Dijous, 25 de Abril del 2024

Actualitzada Dimecres, 24 de Abril del 2024 a les 13:37:18 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dijous, 02 de Abril del 2020

Les falles inicien l’apuntà digital i la contractació d’artistes

Les comissions comencen a donar altes i baixes i fitxen als artistes per 2021

Les falles de Torrent comencen l’exercici faller de 2021 a l’espera de cremar les falles de 2020, tal com es va acordar en el ple extraordinari de Junta Local el 11 de març. Així les comissions ja han començat la seua apuntà, però en este cas de manera digital. Moltes falles ja han penjat en els seues perfils de Facebook informació relativa a com donar-se d’alta o de baixa de les seues comissions davant d’un exercici que es presumeix incert per quadrar pressupostos.

 

Este és el cas de la falla Camí Reial que enguany celebra el seu 40é aniversari i fica a l’abast dels interesants els seues correus i xarxes per apuntar-se. D’igual manera és el cas de la falla Sant Valerià, que en un grup de Facebook de fallers ha comunicat el procediment per cessar de l’associació o apuntar-se, així com el pagament de rebuts. Altres comissions seguixen el procediment via interna, amb llistes de distribució per WhatsApp o correu.

 

Mercat d'artistes fallers 

Així doncs, les falles comencen ja la renovació d’artistes. La primera en fer-lo oficial va ser Cronista, que renova Chucky i Gio, amb la intenció de continuar en especial. La falla Avinguda també renova a Juane Cortell, de Carcaixent, i fitxa a Fernando Foix, de Benicarló, per anar a per totes en infantil. En la secció especial també es mou Antoni Pardo, que fitxa a l’alzireny Borja Lorente en un dels pressupostos més alt de la ciutat i manté a Sacabutx en la major. La falla Ramón y Cajal és altra de les d'especial que renova als seus artistes: Vicente Martínez, en la major; i José Luis Platero, en la infantil, renovant així el vot de confiànça en ells. Sant Valerià renova al cullerenc Fede Alonso i fitxa a Juanjo Salom, una jove promesa que arriba amb moltes ganes a la demarcació. Esta comissió diu adéu a Paco Martínez, perquè tanca el taller d’artista faller i empren altres camins laborals.

Per la seua banda, Lope de Rueda ha anunciat la renovació de Paco Giner, amb el que guanyaren en 2019 el 1r remi d’especial; i fitxen a Juan Carlos Bancloy en la infantil. En secció primera també renoven els fallers de Reina Sofia amb Palacio i Serra en la major, i Sant Gregori als germans Miñana, també en la major. En la secció tercera, la falla Camí Reial anuncia de nou la renovació amb EMC2 falles en gran i infantil, i continuen esta bona relació, ja serà el cinqué any que planten junts.

 

Incertesa pressupostària

Moltes falles s’han llançat a contractar artistes, renovar els que tenien o fitxar nous, ja que el mercat d’artistes fallers es mou molt ràpid en els últims dies i els més qualificats o buscats formalitzen verbalment els contractes i tanquen la seua producció de 2021, en funció del volum de taller de cada artista.  Les falles estan mantenint la partida pressupostària del monument, encara que alguns tiraran a la baixa davant els dubtes de com funcionarà l’exercici.

 

Recordem que les comissions estan tancant exercici de 2020 sense haber pogut celebrar la festa. Això implica que les falles han d’afrontar gastos que no s’han pogut disfrutar en l'ercici de 2020 com els envelats, o els rams de flors. Estos gastos s’han de duplicar en este exercici quan s’acorde la data de les celebracions falleres. A eixos gastos extra cal sumar la la merma presupostària que suposa la baixa dels cens d’alguns fallers que han decidit no continuar, davant la situació precària dels autònoms, dels treballdors que patixen un ERTO, dels acomiadaments i de la inestabilitat de les economies familiars. Les falles planten cara estos problemes i afronten amb il·lusió el nou exercici per tal d’activar l’economia local de les empreses satèl·lits que viuen de les falles.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.136.18.48

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.