Divendres, 26 de Abril del 2024

Actualitzada Divendres, 26 de Abril del 2024 a les 13:32:43 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Divendres, 03 de Abril del 2020
POLÍTICA

El PSOE trau endavant el pressupost de 2020 amb el recolçament de Ciutadans

L'Ajuntament va aprovar un Plà de Xoc contra el Coronavirus de 1,1 milió d'euros amb el vot a favor de tot els grups

Torrent deixarà de tindre pressupostos prorrogats quatre anys després. El govern socialista va aprovar gràcies al pacte amb Ciutadans uns comptes municipals per a 2020 de 59.550.000 milions d'euros, un 3,39% més que les de fa quatre anys. El pressupost va rebre el vot en contra de PP, Compromís i Vox, que consideren "desfasat" un pressupost que es va negociar abans de la crisi del Coronavirus Covid19 i haurà de ser modificat molt prompte com van reconéixer els propis socialistes. 



El ple es va celebrar en circumstàncies excepcionals amb l'assistència virtual de tots els regidors excepte els portaveus, secretari municipal i alcalde. A més, per primera vegada el ple va ser a porta tancada per al públic que va haver de ser ser seguit per xarxes socials sense possibilitat de precs i preguntes. 



El ple, que estava previst per a la setmana de falles, va ser retardat després de la declaració de l'estat d'alerta i després de la petició de diversos grups que consideraven que no era necessari exposar-se a celebrar un ple en aquestes circunstàncies. Finalment, el partit socialista ha decidit consumar l'acord anunciat per aquest periòdic el mes passat i no tornar a desenvolupar un altre pressupost més ajustat a la crisi, sinó anar fent les modificacions pressupostàries que es necessiten. 



Un pressupost més social

El nou pressupost per a 2020 suposa un increment d'1.957.000 €, un 3,39% respecte al de 2016. "Es tracta d'un pressupost que s'ha fet pensant en les persones, augmentant significativament les partides per a polítiques de Serveis Socials, per a ajudes d'emergència, per a contractes que atenguen els col·lectius més vulnerables, per a futurs programes de formació i inserció laboral o per a programes de contractació directa. D'igual manera s'incrementen les dotacions en Sanitat, Educació, Cultura, Esport o Seguretat, entre altres". ha assenyalat el regidor d'Hisenda i portaveu socialista, Andres Campos.  



Campos, ha destacat que “en aquests dies difícils que estem vivint, inevitablement els torrentinos i torrentinas es veuran perjudicats econòmicament. Per això, aportarem tot  allò que permeta minimitzar l'impacte econòmic i social sobre la ciutadania, empreses i institucions. I per a això necessitem un document més ajustat a l'actualitat, sabent que vivim una situació excepcional i que haurem de fer quantes modificacions siguen necessàries per a atendre les famílies, als autònoms i a les empreses de la ciutat. En aquests moments la nostra prioritat són les persones i buscar solucions perquè ningú es quede arrere”.



Així, el pressupost de 2020 està centrat en pensar en les persones i en els col·lectius més vulnerables. Per això, el consistori ha augmentat la partida destinada a l'Assistència Social Primària, que passa de 2.418.112,83 € a 4.011.666,45 € amb un increment del 65,90%.  D'altra banda, la política econòmica creix posant l'accent principalment en programes formatius d'inserció laboral, o programes de contractació directa un augment del 22% respecte al 2016, fomentant la recuperació econòmica i laboral dels torrentinos i torrentinas. 



Un altre dels punts forts dels pressupostos de 2020 és el capítol dedicat a Educació, integrat per diverses partides, que passa de 2.659.635,50 € a 3.373.930,66 € el que suposa un augment del 26,85%. En aquest punt s'inclouen els projectes de millora destinada al manteniment dels centres educatius, donant resposta a la demanda dels directors dels col·legis durant els últims anys.



Així mateix, s'amplien en un 9% les polítiques d'igualtat, millorant la prestació de serveis a casa de la Dóna. Augmenten també les polítiques de joventut en quasi un 12% i les polítiques mediambientals en més d'un 10%, demostrant així que es tracta d'un pressupost, social, compromés, sostenible i que manté i millora totes les polítiques de la ciutat. En aquest punt també creixen  les ajudes als col·lectius que col·laboren dia a dia en la construcció d'aquesta ciutat en més de 3M€, amb subvencions a associacions socials, veïnals, o col·lectius econòmics, entre altres.  També creix la xifra per al pressupost de Protecció Civil passant de 145.801,88 € a 496.142,56 € amb un augment del 240,29%.



L'alcalde Jesús Ros s'ha dirigit als grups recordant que “aquest pressupost és una eina útil que ens donarà agilitat per a poder resoldre els problemes que tenen els torrentinos i torrentinas”, un document que “naix per a donar-li vida a la ciutat i per a donar-li esperança i il·lusió a les persones, sabent que el seu Ajuntament està al seu costat i que farem tot el possible per a recuperar com més prompte millor la normalitat”.



‘Pla de Xoc contra el COVID-19’

Un altre dels punts que s'han tractat en el ple ha sigut el “Pla de Xoc contra el COVID-19”, que l'equip de govern va aprovar el passat 27 de març. D'aquesta forma, s'ha habilitat ja una partida pressupostària d'1.150.000 € destinada a ajudar a empreses, comerços locals, autònoms i famílies afectades per aquesta situació. 



Campos ha recordat que fa escassos dies es va aprovar la liquidació del pressupost 2019; una liquidació que, com en exercicis anteriors, va tindre un significatiu superàvit de més de 1,6M€ i la incorporació de més de 10M€ de romanent de tresoreria. Així, “la gestió municipal duta a terme aquests últims anys ens permet ara utilitzar part del romanent a implementar mesures que ajuden als ciutadans, especialment a aquells que es troben en situació de risc econòmic i al teixit empresarial de Torrent”, ha assenyalat. 



Amb aquest Pla de Xoc, l'Ajuntament de Torrent destina 1.000.000 € per a ajudes directes a empreses, comerços locals, autònoms, PIMES i famílies afectades pel coronavirus. I, d'altra banda, un segon paquet de mesures de 150.000 € centrat en l'increment de serveis destinats a reforçar la desinfecció i neteja, mesures preventives per a preservar la salut dels veïns i veïnes de Torrent, a més d'augmentar-se els contractes de serveis assistencials com l'ampliació de persones beneficiares del servei “Menjar a Casa”, la posada en marxa del “Telèfon Amic”; o fins i tot els programes d'activitats online que s'han posat en marxa per a les famílies durant aquests dies de confinament. 



El ple municipal ha finalitzat amb un sentit minut de silenci en memòria de les víctimes del COVID-19. Prèviament, des de PP i Ciutadans, s'ha demanat que les banderes de totes les institucions oficials ondéen a mitja asta mentre continuen morint torrentinos per motiu del coronavirus.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
13.58.39.23

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.