, Entraeta Infantil, revetles i la Gran Entrada. Davant esta situació, la Federació ha aprovat la pròrroga dels càrrecs als representants de 2020 per al pròxim exercici. A finals de gener d'este any van ser nomenats com a càrrecs als peus de la Torre: Nicko Magán Oliva, capità cristià de Contrabandistes; Vicent Soler Quilis, capità moro de Alfaquies; Ramón Almerich González, alferes cristià de Guardians; i Eduardo García Moro, alferes moro d'Almoràvits.

 

La decisió s'ha pres finalment amb la consulta als càrrecs festers que ja tenien que escomençar a preparar alguns del gran actes de festes com la Gran Entrada. Altres actes com el Pregó, que tornava a l'Asil "eren imposibles de fer en estes circunstàncies", ha comentat Xavi Santamaria a consultes d'este periòdic. La organització de la Trabucà era també un altre acte important, pero es podia decidir a final de maig. Segons Santamaría, "les administracions públiques tant local com autonòmiques han indicat que es poc probable es que pugan permitir actes multidinaris de més de 500 o 1.000 persones fins al mes de setembre". 

 

El president de la Federació, que de forma privada es plantejaba fa dues setmanes l'ajornament i canvi de data de les festes de Moros i Cristians a finals d'agosto o setembre si forma necesaria, finalment ha decidid d'acord a la Junta Directiva una suspensió d'actes general organitzats per la federació. "D'esta forma, els càrrecs podrian disfrutar de tots els actes completament", ha justificat Santamaria. La comunicació per part de la Federació ha sigut "molt dolorosa, pero entenem que el primer es la salut de tots els festers i hen pres esta decisió amb responsabilitat". 

 

Unes festes més casolanes per a l'any 2020

La cancel·lació dels actes més importants de la festa només deixa la porta oberta a disfrutar de sopars o festes reduïdes entre els festers. "Nosaltres som de festes al carrer i el millor de la festa també es viu en les casernes i els carrers de día", ha recordat Xavi Santamaría, que creu que es posible que es pugan celebrar les festes d'una forma més casolana enguany i agarrar forçes per a l'any vinent. 

 

Altra de les questions que falta per decidir es si finalment l'Ajuntament de Torrent decidirà cancel·lar per primera vegada en la història recent les festes patronals. En 2006 les festes no es van anul·lar a pesar del fatidic accident de metro del 3 de juliol on moriren 19 torrentins. En 2020 les víctimes per coronavirus son prop de 41 persones segons dades consultades per este periòdic. Amb la situació de crisi sanitaria podria decidir-se una anulació total de les festes de juliol ja que gran part dels actes centrals del calendari son dels Moros i Cristians. Des de l'Ajuntament no han fet cap comunicació relativa a la programació de les Festes Patronals, que recordem que se celebren a la capital de l'Hort Sud entre el 23 y el 30 de juliol i que sempre compten amb activitats al carrer com ara:  tir i arrosegament, concerts, el festival de música Rockejat i actuacions pels barris de la ciutat. 

 

L'anulació d'actes festius de Setmana Santa, Verge dels Desemparats o Moros i Cristians obri la posibilitat a destinar part del pressupost aprobat fa uns díes per ajudes a empreses i comerç local que están tanant des de fa quasi un mes. Segons fons municipals, es una de les següents coses que es te que estudiar amb totes les entitas festeres ja que la llavor de recontrucció de l'economía va ser necessaria. 

 

COMUNICAT DE FMCT

"Des que el Govern va decretar l'Estat d'Alarma, hem estat en constant comunicació amb el nostre Ajuntament a través del seu regidor de festes, José Pascual Martínez, així com amb l'alcalde de la nostra ciutat, Jesús Ros, amb els quals hem anat analitzant cada nova situació que s'han vingut succeint.

 

Al seu torn, hem mantingut una estreta comunicació amb els nostres càrrecs festers, màxims exponents de la nostra festa, així com amb la UNDEF, per a estar al corrent de la situació de les festes de Moros i Cristians de la resta de municipis.

 

Analitzat tots els possibles escenaris amb cadascun d'ells: Junta de Govern, Ajuntament, UNDEF i càrrecs festers, coincidim tots en la dificultat de poder realitzar les nostres festes de Moros i Cristians aquest 2020, tal com les teníem plantejades.

 

En aquests moments, i tenint en compte els missatges que ens arriben des del Govern, la Generalitat o el nostre Ajuntament, i donat ningú pot garantir que en les dates de les nostres festes es puguen celebrar actes multitudinaris que concentren un gran nombre de persones com el pregó, les trabucàs, la Entraeta Infantil, les revetles i, sobretot, la Gran Entrada.

 

Davant aquest escenari, des de la FMCT creiem que hem d'exercir una posició de responsabilitat i sentit comú. Per això, vetlant per la salut de tots els festers i festeres i veïns i veïnes de Torrent, i intentant minimitzar l'impacte econòmic derivats de la crisi del COVID-19 en les comparses i filaes de Torrent així com per a aquesta federació.

 

Aquesta Junta de Govern ha decidit suspendre la setmana de festes de Moros i Cristians de Torrent de 2020, tal com les realitzem. Així mateix, es prorroga per un any la representació de tots els càrrecs festers, de manera que continue fins a 2021. Sabem el que suposa per a cadascun d'ells, Capitans i Alferes i els seus filàs i comparses, la seua repercussió en l'entorn familiar i cultural del nostre poble i, com no, a nivell personal. Però també amb aquesta decisió buidem tota la incertesa sobre el disseny i inversions en ostentacions, vestits per a les festes etc.

 

Des de l'Ajuntament, al qual agraïm les seues mostres de suport incondicional, recolzen i entenen aquesta difícil decisió, com sempre ha sigut amb les nostres festes. Ens emplacen, amb la mateixa comunicació fluida de sempre, a anar estudiant possibles solucions que puguem oferir arribada la setmana de festes, respectant les directrius sanitàries del moment. Escoltarem les vostres propostes per a fer els actes que permeten les mesures de l'etapa de desescalada.

 

Però aquest moment requereix altura de mires i saber estar, unitat i entitat, confiança i força. Gràcies a tots els festers i festeres per la vostra comprensió. La Federació us envia un missatge de suport. Des de la FMCT continuarem treballant incansablement perquè l'impacte del Covid-19 siga el menor possible per a la nostra festa.

 

Finalment, des de la FMCT volem transmetre el nostre suport i solidaritat a les famílies afectades pel COVID-19 i a unir-nos al dolor als quals han perdut sers estimats. Moltíssimes gràcies, tot el nostre ànim, des de la convicció que tornarem a celebrar la nostra festa, més units si cap."- conclou el comunicat.

 

 

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.85.85.246

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.